Vaikuttavuutta ja vastuuta – Hallitustyöskentely Helsingin Ekonomeissa

Vaikuttavuutta ja vastuuta – Hallitustyöskentely Helsingin Ekonomeissa

Kirjoittaja: Matti Lepistö, Helsingin Ekonomit

 

Helsingin Ekonomien hallituksessa pääsee vaikuttamaan, oppimaan uutta ja vahvistamaan verkostoja. Kyseessä on ainutlaatuinen luottamustehtävä, jossa pääsee luotsaamaan 17 000 jäsenen ekonomiyhteisöä. Näin toteavat Maria Pekkala, Markku von Hertzen ja Heli Törrönen.

 

Puheenjohtajan tehtävän hoitaminen edellyttää sitoutumista ja asioihin perehtymistä. Maria Pekkalan mukaan tehtävässä palkitsevaa on kuitenkin se, kun omat tavoitteet ekonomiyhteisön puolesta edistyvät.

 

“Puheenjohtajana parasta on ilo siitä, kun jokin jo vaakalaudalle joutunut idea nytkähtää eteenpäin ja voi todeta, että sen edistämiseen käytetty energia ei ole mennyt hukkaan”, Pekkala kertoo.

 

Pekkalan puheenjohtajakausi päättyy vuodenvaihteessa. Hän on vuodesta 2016 lähtien toiminut puheenjohtajana Helsingin Ekonomien hallituksessa, joka vastaa yhdistyksen toiminnasta. Hallituksen tehtäviin kuuluu esimerkiksi strategian jalkauttaminen käytännön toimintaan, omaisuuden hoitaminen, talous- ja toimintasuunnitelman laatiminen sekä yhdistyksen edustaminen.

 

Pekkalan seuraajaa sekä uusia hallituksen jäseniä haetaan parhaillaan kaikille yhdistyksen jäsenille avoimella haulla. “Jokaisen täytyy itse miettiä omat syynsä hakea ja sen, mitä pystyy ja on valmis antamaan ekonomiyhteisölle”, Maria Pekkala sanoo.

 

Hän kertoo hakeneensa aikoinaan puheenjohtajaksi, koska näki Helsingin Ekonomeissa valtavat mahdollisuudet kehittyä yhä enemmän jäsenilleen lisäarvoa tuottavaksi yhdistykseksi.

 

“Yhä kunnianhimoisempi tekeminen, toiminnan avaaminen ja päivittäminen sekä jäsenkuntamme ajantasaisimpaan tietämykseen perustuvan vaikuttavuuden lisääminen ovat olleet tärkeimmät tavoitteeni puheenjohtajakaudellani.”

 

Hänen kaudellaan esimerkiksi yhdistyksen viestintää on päivitetty nykypäivään. Myös jäsenkuntaa ja tapahtumia järjestävien kerhojen johtokuntia kuunnellaan säännöllisesti erilaisilla kehityskyselyillä. Tämä edesauttaa sitä, että hallituksella on riittävästi taustatietoa päätösten tukena.

 

Pekkalan mukaan jäsenkunnan tuntemuksien kuuntelemisen lisäksi puheenjohtajan tehtävässä tarvitaan myös valmiutta “harkittuun uudistamiseen” sekä uskallusta rohkeidenkin ideoiden toteuttamiseen.

 

“Ehkä näkyvin esimerkki on valtakunnallinen Ekonomi Summit -huippuseminaari, joka kokoaa nyt jo 700 ekonomia ja kylteriä yhteen. Olen myös kannustanut kerhotoimijoitamme yhä laajempaan verkostoitumiseen ja koko ekonomiyhteisöä koulutuksen ja maailman muutosten huomiointiin toiminnassa”, puheenjohtaja Pekkala summaa päättyvää kauttaan.

 

 

Verkostoitumista ja osaamisen kartuttamista

 

Markku von Hertzen ja Heli Törrönen istuvat kolmatta vuotta samassa hallituksessa. Myös heidän kautensa päättyy vuodenvaihteessa.

 

“Hallitustyöskentelyn tärkein rikkaus on ollut erilaisten näkökulmien kautta asioiden sparrailu ja edistäminen. Olen tutustunut ja tehnyt yhteistyötä todella mahtavien ekonomikollegoiden kanssa. Olen päässyt paitsi vaikuttamaan asioihin myös samalla oppinut hurjasti uutta sekä saanut roppakaupalla uusia ystäviä ja tuttavia”, Törrönen kertoo.

