Kotitalousvähennyksen leikkaus oli virhe
Kirjoittaja: Elias Erämaja, pääekonomisti, Suomen Ekonomit
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää ja korvausprosenttia alennettiin merkittävästi vuoden 2025 alusta. Selvitimme ekonomijäsenten näkemyksiä asiaan sekä teetimme Aula Researchilla kyselyn Suomen aikuisväestölle. Kyselyiden perusteella kotitalousvähennys on ekonomeille tärkeä verotuki ja suosittu myös koko väestön keskuudessa.
Toisin kuin moni ehkä ajattelee, ei kotitalousvähennys ole vain suurituloisten hyödyntämä verotuki. Verohallinnon tilaston mukaan vuonna 2023 kotitalousvähennystä käytti 504 000 henkilöä. Heistä 55 % ansaitsi alle 50 000 euroa vuodessa. Yli 100 000 euron tuloilla vähennystä hyödynsi 12 % käyttäjistä, ja heidän osuutensa koko vähennyssummasta oli 16 %.
Palvelujen kysyntä vähenee
Kotitalousvähennys nauttiikin suurta kannatusta kansan keskuudessa. Vain 9 % suomalaisista kannattaa vähennykseen tehtyjä leikkauksia. Leikkauksia vastustetaan kaikissa ikä- ja tuloluokissa myös silloin, kun tukea ei ole itse hyödyntänyt. Lisäksi 82 % suomalaisista katsoo, että vähennys on hyvä tapa tukea kotitalouspalvelujen ostoa, ja 70 % pitää sitä tehokkaana keinona torjua harmaata taloutta.
Kyselyt antoivat myös viitteitä siitä, että tehdyt leikkaukset tulevat vähentämään palvelujen kysyntää. Ekonomeista 61 %, ja koko väestöstä 25 % ilmoitti vähentävänsä palvelujen käyttöä leikkausten seurauksena. Suhdannepolitiisesti leikkaus osui huonoon kohtaan, sillä kuluttajien luottamuksen madellessa on palvelujen kysyntä muutenkin alhaisella tasolla.
Merkittävä talousvaikutus
Kansantalouden kannalta kyse ei ole aivan mitättömästä asiasta. Kotitalousvähennyksellä ostetun työn arvo oli lähes 1,4 miljardia euroa vuonna 2023. Tästä valtaosa kohdistui kodin kunnossapitoon ja remontointiin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana vähennyksellä katetun työn arvo on kasvanut noin 40 %.
Kotitalousvähennyksellä onkin paikkansa Suomen kaltaisessa korkean verotuksen maassa, jossa verokiila vie potentiaalisen markkinan kotitalouspalveluilta. Siksi vähennyksen tasoa pitäisi leikkauksen sijaan kasvattaa ja sitoutua korkeampaan tasoon yli vaalikausien.
Kuvassa: Suomen Ekonomien pääekonomisti Elias Erämaja
Lue tämä sekä muut inspiroivat artikkelit jäsenlehtemme digiversiosta!