Kuinka optimoida vireystila ja suorituskyky?

Kirjoittaja: Joakim Piiroinen, Muutos-valmentaja

 

Sopiva kiire ja stressi lisäävät yleensä tehokkuutta, mutta jatkuessaan pitempään ne aiheuttavat ongelmia.

 

Työelämän vaatimukset ovat viime vuosina kasvaneet: Työpäivät venyvät, työmäärä tuntuu loputtomalta, eikä tauoille ole aikaa. Samaan aikaan toitotetaan palautumisen ja levon merkityksestä suorituskykyyn.

 

Ihmisen hyvinvointi koostuu erilaisista psyykkisistä ja fyysisistä osa-alueista, kuten ravinnosta, liikunnasta, palautumisesta, stressinhallinnasta ja mielen toiminnasta. Koska ihminen on kokonaisuus, kaikki nämä osa-alueet tulisi saada tasapainoon. Jos yksi osa-alue ei toimi, se heijastuu väistämättä toimintakykyyn. Tämä on monen tekijän summa. Jokaisella on mahdollisuus itse edistää omaa jaksamistaan terveillä työ- ja elämäntavoilla.

 

Näistä asioista on puhuttu kyllästymiseen asti, silti omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää kiireen keskellä toissijaiseksi. Kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla on vaikutusta työn tehokkuuteen ja vireystilaan. Lue kootut konkreettiset vinkit toimivista tavoista parantaa suorituskykyä.

 

 

Kuusi vinkkiä vireystilan ja työtehon nostamiseksi

 

  1. Suunnittele päiväsi
    Ota hetki aikaa työpäivän alussa ja suunnittele, mitä teet päivän aikana, ennen kuin hyökkäät töiden kimppuun. Käy läpi päivän ohjelma ja työtehtävät sekä priorisoi tärkeimmät työt. Näin sinun on helpompi hahmottaa kokonaisuutta ja erottaa, mitkä tehtävät on tehtävä tämän päivän aikana. Mihin kannattaa heti aamusta alkaen keskittyä? Mitkä työt tai projektit pitää saada etenemään? Suunnitelma vähentää stressiä työpäivän aikana ja helpottaa työssä jaksamista.
  2. Muista syödä kunnolla
    Käykö sinulle usein niin, että kiireessä aamupala jää syömättä tai supertärkeän työtehtävän takia skippaat lounaan? Terveellinen ruokavalio on kaiken perusta. Aivot tarvitsevat energiaa. Panosta siksi monipuoliseen ruokavalioon. Ruoki kehoasi antamalla sille runsaasti kasviksia, riittävästi hyviä rasvahappoja, proteiinia tasaisesti pitkin päivää ja kohtuudella laadukkaita hiilihydraatteja. Älä syö itseäsi liian täyteen tai jätä aterioita väliin. Tasainen ateriarytmi on hyvin oleellinen tekijä hyvän vireystilan ja aivojen suorituskyvyn kannalta.
  3. Pidä taukoja
    Taukojen merkitys työtehoon on merkittävä. Viisaasti työaikaa tauottamalla saat pidettyä toimintakykyä yllä koko päivän. Poistu työpöydän äärestä, mutta älä käytä taukoa sosiaalisessa mediassa roikkumiseen. Pyhitä tauko omalle hyvinvoinnille. Tee taukojumppa, käy ulkona kävelemässä tai kokeile rentoutumisharjoitusta.
  4. Vaihtele työasentoa
    Älä istu yli tuntia kerrallaan. Jokainen on varmasti kuullut liiallisen istumisen haitoista. Pyri vaihtelemaan työasentoa päivän aikana. Se lisää vireystilaa ja energisyyttä sekä vähentää kropan jumeja. Jos mahdollista, niin tee työtä välillä seisten, vaihda istuma-asentoa tai kävele puhelinpalaveri. Jaksamisen kannalta on tärkeää liikkua päivän aikana.
  5. Palautuminen
    Työn rasituksen vastapainoksi tarvitaan palautumista. Unen palauttava merkitys tiedostetaan hyvin, silti moni nukkuu liian vähän tai huonosti. Aivot tarvitsevat myös riittävästi unta. Stressaantuneena ja uupuneena et jaksa pitää itsestäsi huolta, jolloin työtehokkuus kärsii, eikä aivojen suorituskyky ole parhaimmillaan. Rentoutumiskeinoja on monenlaisia, kuten erilaiset mindfulness- ja hengitysharjoitukset, kevyt liikunta esimerkiksi jooga tai kävely, hieronta, rentoutuskellunta tai mitä ikinä itse keksitkään. Tärkeintä on löytää itselleen sopiva tapa rentoutua ja tehdä sitä hyvällä omatunnolla.
  6. Pidä työ ja vapaa-aika erillään
    Riippumatta siitä miten paljon tykkäät työstäsi ja nautit siitä, on terveellistä erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan. Kun olet vapaa-ajalla, ole täysillä siinä hetkessä. Tee niitä asioita, jotka tuovat sinulle aidosti iloa ja lisäävät onnellisuuttasi. Älä hoida vapaa-aikanasi “nopeasti” edes yhtä työjuttua. Ole itsellesi rehellinen siitä, mikä on työaikaa ja mikä vapaa-aikaa, jotta palaudut kunnolla.

 

Muutos-valmennus on Suomen kokonaisvaltisin verkon kautta toimiva hyvinvointivalmennus.