Erilaisten ekonomien yhdistäjä
Mia Parker haluaa edistää kansainvälisyyttä ja monimuotoisuutta yhteisöissään
Kirjoittaja: Matti Lepistö
Kuvat: Henni Hyvärinen
Mia Parker toimii luottamushenkilönä Helsingin Ekonomien Business Partners-toimikunnassa. Hän työskentelee palvelumyynnissä tietotekniikka- ja ohjelmistoyhtiö Oraclella. Hänen perheeseensä kuuluu aviomies Jack sekä pieni tytär.
He saivat esikoisensa, kun uusi perhevapaajärjestelmä oli jo tullut voimaan. Hän kokee, että uudistus on edistänyt tasa-arvoa sekä perheiden arjessa että työelämässä. Se näkyy hänen mukaansa myös asenteissa. Enää ei lähtökohtaisesti oleteta, että päävastuu pienen lapsen hoidosta kuuluu kotiin jäävälle äidille ja isät jatkavat työntekoa. ”Aika harvoin olen kohdannut oletuksia, että vain minä olisin perhevapaalla ja poissa työelämästä. Enemmän kysytään, miten me jaamme vapaat ja miten mieheni pitää niitä”, Parker toteaa. Uusi perhevapaajärjestelmä tuli voimaan 1.8.2022. Uudistuksen tavoitteena oli, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuisivat perheissä tasaisemmin molempien vanhempien kesken. Malli toi myös uusia joustoja. ”On mielestäni hienoa ja nykyaikaista, että malli on uudistettu. Näin huomioidaan myös erilaiset perhemuodot, kuten sateenkaariperheet”, Parker toteaa.
Lapsen saaminen oli heidän perheelleen yksi syy asettua Suomeen. Hänen miehensä on britti. ”Vaikka Suomi on yhä muita Pohjoismaita hieman jäljessä, maailmalla olemme todellinen edelläkävijä esimerkiksi perhevapaissa, etuuksissa ja palveluissa. Englannissa esimerkiksi päivähoitopaikka on niin kallis, että toinen vanhempi jää useimmiten pitkäksi aikaa kotiin”, Parker vertailee. ”Tunnen monia paluumuuttajia, jotka ovat palanneet Suomeen perheen perustamisen takia.”
Vanhempainvapaalla olemista hän kuvailee ihanaksi ajaksi. ”En osannut etukäteen edes aavistaa, miten paljon nauttisin vanhempainvapaasta. Jännitin aika paljon, miten sopeutuisin niin isoon muutokseen. Toisaalta minulle oli tärkeää pysyä aktiivisena, ja halusin pitää mieleni sopivasti virkeänä, jotta töihin paluu ei olisi niin raskas. Kävin paljon vauva-vanhempiharrastuksissa ja leikkitreffeillä. Koin tärkeäksi myös ylläpitää työkontakteja, joten järjestin säännöllisesti kahveja ja lounastreffejä kollegoiden kanssa, seurasin alan uutisia ja tein koulutuksia.”
Parker toimi vauva-aikana myös Helsingin Ekonomien Business Partners -toimikunnan puheenjohtajana. ”Aluksi pohdin, pystynkö hoitamaan tehtävää pienen vauvan kanssa, ja kyllähän se vaati paljon suunnittelua. Luottamustehtävä toi mukavaa vaihtelua ja piti arjen monipuolisempana, kun sain muutakin ajateltavaa kuin lapseen ja perheeseen liittyviä asioita. Toimikunnan johtaminen ja tapahtumien järjestäminen toimi hyvänä jatkumona työelämän taitojen ylläpitämisessä”, hän muistelee.
Parkerin puheenjohtajakausi huipentui siihen, että Business Partners tuli viime vuonna ensimmäiselle jaetulle sijalle toimikuntien kilpailussa. ”Sitähän ei voiteta yksin. Olen ollut onnekas, että meillä on ollut todella tekevä ja innokas porukka toimikunnassa. Panostimme myös erityisesti yhteistyöhön muiden toimikuntien kanssa”, puheenjohtaja kiittelee.