 

Markku von Hertzen edustaa Helsingin Ekonomien hallituksen kokeneinta kaartia. Hänellä on vuosikymmenten kokemus järjestötoiminnasta. Hän on toiminut esimerkiksi Suomen Ekonomiliiton toimitusjohtajana ja puheenjohtajana.

 

“Parasta on verkosto, jonka toiminnassa olen saanut osakseni. Ekonomikunnassa on myös valtavasti osaamista. Niin toimihenkilönä kuin luottamustehtävissä olen oppinut äärettömän paljon”, von Hertzen kertoo.

 

Kuka tahansa Helsingin Ekonomien jäsen voi asettua ehdolle hallitukseen. Ehdokkaalta ei edellytetä aiempaa aktiivisuutta kerhoissa tai järjestökokemusta. Heli Törrönen haki aikoinaan hallitukseen yhdistyksen rivijäsenenä.

 

“Kannustan hakemaan hallitukseen, vaikka aikaisempaa kokemusta yhdistyksen luottamustehtävistä ei olisi. Tärkeintä on motivaatio, avoin mieli ja halu jakaa omaa osaamista hallituskollegoille”, Törrönen sanoo.

 

Hänen mukaansa hallitukseen tarvitaan “tulevaisuuden tekijöitä”.

“Olemme ekonomiyhteisössä niin paikallisella kuin valtakunnallisellakin tasolla monella tapaa uuden edessä. Nyt on se hetki, jolloin tarvitaan energiaa, innostusta ja osaamista yhteisömme kehittämiseen. Hallituksessa ja sen työryhmissä pääsee rakentamaan sellaista yhteisöä, joka tuottaa jäsenilleen enemmän”, Helsingin Ekonomien hallituksen lisäksi Suomen Ekonomien hallituksessa vaikuttava Törrönen sanoo.

 

 

“Luottamushenkilötoiminta on loistava harrastus, mutta siihen pitää sitoutua”

 

Markku von Hertzen ja Heli Törrönen kertovat, että luottamustehtävän hoitaminen on mahdollista työuran rinnalla. Helsingin Ekonomien hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa. Lisäksi hallituksen jäsenet vaikuttavat työryhmissä, jotka käsittelevät esimerkiksi yhdistyksen hallintoon tai laajemmin työelämään ja koulutukseen liittyviä kysymyksiä.

 

“Ilman muuta mukaan hallitukseen hakiessa pitää olla valmis käyttämään aikaa ja energiaa sekä kokouksiin että niihin valmistautumiseen. Itse en ole kokenut sitä haastavana. Vaakakupin toisessa päässä on uusien kontaktien rakentaminen sekä verkostoituminen. Koen olevani kirkkaasti plussalla kokemusteni kautta”, Törrönen sanoo.

 

Markku von Hertzenin mukaan luottamushenkilötoiminta on loistava harrastus, mutta siihen pitää sitoutua. “Siinä missä viulisti harjoittelee ahkerasti, täytyy järjestöihmisen paneutua monipuolisesti käsiteltäviin asioihin. Viulistin pitää hallita nuotit, saada jousikäsi ja kielillä kiitävät sormet synkronoitua. Järjestöihmisen puolestaan on nähtävä kokonaisuus, eri tekijöiden vaikutus omaan organisaatioon ja ympäristöön.”

 

Von Hertzenin mukaan sitoutuminen luottamustehtävän hoitoon kuitenkin palkitaan. “Jos muistaa kunnioittaa toisia ja arvostaa heidän näkemyksiään, pääsee lopulta toteuttamaan itseään ja viemään ideoitaan eteenpäin.”

 

Von Hertzen ja Törrönen kuvailevat Helsingin Ekonomien hallituksen kokouksia rakentaviksi ja keskusteleviksi. Kaikki pääsevät ääneen ja erilaiset näkökulmat huomioidaan.

 

“Olen omalla esimerkilläni pyrkinyt luomaan sellaista avoimuuden kulttuuria, että koko hallituksellamme olisi tasaveroiset edellytykset tehdä kestäviä päätöksiä”, puheenjohtaja Pekkala kertoo.

 

Markku von Hertzen kertoo, että hallituksen toimintakyky ja luovuus on kiinni yhteishengestä. “Asioista voidaan olla eri mieltä. Mutta niin kauan kun asiat riitelevät ihmisten sijaan, yhdessä voidaan saavuttaa vaikka mitä. Hallitus on toimintakykyinen, jos jokaisessa kokouksessa ainakin kerran remahtaa sydämellinen nauru”, hallituskonkari von Hertzen kuvailee.

 

 

Hae mukaan 23.9.2018 mennessä: Hakulomakkeelle

 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Helsingin Ekonomien lehdessä 4/2018 sivulla 10-11.