Tekeekö miljoonasalkku onnelliseksi?

Tekeekö miljoonasalkku onnelliseksi?

Kirjoittaja: Matti Lepistö
Kuvat: Henni Hyvärinen

Ammattisijoittaja Ilkka Parviaisen mukaan raha tuo vapautta, mutta elämään eniten iloa tuovat asiat ovat kuitenkin ilmaisia.

Pieni poika sai vanhemmiltaan joka päivä yhden kolikon. Elettiin 1970-lukua Jyväskylän Lohikoskella, josta oli melko pitkä matka kouluun. Markka oli tarkoitettu bussilippuun. Raha riitti vain yhteen suuntaan. Kotiin oli käveltävä koulusta. Poika haaveili omasta moposta, mutta ikää ei ollut tarpeeksi ja vanhemmatkin sanoivat, että sellaiseen ei rahaa ole eikä tipu.

Syntyi suunnitelma, jolla tarvittavan summan saisi kasaan 15-vuoden mopoikään mennessä: poika ryhtyi menopeli kiikarissa kävelemään molemmat suunnat kodin ja koulun välillä. Näin vanhemmilta saatu markka jäi kahden vuoden ajan joka päivä pojan omaan jemmaan. ”Sain lopulta salaa säästettyä 500 markkaa, joilla ostin sinisen käytetyn Solifer-mopon”, Ilkka Parviainen muistelee lapsuuttaan.

Kurinalaista ja tavoitteellista säästämistä. Sen hän oppi lapsena mopoon säästäessään. ”Lapsuudenkodissani oltiin hirveän tarkkoja rahan kanssa. Viikkoraha oli olematon ja bussirahan sai vain toiseen suuntaan. Jos jotain halusi, siihen piti säästää. Sieltä ehkä kumpuaa se sitkeyteni ja säästäväinen suhtautumiseni rahaan”, Parviainen pohtii.

Nykyään Parviaisen ei tarvitse pihistellä bussilippujen kanssa. Hänen sijoitussalkkunsa arvo on nimittäin seitsemännumeroinen. Julkisuudessa hänet tunnetaan ”sijoittajien kummisetänä”, joka kannustaa ja opastaa muita vaurastumaan.

Osingot ylittivät palkkatulon

Ilkka Parviainen työskenteli yli 30 vuotta nykyisen OP-ryhmän palveluksessa. Siellä hän toimi pankkien ohjaus- ja riskienhallintatehtävissä, tarkastajana ja kehittämispäällikkönä. ”Vuodessa oli yli sata matkapäivää. Hyvin rankkoja tehtäviä”, hän muistelee työuraansa. Voisiko päivät käyttää johonkin muuhunkin? Sitä Parviainen toisinaan mietti pankkimaailman myllerryksessä 1990-luvulla, vaikka OP olikin hyvä työpaikka. Vuonna 1998 hän havahtui siihen, että asuntolaina on maksettu kahden vuoden kuluttua. Ylimääräistä rahaa olisi jatkossa tilillä.

Mieleen palautui muisto pienestä pojasta, joka säästi markan päivässä mopoa varten. Oli siis uuden suunnitelman aika. Hän ryhtyisi rahastosijoittajaksi. ”Hahmottelin ja laskin, missä vaiheessa korkoa korolle -ilmiö tuo riippumattomuuspisteen.” Parviainen käveli pankkiin ja ilmoitti sijoittavansa lainakuluista säästyvän noin 1 300 euroa kuukaudessa rahastoihin.

”En ryhtynyt leventämään elämäntapojani. Laitoin tililtä suoraveloitukset päälle sijoituksiin. Kun olin sitä muutaman vuoden tehnyt, aloin itse suoraan sijoittamaan osakkeisiin. Sijoitin kurinalaisesti”, hän muistelee. Sijoituksiin menevä summa kasvoi ja osingoistakin saatuja rahoja hän laittoi poikimaan.

