Koodaamaan Pythonia?

ISMO HEISKANEN, Digiekonomien johtokunnan jäsen

 

Digiekonomit ja nuoret ekonomit järjestivät huhtikuussa Ohjelmoinnin aakkoset -webinaarin. Puhujina toimivat Jukka Niittymaa Circles Consulting oy:stä ja Tommi Ohtonen Saranen Consultingista. Jukka puhui koodauksen teknisestä näkökulmasta, Tommi kertoi ohjelmointikehityksen kaupallisesta puolesta ja rekrytoinnista.

 

Jukka Niittymaa esitteli ohjelmoinnin peruskäsitteitä. Ohjelmointi on ongelmanratkaisua, jossa tietokoneen avulla ongelmat ratkaistaan nopeasti ja tehokkaasti. Tietokoneelle kirjoitetaan spesifisiä käskyjä, mitä tietokoneen pitää tehdä. Proseduraalinen ohjelma menee lineaarisesti eteenpäin. Oliopohjainen ohjelmointi sisältää itsenäisiä luokkia tai olioita. Funktionaalinen ohjelmointi käyttää matemaattisia funktioita. Algoritmi kuvaa kuinka tehtävä tai prosessi suoritetaan. Syntaksi on tarkka tapa millä ohjelmointikieltä kirjoitetaan, esimerkiksi käytetäänkö kaarisulkeita vai ei.

 

Tommi Ohtonen valotti kuulijoita miltä työmarkkinat näyttävät ohjelmistokehityksen saralla. Tällä hetkellä ohjelmistokehityksessä on 14000 työntekijän vaje, mikä jarruttaa talouskasvua. Koodaamisen opettelu on investointi omaan osaamiseen, joka kantaa työelämässä nyt ja tulevaisuudessa. Ohjelmoinnissa tarvitaan ongelmanratkaisutaitoja, loogista ajattelua, tiimityöskentelytaitoja, uteliaisuutta, halua ymmärtää miten ratkaisu toimii ja pitkäjänteisyyttä. Ohjelmistokehittäjät työllistyvät varsin laajasti myös IT-alan ulkopuolella esimerkiksi rahoitusalalle ja vähittäiskauppaan.

 

Kuinka ohjelmoinnin opettelussa kannattaa lähteä eteenpäin? Tärkeintä oppimisessa on, että aloittaa oppimisen. Kannattaa valita itselle sopiva tavoite esimerkiksi nettisivu tai yksinkertainen peli. Aloita koodaus yhdessä kaverin tai kollegan kanssa. Mooc.fi -sivuston kursseja ohjelmoinnin Mooc 2021, tietokoneen toiminnan perusteet ja Fullstack open 2021 suositeltiin. Samoin #Mimmitkoodaa Mooc by symba -koulutusta kehuttiin. Myös Youtubesta löytyy tietoa joka lähtöön. Ensimmäisen ohjelmointikielen valintaa pohdittiin webinaarissa. Kumpikin luennoitsija mainitsi yhdeksi vaihtoehdoksi Pythonin.

 

Digiekonomeilla on ollut jo jonkin aikaa suunnitteilla järjestää ohjelmointikerho, jossa opiskelisimme yhdessä alkeista Pythonia. Kerhossa jalkauttaisimme ohjelmoinnin aakkosista saatuja  oppeja, ja se pidettäisiin kasvotusten luokkahuoneympäristössä. Valitettavasti koronavirus lykkäsi näitäkin suunnitelmia hieman eteenpäin, mutta suunnitelmista ei ole kokonaan luovuttu. Jos innostuit ohjelmoinnista, niin seuraa Helsingin Ekonomien ilmoittelua. Toivottavasti pääsisimme koronatilanteen salliessa koodaamaan Pythonia koodikerhossa.

 

Katso tallenne: Ohjelmoinnin aakkoset

TILAA TUNNUKSET TÄSTÄ

 

****

 

Digiekonomien tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää jäsenien ammattitaitoa sekä toimia IT-alan ajankohtaisen tiedon välittäjänä. Se luo IT:n parissa työkenteleville mahdollisuuksia verkostoitua, vaihtaa kokemuksia ja keskustella ajankohtaisista asioista. Kerho järjestää yritysvierailuja, seminaareja sekä koulutus- ja keskustelutilaisuuksia, joihin jokainen Helsingin Ekonomien jäsen on tervetullut.