Hyvä kiertää

HYVÄ KIERTÄÄ

Kirjoittaja: Matti Lepistö
Kuvat: Henni Hyvärinen

 

Pyry Mustajärvi vaikuttaa jo opiskelijana Suomen suurimmassa ekonomiyhdistyksessä. Se on hänen mukaansa palkitsevaa ja voi antaa vauhtia myös omalle uralle. Tätä hän ei ollut suunnitellut. Edessä oli muutto täysin vieraaseen kaupunkiin. Pyry Mustajärvi oli juuri saanut tietää, että hän oli päässyt opiskelemaan kauppatieteitä Vaasan yliopistoon. ”Olin hakenut Helsingin yliopistoon lukemaan oikeustieteitä, mutta sieltä ei opiskelupaikkaa irronnut. Sen jälkeen kävin sattumalta kauppiksen pääsykokeissa ja pääsin sisään, hän muistelee nyt seitsemän vuotta myöhemmin.

 

Miten kotiutua Vaasaan? Siellä asui vain yksi tuttava. Mistä löytää oma porukka? Näitä Mustajärvi pohti opintojensa ensimmäisinä päivänä tuntemattomassa kaupungissa ja yliopistossa. Osa opiskelukavereistakin vaikutti siltä, että kauppatieteen opinnot olivat olleet tavoitteena jo peräti lapsesta asti. Monien vanhemmat olivat ehkä ekonomeja tai ainakin korkeasti koulutettuja. Sellainen maailma oli vieras Mustajärvelle. Hän asui 18-vuotiaaksi asti Oulun pohjoispuolella sijaitsevassa Rajakylän lähiössä. Siellä maisemaa hallitsevat 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa rakennetut kerrostalot. Alueella on paljon matalan vuokran asuntoja ja rosoisuutta, huono-osaisuuttakin. Hänen peruskoulun luokkatovereistaan vain harva päätyi korkeakouluun opiskelemaan.

Nyt hän oli päätynyt puolivahingossa Vaasaan yliopistoon. ”Mikä ihmeen paikka tämä nyt on? Se ajatus kävi mielessä istuessani ensimmäisillä luennoilla ja katsellessani ympärilleni, Mustajärvi muistelee nauraen. Muilla opiskelijoilla oli kalliita vaatteita ja uusimmat Applen kannettavat. ”Olihan se jossain määrin kulttuurishokki, kun tulee itse erilaisista lähtökohdista ja taustoista. Perheellä ei ollut purjeveneitä tai muita ylellisuusjuttuja.” Mustajärvi halusi löytää samanhenkistä porukkaa yliopistolta, joten hän päätti osallistua tutustumisiltoihin ja muuhun opiskelijatoimintaan. Pian se vei mukanaan. Hän muistaa varsinkin ensimmäiset opiskelijasitsit. Se avasi hänelle täysin uuden maailman. Ruokailun ohessa laulettiin juoma- ja opiskelijalauluja ja seurusteltiin ohjelman siivittämänä. ”Siitä tuli sellainen Vau! -efekti, että kuinka tällaista on edes olemassa. Miten tähän pääsee mukaan näitä järjestämään?” Mustajärvi innostui ja hakeutui opiskelijatoiminnan luottamustehtäviin. Hän pääsi muun muassa NESU-Waasan ja Warrantti ry:n hallituksiin.

Uusiin ihmisiin tutustumisen ja verkostoitumisen lisäksi häntä innosti halu jatkaa opiskelijasitsien sekä muiden tapahtumien perinteitä. ”Halusin olla mukana mahdollistamassa sen, että myös tulevat opiskelijat saavat samanlaisia upeita kokemuksia kuin itse koin. Opiskelijatoiminta oli hänelle väylä päästä yhteisöön, joka aluksi tuntui ehkä hieman vieraalta. Lopulta oma porukka löytyi. Saman hän halusi opiskelijatoiminnallaan mahdollistaa muille. ”Omalla aktiivisuudella pääsee laittamaan hyvän kiertämään. Vähällä effortilla voi tuottaa paljon lisäarvoa ja saa annettua takaisin omalle yhteisölleen”, Mustajärvi toteaa. Samaa hyvän kiertämisen filosofiaa Mustajärvi harjoittaa nykyisin Helsingin Ekonomeissa.

 

VERKOSTOJA PÄÄKAUPUNKIIN

Pyry Mustajärvi asuu nykyisin Helsingissä. Asettautumista pääkaupunkiin helpotti osaltaan jo opiskeluaikoina hankitut verkostot paikallisiin kyltereihin ja jo valmistuneisiin ekonomeihin. Ensimmäisen kerran Mustajärvi osallistui Helsingin Ekonomien tapahtumaan kesällä 2019, jolloin Nuoret Ekonomit järjesti NESU Finlandin kanssa afterworkin. Tapahtumassa oli tunnelma kohdillaan, niin kiinnostuin Helsingin Ekonomien toiminnasta. Toimikunta tuntui luontaiselta jatkumolta opiskelijajärjestöissä hääräilylle. Samalla sitten pääsisi tutustumaan uusiin ihmisiin ja pääkaupungin ekonomipiireihin.”

