…it’s Four Hats time!

LAULUYHTYE FOUR HATSIN BLOGIKIRJOITUS

 

Työpäivä päättyy – Läppäri kiinni – Kuulokkeet pois korvilta..

 

Kello lähenee keskiviikkoiltana 18:aa – Läppäri uudelleen auki – Kuulokkeet takaisin päähän ja “click”:  Zoomailemaan

 

Mutta mitä ihmettä!

  • ei palavereita
  • ei ruudunjakoja
  • eikä ppt-esityksiä..
  • agendalla Kevään kohinaa, Laulan aina vaan, Lean on me, Java Jive….

Ruudulle ilmestyy vuoron perään iloisia kasvoja, vaihdetaan nopeasti uutiset ja pian alkaa määrätietoinen pärinä, luritukset ja pianonsoitto. Tätä on odotettu – it’s Four Hats time!

 

Yhteistyö Helsingin Ekonomien kanssa on mahdollistanut lauluyhtyeemme toiminnan jo vuodesta 1994 lähtien. Tällä tavoin Helsingin Ekonomit tukee työhyvinvointia, johon musiikilla on merkittävä vaikutus. Tämän ovat todentaneet sekä aivotutkijat että lääkärit, josta seuraavassa blogissamme lisää.

 

Vaikka moni muu harrastus on jäänyt tauolle, on Lauluyhtye Four Hatsin toiminta jatkunut säännöllisesti läpi korona-ajan ja muuttanut luovasti muotoaan aina ajankohtaisten suositusten mukaiseksi.  Olemme vuoden aikana päässeet harjoittelemaan myös musiikin tuottamista taiteellisen johtajamme Minna Miettisen ja puolisonsa Miri Miettisen ohjauksessa.

 

Johtajamme Minnan ja laulajien mietteitä kuluneesta lauluvuodesta:

 

 

Minna Miettinen:

 

Vuoden verran Four Hats -kuoroni on harjoitellut etänä, monien muiden kuorojen tapaan. Alkulämmittelyt tehdään kuten ennenkin, vaikka jokainen laulaakin omassa kodissaan. Taustalla piipahtaa välillä lapsia, välillä puolisoja ja onpa joku laulaja välillä istunut autossa harjoitusten aikana laulamassa! Mutta kaikki ovat mukana parhaansa mukaan.

 

Pandemian alkaessa keväällä 2020 kuorolaulu otti salamannopeasti digiloikan. Zoom valikoitui työkaluksi parhaan äänen laatunsa vuoksi, mutta vei aikansa tottua uuteen toimintatapaan – emme yksinkertaisesti kuulleet toisiamme laulaessamme. Vedin harjoitukset silti normaaliin tapaan ja keskityimme  erityisesti stemmojen opetteluun. Käytimme harjoittelun tukena myös tuottamiani taustanauhoja. Syksyllä 2020 vedimme harjoitukset hybridimallilla, jolloin paikan päällä oli pieni ydinkuoro ja samanaikaisesti muut laulajat treenasivat zoomissa kanssamme.

 

Joulun alla sovitin kuorolle säveltämäni joululaulun ja teimme siihen bänditaustat. ‘Taikajoulu’ harjoiteltiin etäharkoissa ja  äänitettiin stemma kerrallaan – saimme kuin saimmekin upouuden joululaulun pandemian keskellä valmiiksi. Etäharjoitukset ovat jatkuneet koko kevään, emmekä ole päässeet kertaakaan laulamaan yhdessä. Olemme harjoitelleet siitä huolimatta tiiviisti ja juuri valmistunut Kevään Kohinaa -äänite jää meille mukavaksi muistoksi tästä eriskummallisesta ajasta. Yhteinen tavoite on hienosti saavutettu!

 

Musiikin ammattilaisen työhön pandemia on tuonut haasteiden lisäksi myös hyvääkin. Olemme saaneet aikaan vuoden sisällä kaksi äänitettä, joista voimme olla ylpeitä. Ja mikä parasta, viikoittaisiin harjoituksiin on osallistunut ennätysmäärä laulajia – kuoro on selvästi henkireikä arjen keskellä. Etäharjoituksissa on moni arempi laulaja peräti vapautunut laulamaan rohkeammin oman kotinsa rauhassa! Koen myös,että etäharjoitukset ovat pakottaneet laulajat keskittymään harjoitustilanteeseen entistä paremmin. Yhteishenki on ollut mahtava, whatssupp laulaa harjoitusten välissäkin!

 

Taide kannattelee meitä erityisen hyvin vaikeina aikoina, se on päivänselvää. Vaikka olemme selvinneet pandemiavuodesta olosuhteisiin nähden hienosti, jokainen odottaa kuumeisesti jo aikaa jolloin äänemme saavat taas soida oikeasti yhdessä. Four Hats jatkaa laulamista kohti 25-vuotiskonserttia, no matter what!

 

 

Sari E:

 

Minulla oli ilo liittyä Four Hatsiin koronasyksynä 2020. Muutaman hybridiharjoituksen jälkeen siirryimme kokonaan etäharjoituksiin. Kieltämättä syksyllä pukkasi ajoittain tuskan hikeä, kun kaikki biisit olivat  uusia ja stemman laulaminen yksin ilman vieruskaveria vaati totuttelua. Pian kuitenkin pääsin kokemaan ensimmäiset tutut lauluilon kokemukset ja siitä se lähti. Samaan aikaan kun parin laulajaystäväni kuorot olivat tauolla, Minna jaksoi äänittää meille stemmoja harjoittelua varten ja vetää Zoom-harkkoja monipuolisesti soittaen ja laulaen. Palauttavaa ja iloista meininkiä etätyöpäivän jälkeen!

