ETIIKKA JA ITSEPETOS PÄÄTÖKSENTEOSSA
Kirjoittaja: Eerik Lundmark, valmentaja, Novetos Oy
Harva meistä haluaa tehdä tai mieltää tekevänsä epäeettisiä päätöksiä, mutta me olemme ihmisinä tosi taitavia pettämään itseämme – myös eettisyyden suhteen. Työyhteisöjen päätöksissä on vielä se lisähaaste, että päätöksiin osallistuvat ihmiset saattavat tarkastella asioita aivan eri näkökulmista ja arvoista lähtien. Sama kertautuu edelleen päätösten toimeenpanijoiden joukossa ja niissä tahoissa, joita päätökset muuten koskevat. Verkottuneessa maailmassa päätöksentekotilanteet ovat yhä monisäikeisempiä, joten niihin on syytä suhtautua terveen kriittisesti.
Yksi apukeino on professori Hun-Joon Parkin eettisen päätöksenteon malli. Siinä on viisi näkökulmaa, joiden kautta kannattaa tarkastella päätöksenteon eettistä laatua.
LÄHTÖKOHDAT: EETTISTEN PERIAATTEIDEN TUNNISTAMINEN JA PÄÄTÖSTEN VAIKUTUS ERI OSAPUOLIIN
Tunnista ja määrittele ne eettiset periaatteet, joita tilanteeseen liittyy. Oikeudenmukaisuus, rehellisyys, tasa-arvo ja yksilön oikeuksien kunnioittaminen ovat niistä esimerkkejä. Tutki myös, miten eri vaihtoehdot vaikuttavat eri osapuoliin, kuten työntekijöihin, asiakkaisiin, yhteisöön tai yhteiskuntaan laajemmin. Tämä auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset ristiriidat tai eettiset konfliktit. Yksilöillä ja organisaatioilla on erilaisia eettisiä periaatteita, jotka voivat olla epämääräisiä tai keskenään ristiriitaisia. Toisaalta kaikkien osapuolten ja heidän intressiensä tunnistaminen voi olla vaikeaa. Oletko vaivannut päätäsi riittävästi hyvän päätöksen tekemiseksi?
Itsepetoksen riskit: Saatat valita periaatteet, jotka tukevat jo ennakolta toivottua lopputulosta. Silloin eettinen analyysi jää tarkoitushakuiseksi jo alkumetreillä. Saatat myös tiedostamattasi painottaa tiettyjä osapuolia muiden kustannuksella, jolloin laajempi ymmärrys ja hyväksyntä voi jäädä puutteelliseksi.
VALINTA: VAIHTOEHTOJEN EETTINEN ARVIOINTI JA TASAPAINON LÖYTÄMINEN
Punnitse eri vaihtoehtoja eettisten arvojen ja periaatteiden valossa. Voit esimerkiksi miettiä, mikä vaihtoehto on pitkällä aikavälillä kestävin tai oikeudenmukaisin. Erilaiset periaatteet, vaikkapa hyötyjen maksimointi ja yksilön oikeuksien kunnioittaminen, saattavat olla ristiriidassa keskenään ja silti ne on syytä ottaa huomioon. Usein eettisissä ongelmissa ei ole yhtä selkeää ratkaisua, vaan on löydettävä tasapaino erilaisten eettisten vaatimusten välillä. Jos vielä on painetta toimia nopeasti, harkinta jää helposti vähäiseksi.
Itsepetoksen riskit: Saatat ajautua tulkitsemaan eettisiä periaatteita niin, että ne tukevat henkilökohtaisia tai rajatun joukon tavoitteita, vaikka objektiivinen arviointi voisi antaa erilaisen tuloksen. Tasapainon hakeminen taas voi johtaa kompromissiin, joka ei tyydytä mitään osapuolia. Lisäksi tasapaino saattaa olla teennäinen, jos päätös keskittyy vain välittömiin vaikutuksiin eikä ota huomioon pitkän aikavälin eettisiä seurauksia.
PÄÄTÖKSEN TEKEMINEN JA VASTUUNKANTO
Mallin viimeinen vaihe korostaa päätöksen tekemistä ja siihen sitoutumista. Jokaisen tulee kantaa vastuu valinnastaan niin yksilöinä kuin tiiminä ja olla valmis perustelemaan päätöstään eettisillä perusteluilla. Eettisten päätösten tekeminen voi olla stressaavaa, erityisesti jos niiden seuraukset ovat merkittäviä tai epävarmoja. Lisäksi tiimiläiset voivat kohdata sitoutumista vaikeuttavaa henkilökohtaista tai ulkopuolista painetta.
Itsepetoksen riskit: Saatat pahimmillaan välttää vastuunkantoa tai perustella valintaa sillä, että tilanne oli liian monimutkainen tai että kaikki vaihtoehdot olivat huonoja. Kuka silloin sitoutuu päätöksen toteuttamiseen?
Eerik Lundmark, valmentaja, Novetos Oy
TULEVA TAPAHTUMA
VASTUULLINEN JOHTAJUUS
Päätöksenteko – etiikka ja itsepetos
Tiistaina 22.10. klo 9–10
Webinaari
helsinginekonomit.fi/tapahtumat
TALLENNETÄRPIT
VASTUULLINEN JOHTAJUUS
• Valmennusten vaikuttavuus
• Miten johdat motivaatiota
• Johtotiimi: opi yhdessä, menesty yhdessä
• Fasilitointi – voimakas johtamisen työkalu
• Inhimillinen tulosjohtaminen – kestäviä tuloksia
ja hyvinvointia käsi kädessä
elounge.ekonomit.fi/webinaarit