ANNE JÄÄSKELÄINEN, Helsingin Ekonomien hallituksen jäsen, työelämätyöryhmän puheenjohtaja
Puolitoista vuotta sitten valtakunnallinen etätyösuositus siirsi monen ekonomin työpisteen toimistolta kotiin. Tuo etätyösuositus päättyi 15.10.2021. Nyt keskustellaan kodeissa ja johtokunnan huoneissa siitä, mitä tehdään seuraavaksi. Mitä minä haluan, miten meidän yritys jatkaa, mitä kilpailijat mahtavat tehdä. Mikä toimii etänä – ja toimiiko oikeasti?
Ekonomin työpäivä on pitkä. Sen ydinsisältö on monella aivan sama sekä toimistolla että etäkonttorilla. Ekonomin työn tulosta ja tuottavuutta ei ole helppo arvioida missään olosuhteissa – sitä ei voi mitata sekuntikellolla tai virhekappaleiden määrällä. Siksi etätyö on monella alalla nostanut esiin epäluottamusta: tuskin ekonomi siellä kotona töitä tekee, tiskaa vaan ja lenkkeilee.
Luulin että moiset ajatukset kuuluivat koronan aiheuttamaan alkuvaiheen muutoskriisiin. Kuvittelin että luottamus on vahvistunut jo kauan sitten kun työt ovat loksahtaneet uomaansa ja sujuneet hyvin. Suomen talouselämän tunnusluvut ovat 1-6/2021 hyvässä nousukierteessä. Vanhat epäluulot ja asenteet ovat kuitenkin tiukassa ja uudet ongelmat nostavat päätään.
Aamiaispuuro meni ehkä monella väärään kurkkuun 15.10. kun selasi päivän uutistarjontaa. Useammasta mediasta löytyi juttu toimihenkilöliitto Erton puheenjohtaja Juri Aaltosen haastattelusta.
Etätöihin liittyvä epäluottamus on saanut jotkut työnantajat vaatimaan työsopimuksiin kirjausta että yrityksen edustaja pääsee työntekijän kotiin tarkastuskäynnille. Hän ei tule katsomaan tuolin ergonomiaa vaan tarkkailemaan …. mitä? Sitäkö että istun tuolissani, näyttöruudussa on virta päällä, hiukset harottavat ajattelun voimasta…
Vastaavia työsopimuksia on kuulemma tullut esiin myös akavalaisissa liitoissa. Ekonomin pitää olla tarkkana työsopimuksen joka lauseesta. Yritysten luottamusmiehet eivät tiedä minkälaisen sopimuksen uusi työntekijä saa eteensä, siksi jokainen ehdotus kannattaa lähettää liittoon tarkastettavaksi.
Etätyö on tullut jäädäkseen mutta siihen liittyy edelleen paljon kysymysmerkkejä ja selvästi myös uusia pulmia. Missä menee raja toimiston ja kodin välissä, työntekijän ja työnantajan oikeuksissa? Onko kotini linnani ja kuka omistaa työpisteen olohuoneen nurkassa?