Tekoäly ja ihminen

Kirjoittaja: Mika Aaltonen, KTT, ennakoinnin ja kompleksisuuden dosentti

 

Tekoäly on tunkeutunut elämäämme. Monet kehityskulut, jotka tekoäly on mahdollistanut, haastavat oletuksemme siitä, miten yhteiskunnat ja organisaatiot toimivat.

 

Tämän päivän organisaatio-opit on suunniteltu vakaisiin toimintaympäristöihin. Ne eivät toimi avoimessa, epävakaassa ja uusien teknologioiden hallitsemassa maailmassa.

 

Uljaassa, uudessa maailmassa politiikka on ennakoimatonta, kansainväliset instituutiot vähemmän vakaita, sosiaaliset ja ympäristölliset tapahtumat heiluttelevat liiketoimintaa ja teknologian kehitys aiheuttaa työntekijöille uusia osaamisvaatimuksia ja muuttaa työn luonnetta.

 

Tämä onkin aikamme haaste. Tekoäly ei ole vain teknologiaa. Se on paljon muuta.

 

Kun koneet auttavat ihmisiä tekemään työnsä paremmin, ne ovat työkalujamme. Voimme käyttää GPS-paikannusta löytääksemme tien perille, ymmärtää suuria tietomääriä nopeasti koneoppimisen avulla ja käyttää kokonaan uusia tiedon lähteitä, kuten puhelindataa.

 

Voimme ottaa askeleen pidemmälle. Voimme ohjelmoida tehtäviä ja prosesseja, jotka kone suorittaa itsenäisesti ilman ihmisen apua. Esimerkiksi, kun ohjelmat analysoivat röntgenkuvia, mutta lääkärit keskustelevat löydöksistä ja jatkotoimenpiteistä.

 

Olemme siirtyneet tekoälyn käytössä luokiteltujen ja toistettavien tehtävien tasolta tehtäviin, jotka vaativat taitoja, jotka vielä hetki sitten tuntuivat saavuttamattomilta.

 

Näyttää siltä, että tekoälystä on tulossa älykkäämpää. Sillä on luovuutta ja ongelmanratkaisutaitoja.

Siirrymme kohti aikaa, jolloin tuotteet ja palvelut ovat yhä kyvykkäämpiä ja yhä itsenäisempiä. Kohti tulevaisuutta, jossa ihmisen taidot täydentyvät yhteistyössä koneiden kanssa.

 

Tämä tulevaisuus ei nouse sattumalta vaan suunnittelijoiden ja insinöörien työstä, yritysten ja organisaatioiden päätösten kautta.

 

Suurin haasteemme onkin ajatella johtamisesta uudella tavalla.

 

Sen kuvittelemisessa, miten koneet vahvistavat, ilmentävät ja lisäävät ihmisten kyvykkyyksiä. Ja miten ihmiset suunnittelevat kehittävät ja valmentavat koneita. Tästä nousee uudenlaista vuorovaikutusta ja vaikuttavuutta.

Yksilön, organisaation ja yhteiskunnan tasoilla.