MAIKKI FRISK, Helsingin Ekonomien työelämätyöryhmän jäsen
Osalle ekonomeja etätyö on ollut tuttua jo pitkään. Erityisesti kansainvälisissä korporaatioissa ja tietotekniikan yrityksissä on vuosia ja jopa vuosikymmeniä voinut valita tekeekö töitä toimistossa, etänä vai sekä että. Kansallisessa mittakaavassa etätöitä tekevien osuus on kuitenkin ollut verrattain pieni.
Digitalisoitumisen ja kansainvälistymisen kiihtymisen myötä etätyömahdollisuus otti isoja askeleita jo ennen covid-19-aaltoa. Keväällä askeleet muuttuivat loikiksi ja samalla poistui avainsana valinnanmahdollisuus. Etätyö muuttui pakolliseksi ja missä etätyö ei ollut mahdollista, työt loppuivat.
Pakkosiirtyminen on avannut monille mahdollisuuksia tutustua uusiin työkaluihin ja prosesseihin sekä muun muassa etäpalavereihin. On huomattu, että päivästä jää aikaa uusiin asioihin, kun ei tarvitse käyttää aikaa kotoa töihin ja töistä kotiin siirtymiseen. Keväällä metsät ja luontopolut täyttyivätkin kävelevistä ja pyöräilevistä perheistä.
Käytäväkeskustelun korvike
Monelle uudelle etätyöläiselle kahvikaverin, käytävätuttavan tai lounasseuran puuttuminen on tehnyt tiukkaa. Myös se, että työkaveria ei yhtäkkiä näe voi tuntua oudolta ja jopa ahdistavalta.
Etätyön ja etätiimin elinehtona ovat aina olleet hyvät vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaidot, sopivat työkalut ja niiden käytön osaaminen. Etätöissä täytyy satunnaisiakin vuorovaikutustapahtumia suunnitella hieman eri tavalla. Sähköposti ei aina ole se paras vaihtoehto etenkin, jos kaipaa hieman epämuodollisempaa käytäväkeskustelun tyyppistä jutustelua.
Käytäväkeskustelun voi etänä aloittaa vaikka pikaviestillä. Useimmilla sähköisiä viestintävälineitä käyttävillä yrityksillä on valmius pikaviestintään ja videopuheluihin. Pienellä harjoittelulla työkaluista tulee yhtä luontevia kuin satunnainen kohtaaminen kahviautomaatin luona.
Miten aloitan?
Saman yrityksen työntekijät näkevät usein automaattisesti onko kollega juuri nyt vapaa, potentiaalisesti vapaa vai varattu. Kollegan digikuvakkeen vierestä löytyy väri-indikaattori vihreästä keltaisen kautta punaiseen. Hep, heitänpä Viiville pikaviestin: Onko aikaa? Käytäväkeskustelu alkaa. Joko juttelu jää muutamaan pikaiseen viestiin tai keksitäänkin siirtyä videopuheluun. Nyt ollaankin jo kahviautomaattikeskusteluissa tai jos juttua riittää, niin tämähän korvaa lounasjutustelun.
Pikakontaktoinnista tulee melko nopeasti luonnollinen tapa katkaista päivää joko työasioihin liittyvillä tai liittymättömillä asioilla – aivan kuten toimistossakin.