Kirjoittaja: Marjaana Töyli, toiminnanjohtaja, Helsingin Ekonomit
Hyvinvointi on olotila, jossa on kiva olla: keho tuntuu voimakkaalta, mieli pulppuaa uteliaisuutta ja arjen koettelemukset on helppo ylittää. Hyvinvointi koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta osa-alueesta. Eri alueet ovat yhteydessä toisiinsa ja muodostavat kokonaisuuden. Hyvinvoivina jaksamme paremmin, elämme pidempään ja olemme onnellisia.
Fyysinen kunto on keskeinen osatekijä hyvinvoinnissa. Terveyssuositusten mukaan aikuisen olisi liikuttava terveytensä ylläpitämiseksi vähintään kolmena päivänä viikossa yhteensä kaksi ja puoli tuntia. Kestävyysliikunnan eli esimerkiksi päivittäisen kävelyn lisäksi pitäisi pitää huolta lihaskunnosta ja liikehallinnasta. Toteutuvatko suositukset kohdallasi? Jos vastaus on kyllä, kuulut siihen neljännekseen, jotka liikkuvat tarpeeksi. Luku on hälyttävä, sillä 75 % ei liiku riittävästi terveyden ylläpitämiseksi. Sen lisäksi, että liikkumattomuus on monien sairauksien riskitekijä, siitä aiheutuu myös huomattavia kustannuksia yhteiskunnalle. – UKK-instituutin koordinoiman, huhtikuussa julkaistun selvityksen mukaan summa on yli kolme miljardia euroa vuodessa.
Hyvinvoinnin merkitys kasvaa jatkuvasti ja siksi se on otettu myös ekonomiyhteisön vuoden teemaksi. Teema näkyy mm. jäsentapahtumateemoissa, liiton tarjoamissa webinaarikokonaisuuksissa sekä vaikuttamistyössä esimerkiksi työaikalakiin liittyen.
Nyt kesälomien kynnyksellä on oiva aika pohtia omia liikuntatottumuksiaan ja miten juuri sinä huollat itseäsi. Jos asia on osaltasi kunnossa, katso ympärillesi. Lähipiirissäsi saattaa olla joku, joka kaipaisi kannustusta liikkeelle lähdössä. Jo pienillä arjen muutoksilla voi edistää terveyttä ja hyvinvointia. Yksikin askel oikeaan suuntaan on alku: portaita voi käyttää hissin sijasta, kauppamatkan voi välillä kävellä tai töihin mennessä voi jäädä yhtä pysäkkiä aikaisemmin pois. Työmatkaliikuntaakin kannattaa kokeilla.
Kun voimme hyvin, näkyy se positiivisena asenteena ja tekemisenä niin töissä, kotona kuin vapaa-ajallakin. Kesällä on hyvää aikaa nousta ylös, lähteä ulos ja laittaa liikettä niveliin.
Liikuttavaa kesää, laiskotellaan välillä ja voidaan hyvin!
P.S. Helsingin Ekonomien Kehonkohentajat ovat jo 65 vuoden ajan liikuttaneet meitä ekonomeja. Lue lisää ja inspiroidu lehden sivulta 24 alkaen artikkelista “Pelisilmää ja linjakasta menoa”.
Tämä pääkirjoitus on julkaistu alun perin Helsingin Ekonomien lehdessä 3/2018 sivulla 3.