 

 

Anneli S:

 

Kaikki muut harrastukset ovat koronan vuoksi tauolla paitsi laulu. Etätreenit ja kavereiden näkeminen virkistävät työpalavereista väsyneen mielen, ja tuovat iloa, energiaa ja valoa elämääni!

 

 

Anne J:

 

Ihmislaji on löytänyt laulamisen käsittämättömän voiman jo asuessaan luolissa. Silloin tärkeää oli yhteinen hyminä ja rytmi, osallisuus. Nykytutkijat puhuvat verenkierrosta, hengityksen maksimoinnista, endorfiineista, aivoterveydestä.

 

Laulaja hengittää syvään, keskittyy elämykseen, ei ajattele psyko-fysiikkaa vaan hänelle tärkeintä on edelleen tuo yhteinen ääni, osallisuus suurempaan. Siksi Four Hats ei painanut päätään korona-aaltojen paineessa vaan on jatkanut toimintaa ihan koko ajan. Kuulokkeista tulee pianosäestys etänä, kuoronjohtaja laulaa stemmoja ja samalla jokainen harjoittelee turvallisesti kodissaan. Oma ääneni kumisee rinnassa, tuntuu hyvältä käsivarsissa ja päässä, kaikuu koko kropassa. Tämä on terveysturvallista jos mikä!

 

 

Sanna P

 

Perheyrityksessä työskentelevän kuviot ovat olleet todella pienet viimeisen vuoden aikana, joten on ollut todella voimaannuttavaa nähdä välillä muitakin ihmisiä. Laulamisesta saa muutenkin aina virtaa ja etenkin näin kriisiaikaan laulaminen tuo valoa kaiken keskelle. Musiikki on aina ollut tärkeä osa elämääni ihan lapsesta asti ja uskon jatkavani laulun parissa niin pitkään kun minussa vain henki pihisee.

 

 

Kia O:

 

Voihan korona! Vuoksesi kaipaan ja odotan erittäin paljon aikaa, jolloin pääsee taas laulamaan ja musisoimaan fyysisesti samassa tilassa muiden kanssa. Minulle musiikin tekeminen ja sen kokeminen soittaen ja laulaen eri kokoonpanoissa on iso henkireikä. Ruuhkavuosien ja perheen arjen keskellä oma aika musiikin parissa lataa äiti-ihmisen akkuja mukavasti. Elämä ei ole ollut aikaan entisensä ja sen tuntee ajoittain sydänalassaan haikeutena kyllä.

 

On ollut ihailtavaa seurata ammattilaisten käsittämättömän sinnikästä ja voimaannuttavaa kykyä muokata musiikin harrastamisen mahdollisuutta vastaamaan nykyhetken vaatimuksia. Saamme osallistua ja pysyä mukana musiikin pulssissa, vaikka turvallisuus ja rajoitukset kiristyvät ympärillä. Luomisen vimma ei hiljene. Halu tuottaa ja osallistua, olla osa musiikin virtaa on niin valtaisa, että sen kuohuntaa ei ole kyennyt hiljentämään edes meidät koteihimme lähes totaalisesti sulkenut pandemia.

 

Yksin kotona tietokoneen ruudulle laulaminen ei korvaa yhteistä jaettua kokemusta ja elävän musiikin äänimaailmaa, mutta se antaa ensiavun, jonka avulla pysyy mukana jossain suuremmassa, jota ilman olisi paljon riutuneempi olo. Four Hatsin riveissä tämä oljenkorsi ei ole ollut mikä tahansa lillukanvarsi, vaan se on tuntunut enemmänkin iloisesti solisevalta ja itsepintaisesti virtaavalta kevään kohinalta. Kommunikaatio, yhteishenki, osallistuminen ja musiikin tuottama ilo ovat pysyneet koko ajan vahvana ja elävänä. Ohjelmistoa on päivitetty, uusia biisejä korkattu ja lauluja jopa purkitettu. Kaikki tämä joko huolellisin turvajärjestelyin rajoitetulla lukumäärällä, maskit päällä ja turvavälein kasvotusten tai pitkin linjoja isommalla porukalla jokaisesta hetkestä yhdessä iloiten.

 

Joustavuus, luovuus ja erityisjärjestelyt ovat olleet kaikessa tekemisessä vahvoina perusasetuksina. Äänitysmahdollisuuksien järjestäminen tänä aikana on ollut suurenmoinen tahdon ja taidon näyte Four Hatsin tausta-ammattilaisilta! Rautaisen lahjakkaan ja taitavan johtajan luotsaamana joukko musiikkia rakastavia kuorolaisia luovivat yhdessä kohti mitä ikinä tulevaisuus tuo tullessaan ja se on uskomattoman upeaa se!

 

Kuvia Kevään kohinaa -laulun äänityksestä huhtikuussa 2021.

 

Inspiroiduitko kokemuksistamme? Four Hats on 18 naislaulajan energinen lauluyhtye. Uudet kokeneet laulajat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan riveihimme. Ohjelmistomme koostuu sekä Minnan omasta taiturimaisesta tuotannosta että tutuista kevyen musiikin helmistä. Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen [email protected].

 

Toimintamme jatkuu yhteistyössä Helsingin Ekonomien kanssa – toivottavasti pääsemme pian tuomaan tuulahduksen lauluiloa kaikille jäsenille!