Vilja Arola

Helsingin Ekonomit kirittämässä tasa-arvoisempaa työelämää

VILJA AROLA, Helsingin Ekonomien hallituksen jäsen

 

Eduskuntavaalien alla on puhuttu, ovatko nämä ilmastovaalit, työelämävaalit, maahanmuuttovaalit tai esimerkiksi tasa-arvovaalit.

 

Tasa-arvoon liittyen Suomen Ekonomit on pitänyt ansiokkaasti esillä työelämän tasa-arvon edistämistä ja esimerkiksi perhevapaauudistuksen osuutta siinä. Tämä on myös liiton hallitusohjelmatavoitteissa.

 

Liiton asiamies Kosti Hyyppä kirjoitti taannoin, että järjestelmän uudistamisessa sen joustavuuden parantamiseen on kiinnitettävä huomiota, jotta ekonomien perhevastuu jakaantuisi tasaisemmin ja molemmat vastaisivat jälkikasvusta yhtä paljon. Myös Helsingin Ekonomien työelämätyöryhmässä kävimme juuri läpi työelämän kehityskohteita jäsenistömme kannalta. Perhevapaauudistus nousi sielläkin esiin.

 

Suomen Ekonomien lakipalveluissa yleisimpiä yhteydenoton aiheita ovat esimerkiksi perhevapaalta paluuseen liittyvät tilanteet. Työnantajien osaamisessa perhevapaiden käyttämiseen liittyen olisi välillä toivomisen varaa, vaikka usein asiat järjestyvät asiallisestikin. Onko vielä samaa työtä mihin palata? Kuinka monta organisaatiouudistusta on ehtinyt poissa ollessa pyörähtää?

 

Liitot tekevät paljon työelämän tasa-arvon ja samapalkkaisuuden edistämiseksi. Esimerkiksi äitiys- ja isyysvapaan palkat eivät ole lakisääteisiä, vaan ne perustuvat liittojen solmimiin työehtosopimuksiin.

 

Tämä kaikki saa pohtimaan, miten Helsingin Ekonomeissa voisimme tehdä yhä enemmän jäsentemme työelämän tasa-arvon eteen. Onko laajassa tapahtumatarjonnassamme riittävästi mahdollisuuksia perhevapaalla olevia ajatellen? Millainen on lapsi- ja perheystävällinen Helsingin Ekonomit?

 

Mielestäni on tärkeää, että vanhemmat voivat ylläpitää ja kehittää omaa osaamistaan myös perhevapaiden aikana. Tähän ekonomiyhdistyksemme tarjoaa hienon mahdollisuuden.

 

Keskustelin juuri perhevapaalta palailevan jäsenemme kanssa. Hän esitti toiveen, että yhä useampaan tapahtumaan voisi helposti osallistua taaperon kanssa. Muistan hyvin muutaman vuoden takaa tilanteen juurikin yhdistyksemme tapahtumasta, jossa olin itse yhtenä puhujana ja vauva mukana. Lapsi kaipasi äitiään juuri silloin, kun olisi ollut vuoroni puhua. Vetäydyin häntä imettämään, mutta vaihdoimme puhujakaartin kanssa vuoroja lennossa. Lopulta siis kaikki järjestyi hyvin.

 

Juuri joustavuus arjessa, työelämässä ja perhevapaiden jakautumisessa on tärkeää tasa-arvon edistämiseksi, ja se on inhimillisestikin reilua. Tätä joustavuutta soisi jäsentemme arkeen yhä enemmän.

 

Yhdessä ja eri tasoilla voimme tehdä paljon. Tervetuloa osallistumaan!