Eläköön uusi normaali!

Eläköön uusi normaali!

 

Raotetaan yhdessä Pandoran lippaan kantta ja sujautetaan koronatuskat viimein sinne. Suljetaan kansi tiukasti kiinni ja teipataan lippaan päälle vielä pitävä sinetti ja voilà! Poikkeuksellinen korona-aika on nyt päättynyt ja yhdessä voimme siis julistaa uuden normaalin virallisesti alkaneeksi!

Työelämän osalta se tarkoittaa sitä, että entisestä rengistä (=työntekijä) on tullutkin omien työasioidensa pomo. Varsinkin valkokaulustyöntekijät, joihin ekonomitkin usein kuuluvat, saavat nyt käytännössä sanella työnantajilleen haluavatko he tehdä jatkossa töitä toimistolla vai etänä kotoaan käsin. Myöskään ajoittainen työn tekeminen ulkomailta tai Lapin lomamajalta käsin ei enää ole nou-nou, vaan tulossa ihan toistuvaksi ilmiöksi, jota kukin voi parhaiten hyödyntää uudessa normaalissa oman elämäntilanteensa mukaan.

Päivittäiset työajatkaan eivät enää ole niin tiukkaan sidottu kahdeksan tunnin pötköön ja ajoitettu 8-16 välille, vaan uudessa normaalissa työntekijät voivat itse rakentaa päivän kalenteristaan itselleen optimaalisimman kokonaisuuden. Osa meistä aloittaa työpäivänsä kukonlaulun aikaan, pitää itselleen sopivimpaan aikaan yhdistetyn kehonhuolto-, mielenhuolto- ja/tai lounastauon ja jatkaa niiden jälkeen uudella tarmolla päivän työt loppuun. Työpäivän tehokas rytmitys kunniaan!

Osa työntekijöistä / yrittäjistä voi jopa pyörittää montaa uraa samaan aikaan kotoaan käsin. Uudessa normaalissa multitaskaaja voi passiivisesti päivystää yhdessä etätyössä 24/7, kun samaan aikaan painaa aktiivisesti hommia toisessa. Jos ensin mainitussa syttyy tulipalo, sammutetaan se nopeasti ja palataan joustavasti jälkimmäistä työstämään. Hoituu kaksi kärpästä ja kahdet tulot samalla – massiivisen tehokasta etäilyä!

Eläkeläisiä hellittiin vuodenvaihteessa työeläkkeiden megalomaanisella indeksikorotuksella ja joustavan työnteon mahdollistava osittainen vanhuuseläke (ove) kiinnosti kymmeniä tuhansia senioreita. Tässä markkinatilanteessa kaikki innokkaat eläkeläiset pääsevät kyllä tienaamaan ylimääräistä tuloa (eläkkeen lisäksi) vaikka etänä kotisohvaltaan käsin, jos intoa ja terveyttä vielä riittää työntekoon.

No mitäs työnantajille jää käteen tässä uudessa normaalissa? Pelkkä luu käteen, vai? Ainakin huutava pula kunnon työntekijöistä valitettavasti aiheuttaa kovan haasteen ja stressin pitää nykyisetkin työntekijät tyytyväisinä ja samalla kilpailla verisesti uusista talenteista muiden epätoivoisten yritysten kanssa. Ei käy kateeksi.

Nautitaan me ekonomit ainakin tästä uudesta normaalista, sillä takeita ei kukaan voi antaa, kuinka kauan se kestääkään.

 

Miikka Luukkonen

Puheenjohtaja

Helsingin Ekonomit

 

 

Lue uusi jäsenlehti 1/2023!