Avoin ja monimuotoinen toimikunta
Business Partners on yritysten strategian, toiminnan ja osaamisen kehittämisen parissa työskentelevien ekonomien ja alan opiskelijoiden verkosto. ”Minulle oli erityisen tärkeää, että jokainen toimikunnan jäsen sai olla oma itsensä. Halusin myös, että olemme mahdollisimman avoin toimikunta, johon on helppo liittyä mukaan”, Parker kertoo. ”Olen vankka inklusiivisyyteen uskoja, ja tämä oli meillä kantava teema. Meillä oli erittäin heterogeeninen toimikunta. Siihen kuului kaikenikäisiä jäseniä erilaisista elämäntilanteista ja taustoista. Meillä oli toimikunnassa suomalaisia ja kansainvälisiä opiskelijoita, perheellisiä ja vähän vanhempia ekonomeja. Työskentelimme eri aloilla ja tehtävissä, joten tapaamisissa parasta oli se, että meillä ei ollut yhtä ja samaa kulmaa asioihin.”
Luottamustehtävässä Parker kertoo tutustuneensa ihmisiin, joihin ei ehkä muuten olisi törmännyt. ”Helposti poteroidumme omiin tuttuihin ympäristöihimme. Tästä syystä luottamustehtävät tarjoavat erinomaisen tavan laajentaa omaa verkostoa ja näkökulmaa”, hän toteaa. Verkostojen laajentuminen on Parkerin mukaan yksi Helsingin Ekonomien luottamushenkilötoiminnan parhaista puolista. Toinen on tapahtumat.
Business Partners on järjestänyt kaikille Helsingin Ekonomien jäsenille avoimia tilaisuuksia ammattiosaamisen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Tärkeässä roolissa on ollut varsinkin kansainvälisyyden edistäminen. ”Halusin, että toimikunnassamme on paljon vapautta toteuttaa juuri niitä tapahtumia, jotka ovat itselle erityisen kiinnostavia”, Parker toteaa.
Erilainen tausta olikin etu työnhaussa
Kansainvälisyyden ja inklusiivisyyden edistäminen ovat asioita, joita Parker haluaa edistää myös työelämässä. It-ala ja varsinkin sen myyntitehtävät ovat Parkerin mukaan yhä hyvin miesvaltaisia. Joillekin voi tulla mieleen stereotyyppinen hahmo koodaajataustaisesta miehestä, joka myy ohjelmistoja ja tukipalveluita toisille miehille. Tämä ei Parkerin mukaan ole totta, vaikka alalla paljon miehiä onkin. ”It-ala on tarjonnut itselleni pelkästään positiivisia esimerkkejä siitä, että erilaisuus voi olla vahvuus työssä. Olen kohdannut esimerkiksi opettajia ja yhteiskuntatieteilijöitä, jotka ovat päätyneet IT-alalle, koska heiltä löytyy erittäin haluttua toimialaosaamista. IT:n on kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoitus olla mahdollistaja, ja asiakkaan tarpeet ovat aina se, mistä tulisi lähteä liikkeelle. Siksi myös erilaisia taustoja tarvitaan teknisten osaajien lisäksi”, hän kertoo.
Parker harmittelee sitä, että stereotypiat ja mielikuvat miesvaltaisuudesta voivat pahimmillaan hidastaa ja estää naisten hakeutumista alalle. Hän itsekin päätyi it-alan myyntiin puolivahingossa. ”Vaikka it-ala kiinnosti jo pitkään, oikean roolin ja uran löytymisessä meni pidempään. Uskoin, että tälle alalle tarvittaisiin teknistä syväosaamista myös esimerkiksi myynnissä. Todellisuudessa hyvään myyntiin vaaditaan asiakaslähtöisyyttä ja oppimiskykyä. Kaiken voi oppia”, hän toteaa.
