Antti J Ahonen - kirjaesittely

Kiinnostus kansainvälisiin toimiin syntyi kotimaassa

Kirjoittaja: Antti J Ahonen, pitkän linjan ekonomi

 

Kirjaesittely – omaelämänkerta

 

Kahvikuppi, jossa kahvi ei jäähtynyt koskaan. Antti J Ahosen mielenkiintoinen katsaus sukuhistoriaan vuodesta 1917 nykypäiviin. Mm. autonomian aika, maailmansodat, Afrikan teollisuuden herääminen, Kaukoidän monia ihmeitä; Jakarta, Kabul, Karachi, Accra, Lagos, Abidjan, Benin city, Togo. Yht. 250 sivua.

 

Kaikki alkoi vuonna 1954 Lahden Lyseon ylioppilaskirjoituksista, jossa Ahonen valitsi ainekirjoituksessa aiheen ”Elokuva ja matkakirja saattajina etäisiin maihin”. Hieman intoa matkustamiseen oli myös antanut pari vuotta aikaisemmin kesäharjoittelupaikka ”Ålannissa”, Ahvenanmaalla jonne Ahosen isä oli järjestänyt kesätyöpaikan Jomalan kuntaan. Kirjan nimi syntyi sittemmin vuonna 1982 Jakartan pääkadun Jalan Thamrinin varrella sijaitsevassa kahvilassa, jossa Ahonen koki, että kahvi ei jäähtynyt koskaan.

 

Mutta takaisin vuoteen 1957, jolloin Ahonen aloitti opiskelut Helsingin kauppakorkeakoulussa ja onnistui saamaan kaksikin harjoittelupaikkaa AIESEC harjoitteluvaihto-organisaation kautta. Ensimmäinen Haifa Israelissa ja toinen Rotterdamissa. Vielä kolmaskin paikka järjestyi, kun Ahonen oli valmistumassa opinnoista Helsingin kauppakorkeakoulusta. Ahosen silloisen työpaikan omistaja Aito Miettinen, ammatiltaan agronomi, ihastui Ahosen kaupalliseen sanavarastoon ja järjesti palkkioksi kolmen kuukauden mittaisen harjoittelupaikan Saksaan, Hampuriin.

 

Tositoimiin ulkomaan operaatioihin Ahonen pääsi ollessaan silloisessa Rikkihappo ja Superfosfaatti Tehtaat Oy konsernissa (nykyinen paloista koottu Kemira Oyj). Eräänä päivänä vuonna 1965 Ahosen esimies Esko Mattila kutsui hänet huoneeseensa ja ilmoitti, että hänen tulisi valmistautua vientimatkalle USA:han sekä Kanadaan. Matkalla Ahonen kävi mm. kaupungeissa New York, Philadelphia, Cleveland, Chicago, Toronto ja Montreal.

 

Siirtyminen UNIDON ja ITC:n toimiin

 

Erinäisten vaiheiden kautta Ahonen siirtyi itsenäiseksi ammatinharjoittajaksi ja alkoi haeskella kansainvälisiä hanketehtäviä, joita tarjosivat mm. UNIDO, jonka päämaja on Wienissä sekä ITC, jonka päämaja on Genevessä. Vuosien varrella Ahonen työskenteli em. järjestöjen hankkeissa Nigeriassa, Afganistanissa, Indonesiassa, Ghanassa sekä Pakistanissa. Suomalaisille asiakkaille töitä löytyi myös Malesiasta, Intiasta ja Indonesiasta.

 

Erityispiirteitä UNIDON ja ITC:n toimeksiantomaista. Indonesiassa ilmaston kuumuus oli niin kova, että paita oli vaihdettava kolme kertaa päivässä. Indonesiassa esiintyi myös vaarallista trooppista kuumetta. Pakistanissa ihmisiä on kolmessa luokassa; rikollisia, jotka asuvat paljon luolissa; keskiluokka, joka huolehtii bruttokansantulosta ja rikkaat, jotka viihtyvät kesäisin ravintoloissa kello 24 – 05 välillä. Pakistanissa päivällä nukutaan ja kesällä varjossa lämpötila on jops 43 – 45 astetta.

 

Nigeria ja Ghana. Harmattan, kuumaa aavikkotuulta, joka tuo mukanaan kiusallista valkeaa jauhetta leviten myös sisätiloihin. Nigerian Lagos satama-alue ryöstöjä tapahtuu keskellä päivää. Ghana Accrassa ihmiset nauttivat päiväunista. Muistissa ovat kuitenkin amerikkalaisten ryöstöretket patohankkeessa joskus 1970 luvun tietämillä. Kirjan loppuosassa myös kotimaan tapahtumia; mm valtionyhtiön myynti lähes pilkkahintaan.

 

Antti J Ahonen

Antti J Ahonen on Helsingin Ekonomien pitkän linjan ekonomi. Ahonen on toiminut jäsenyytensä aikana Helsingin Ekonomien Kehonkohentajien kerhon puheenjohtajana sekä aktiivisena koripalloilijana. Ahonen kutsuttiin Kehonkohentajien kunniajäseneksi vuonna 2003.

 

Tilaa kirja itsellesi:
Convestor Ky, Antti Ahonen, Kantelettarentie 4 G 76, 00420 Helsinki. [email protected]. Hinta € 25.- Toimitus postitse. Puh. 7244 704, 0500-837511.
Kirjapaino Bookcover Oy Seinäjoki, Helsinki. ISBN 978-952-93-9439-5. Kirjan sivumäärä 248, A5.