Nuoret Ekonomit on yksi Helsingin Ekonomien toimikunnista. Ne järjestävät kaikille yhdistyksen jäsenille ja opiskelijoille avoimia tapahtumia ja toimintaa. Nuorten Ekonomien kohderyhmänä ovat erityisesti uransa alkuvaiheessa olevat ekonomit ja opiskelijat. Mustajärvi jätti hakemuksen toimikuntaan ja tuli valituksi opiskelijajäseneksi. Sitä kautta hän jälleen kerran hän löysi uuden porukan. Yhdeksi onnistumiseksi hän nostaa viime keväänä järjestetyt alumnisitsit. Se järjestettiin yhdessä Turun KY:n alumnien kanssa. ”Monet jo valmistuneet ovat toivoneet tällaista tapahtumaa, ja nyt sitten saatiin toteutettua se. Tapahtuma meni täyteen ja 50 osallistujaa kokoontui nauttimaan tarjoiluista, laulamaan yhdessä ja tutustumaan toisiinsa”, Mustajärvi kertoo. ”On hienoa nähdä, että kaikkien yliopistosta tuttujen perinteiden tai lauluiltojen ei tarvitse jäädä sinne opiskeluaikaan.” Hän vihjaa, että vastaavaa nähdään tulevaisuudessakin. ”Onnistunut tapahtuma on myös helposti monistettavissa.”

 

MAHDOLLISUUKSIA OPISKELIJOILLE

Mustajärvi muistuttaa, että kauppatieteiden opiskelijat ovat tervetulleita kaikkiin Helsingin Ekonomien tapahtumiin ja myös toimikuntiin opiskelijajäseniksi. Toiminta on hänen mukaansa palkitsevaa. Hän nostaa esille myös konkreettisia hyötyjä. Ensimmäisenä hän mainitsee sen, että toiminnan kautta pääsee tutustumaan jo työelämässä oleviin ekonomeihin. Monet heistä ovat päättävissä asemissa vaikuttamassa. ”Tapahtumien järjestäjänä ja kävijänä voi tutustua ihmisiin, jotka vastaavat esimerkiksi rekrytoinneista. Omista verkostoista voi myös löytyä suosittelijoita. Se on kallisarvoista työpaikkoja hakiessa”, Mustajärvi toteaa. Hän kertoo, että verkostojen kautta saattaa toisinaan kuulla työpaikoista, jotka eivät ole avoimessa haussa.

Toiseksi hyödyksi hän nostaa sen, että toimikunnassa pääsee järjestämään juuri sellaisia tapahtumia, joissa itse haluaisi käydä. Järjestäjänä pääsee myös ottamaan yhteyttä mielenkiintoisiin yrityksiin, asiantuntijoihin ja eri tahoihin toimitusjohtajista tubettajiin.

”Yritysvierailulla esimerkiksi voi saada jo vähän jalkaa oven väliin ja päästä hivuttautumaan lähemmäksi sisäpiiriä. Usein yrityksessä saatetaan muistaa, jos olet järjestänyt heidän kanssaan yhteistyössä tapahtumaa ekonomeille. Tästäkin voi olla hyötyä
työnhaussa.” Kolmas hyöty hänen mukaansa on se, että Helsingin Ekonomien luottamustehtävistä saa hyvän merkinnän ansioluetteloon. ”Toimikunnan jäsenyys osoittaa toiminnallisuutta ja aktiivisuutta, josta itse ainakin koen olevan hyötyä työnhaussa. Varsinkin ensimmäisten lukuvuosien opiskelijoille tämä voi olla ratkaiseva lisä CV:hen.”

Neljänneksi konkreettiseksi hyödyksi Mustajärvi nostaa sen, että toimikunnissa pääsee kehittämään itseään ja myös työelämässä hyödyttäviä valmiuksia. ”Tapahtumien järjestäjänä saa arvokasta kokemusta projektijohtamisesta ja tiimityöskentelystä. Itse huomaan, että omat vuorovaikutus- ja esiintymistaidot ovat kehittyneet, josta on jatkuvasti hyötyä työelämässä. Olen kasvanut myös viestijänä. ”Mustajärvi painottaa, että opiskelijajäsenyys toimikunnassa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kokouksia olisi viikoittain ja tapahtumia pitäisi järjestää jatkuvasti. ”Haittaako tämä opintoja? Siihen vastaan, että vapaaehtoistoiminta vie juuri sen verran aikaa kuin sille antaa. Toimikunnat tyypillisesti kokoustavat enintään kerran kuukaudessa. Oletuksena on, että jokainen jäsen järjestäisi yhden tapahtuman vuodessa.”

Viides hyöty Mustajärven mukaan on se, että Helsingin Ekonomien kautta voi löytää uusia samanhenkisiä ihmisiä ja ystäviä. ”Opiskelijoille ja ylipäänsä kaikille viesti on se, että toimintaan kannattaa ehdottomasti tulla mukaan. Aluksi voi vaikka käydä tapahtumissa ja sen jälkeen pohtia, olisiko vapaaehtoistehtävä toimikunnassa kenties se oma juttu”, hän sanoo.

 

PYRY MUSTAJÄRVI

  • Kotoisin Oulusta, asuu nykyisin Helsingissä
  • Oulun Lyseon lukion alumni 2015
  • Opiskellut kauppatieteitä Vaasan yliopistossa
  • Työskentelee finanssialalla
  • Opiskelijajäsen sekä varapuheenjohtaja
    Helsingin Ekonomien Nuorissa Ekonomeissa ja
    Kulttuuriekonomeissa
  • Harrastaa voimaharjoittelua, lukemista ja kirppistelyä

 

Katso Nuorten Ekonomien ja muiden toimikuntien järjestämät tapahtumat täältä ja ilmoittaudu mukaan!

Lue Helsingin Ekonomien jäsenlehti 3/24 täältä.