Hän kiinnostui opintojen aikana Microsoftista työnantajana. ”Huomasin LinkedInissä, että monilla microsoftilaisilla ei ollutkaan kymmenien vuosien työkokemusta alalta tai koodaustaustaa. Yrityksestä löytyi osaajia erilaisista taustoista ja myös samaa osaamista kuin minulla. Aloin tutustumaan heihin LinkedInin kautta, koska halusin tietää, miten itse pääsen alalle mukaan. ”Sattumalta yritys haki työntekijää pilviratkaisumyyntiin. Parker luki ilmoituksen, mutta hän ei vieläkään nähnyt itseään myynnin tehtävissä. Hän kuitenkin päätti lähestyä palkkaavaa esihenkilöä ja innostui tehtävästä. Hän sai työpaikan.
Tiimissä ei haettu valmista ja kaiken jo osaavaa myyjää, vaan esihenkilö näki Parkerin potentiaalin. ”He poimivat taustastani ja kokemuksestani juuri ne myynnissä tarvittavat asiat, niin sanotut transferable skillsit. Erilainen tausta olikin etu. ”Parker toivoo, että yhä enemmän kaikenlaisia ihmisiä hakeutuisi it-alalle. Hän haluaa nähdä tulevaisuudessa naisten ja vähemmistöjen tasa-arvoa STEM-aloilla eli luonnontieteiden, teknologian, tekniikan ja matematiikan aloilla. ”Tärkeää on, että edetessämme urillamme autamme myös muita erilaisista taustoista tulevia ylös- ja eteenpäin. Kukaan meistä ei pääse etenemään täysin yksin. On tuhlausta, että jokainen joutuisi raivaamaan tietään alusta lähtien.”
Diversiteetistä on hänen mukaansa paljon hyötyä yrityksille ja organisaatioille. Hän viittaa muun muassa Harvard Business Review -lehdessä esiteltyyn tutkimukseen*, jonka mukaan naisten isompi osuus johtotehtävissä tekee yrityksistä kannattavampia, arvokkaampia sekä sosiaalisesti vastuullisempia. Tällaiset yritykset tarjoavat myös laadukkaampia asiakaskokemuksia. ”On paljon muutakin tutkimusaineistoa ja artikkeleita siitä, että diversiteetti organisaatioiden johdossa näkyy myönteisesti kannattavuudessa ja pitkän aikavälin arvontuotossa”, hän kertoo.
Paluu töihin
Mia Parker palasi marraskuussa takaisin työelämään. ”Ensimmäisenä päivänä mietin, palasinko sittenkin liian aikaisin töihin. Näitä pikkulapsivuosia kun ei saa takaisin. Nopeasti kuitenkin löysimme hyvän tasapainon työn ja perheen yhteensovittamiseen”, hän kertoo. Parkerilla on mahdollisuus työskennellä etänä, mutta hän käy toimistolla muutaman kerran viikossa. Tytär on aloittanut päiväkodissa osaviikkoisesti. ”Se on meillä mennyt todella hyvin. Tyttärelleni päiväkoti on selvästi sopiva juttu. Hän kukoistaa siellä, se on ollut todella upeaa.”
LÄHDE:
* Research: Adding Women to the C-Suite Changes How Companies Think (Post, Lokshin, Boone 2021)
MIA PARKER, LinkedIn
- Helsingin Ekonomien Business Partners -toimikunnan puheenjohtaja 2022–2023
- Luottamustehtävissä myös Women in AI-järjestössä ja SPR:llä
- Työskentelee Oraclella palvelumyynnissä
- Asunut Suomen lisäksi Virossa, Hollannissa ja Ranskassa
- Sydäntä lähellä diversiteetti sekä monimuotoisuuden lisääminen teknisillä aloilla ja johtotehtävissä
- Unelmana hyväntekeväisyysjärjestön perustaminen