Sitten koitti hetki, kun Parviainen havahtui olevansa taloudellisesti riippumaton. ”Osinkotulot kasvoivat ja ne olivat enemmän kuin työstä saatu palkka. Niillä pystyin maksamaan velattoman perheen tarkkaan lasketut kuukausittaiset juoksevat menot, kuten yhtiövastikkeet, puhelinlaskut, vakuutukset ja muut elämisen menot”, hän muistelee. Tätä kutsutaan sijoituspiireissä tilaksi “dividend crossover point”

Parviaiselle tuli mahdollisuus jättäytyä pois työelämästä ja ryhtyä ammattisijoittajaksi. Nykyään hänet tunnetaan kurinalaisena sijoittajana, joka on voittanut indeksit ja saanut niin sanottua ylituottoa sijoituksillaan. Hänen selkeä sijoitusstrategiansa on toiminut hyvin. ”Olen ostanut osakkeita 415 kertaa ja myynyt vain 11 kertaa”, hän sanoo.

”Jäin vapaalle omasta halusta 8,5 vuotta ennen eläkeikää. Pyysin päästä pois, kun olin nykynuorten termein tilassa “fuck you money”. Kun lainat loppuivat, toimin samalla tavalla kuin se nuori moposta haaveileva poika. Säästin ja toteutin suunnitelmaani.”

 

Tavallista elämää

Yhä enemmän puhutaan siitä, että taloudellinen hyvinvointi on olennainen osa kokonaishyvinvointia. Mieli ry:n mukaan taloudellinen hyvinvointi tarkoittaa kokemusta oman talouden hallinnasta, turvallista oloa suhteessa rahaan ja sitä, että rahaa on riittävästi tarpeista huolehtimiseen. Taloudellinen hyvinvointi on myös mielenterveyttä suojaava tekijä.

Kaikista ei tule sijoittamalla miljonäärejä, mutta Parviainen kannustaa erityisesti nuoria laittamaan rahaa sivuun ja sijoittamaan tulevaisuutta varten. Summien ei tarvitse heti olla isoja. Korkoa korolle -ilmiö voi kuitenkin hänen mukaansa näkyä melko pian sijoitussalkussa. Parviainen sanoo suoraan, että taloudellinen menestys on heijastellut myönteisesti hänen hyvinvointiinsa. ”Taloudellinen puskuri antaa mahdollisuuksia pitää huolta myös fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista.”

Miljoonasalkun omistajaksi Parviainen vaikuttaa vaatimattomalta mieheltä. Hän ehkä rikkoo suomalaisia tabuja puhumalla rahasta, mutta hän ei leveile tai pröystäile omaisuudellaan. Hän kulkee kaupungilla matkat polkupyörällä ja ostaa esimerkiksi kahvilassa useimmiten edullisimman kahvin. ”Elintapani eivät ole muuttuneet mitenkään. Kun saimme vaimoni kanssa maksettua velat asunnosta, mökistä ja autoista, emme ole törsänneet rahaa. Olemme laittaneet ylimääräisen rahan sijoituksiin, joten elämä on jatkunut hyvin tavallisena taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen jälkeen”, Parviainen kertoo.

Onko hän pihi? ”Se on ehkä väärä kuvaus, mutta olen hyvin tarkka rahankäytöstäni. Ekonomina mietin tarkkaan panos-hyöty -suhdetta, jotta rahalle saa vastinetta”, Parviainen vastaa.

Askelmerkkejä vaurastumiseen

Ilkka Parviaisen mukaan taloudellinen riippumattomuus antaa vapautta ja turvallisuuden tunteen. ”Jokaisen päivän voi aloittaa ajatuksella, että tänään voi tehdä juuri sitä, mitä itse haluaa. Kenen kanssa ja kuinka pitkään. Sen myötä saa hallittua omaa elämää ja ajankäyttöä. Vapaus on itse asiassa suurinta osinkoa, mitä voi saada”, hän sanoo.

”Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa myös sen, että voi elää omien arvojensa mukaista elämää ja olla riippumaton. Jos olisin vielä työelämässä, voisin olla siellä täysin aito ja rehellinen. Voisi kertoa mielipiteensä suoraan eikä tarvitsisi mielistellä ketään. Ei tarvitsisi sietää huonoa johtajuutta tai epämukavuuksia.” Rahalla ja onnella on Parviaisen mukaan korrelaatio, mutta tulojen kasvaessa se heikkenee. Onnellisuutta pelkkä raha ei tuo.

Parviaiselle tärkeintä elämässä ovatkin puoliso, lapset, lapsen lapset ja hyvät ihmissuhteet. ”Viikon kohokohta on pitkä lenkki vaimoni kanssa. Vaikka salkun arvo olisi kymmeniä miljoonia, se tapa ei muuttuisi tästä mihinkään. Elämään eniten iloa ja onnellisuutta tuovat asiat ovat useimmiten ilmaisia”, hän sanoo.

Liikunta on tärkeää Parviaiselle. ”Terveys on ihan keskeinen asia. Jos se menee, rahalla ei ole mitään merkitystä.” Hän lisäksi kertoo, että onnellisuutta kumpuaa myös merkityksellisyyden tunteesta. Sitä hän saa toisten auttamisesta. Sijoitusneuvontaa tai toisten salkkujen hallinnointia Parviainen ei tee, mutta hän antaa enemmänkin askelmerkkiä vaurastumiseen.

Parviainen on perustanut Facebookiin 11 000 jäsenen Sijoittamalla Vauraaksi -ryhmän. ”Se on ryhmä jossa kannustetaan avoimeen keulimiseen ja vaurastumiseen. Kuri on hyvin tiukka, kuittailusta poistetaan ryhmästä ja niin sanottua ilmatilaa valvotaan 24/7. Sitä pidetäänkin poikkeuksellisena sosiaalisen median sijoitusryhmänä”, hän kertoo.

Parviainen on vuosien saatossa saanut satoja sijoitussalkkuja arvioitavaksi. Hän myös kiertää tapahtumissa puhumassa sijoittamisesta. Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa sen, että toisten auttamisen hän tekee omalla kustannuksella ja vapaaehtoisesti. ”Se antaa tietyllä tavalla syyn herätä aamuisin uuteen päivään, kun saan auttaa varsinkin nuoria vaurastumaan. Palkitsevaa on kuulla onnistumisista”, Parviainen toteaa.

”Auttaminen on voittoisa strategia.”

 

Ilkka Parviainen

  • Ammattisijoittaja, kauppatieteiden maisteri ja eMBA
  • Asuu Helsingissä
  • Perheeseen kuuluu vaimo ja aikuiset lapset
  • Harrastaa kuntosalilla käyntiä ja lenkkejä puolison kanssa
  • Toiminut neljännesvuosisadan Helsingin Ekonomien toimikunnissa: Pankkiekonomien, Finanssiekonomien ja Kehonkohentajien entinen puheenjohtaja. Nykyään Konsuliklubissa järjestämässä kaikille jäsenille avoimia tapahtumia
  • Toistelee itselleen usein mottoa: ”Sen saat, mihin uskot”

 

 

AMMATTISIJOITTAJAN ASKELMERKIT TALOUDELLISEEN HYVINVOINTIIN

1) Sisäistä korkoa korolle -ihme ja aloita heti. Ota aika puolellesi. Aloita indeksirahastoilla. Ole kärsivällinen ja kurinalainen. Vaurastuminen on hidasta puuhaa, nopeasti voi vain köyhtyä.

2) Aseta rima ylös ja kurkota sitä kohti. Maksim Gorgia lainaten, pitää aina olla rakastunut johonkin saavuttamattomaan. Ylös päin kurkottaessaan ihminen kasvaa pituutta.

3) Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä jotka pukkaavat sinua tekemään entistä parempaa. Kannustakaa toisianne saavuttamaan uusia korkeampia päämääriä. Älä hyväksy lähipiriltäsi naljailua tai kuittailua. Sen saat mihin uskot.