Miksi ulkomaalaiset asiantuntijat muuttavat Suomeen?

Kirjoittaja: Petri Lautjärvi, Head of Sales and Marketing, Finland Relocation Services

 

Ulkomaalaisten asiantuntijoiden punnitessa vaihtoehtojaan ja työtarjouksiaan, saatetaan meillä Suomessa kuvitella, että Suomen on vaikeaa kilpailla nimekkäämpien ja ”trendikkäämpien” kohteiden kanssa. Näin ei kuitenkaan pidä asennoitua, sillä Suomi on monin tavoin ainutlaatuinen kohde kansainväliselle asiantuntijalle. Meillä on myös houkuttelutekijöitä, joista ei muissa maissa ole tietoakaan.

 

Ensisijaisen tärkeää on tuoda esiin Suomeen muuttaneiden asiantuntijoiden omia kertomuksia. Harmillisen usein Suomessa kuulee uutisia ja maahanmuuttajien tarinoita silloin, kun jokin on mennyt pieleen. Tässä ei ole juurikaan järkeä houkuttelun tai ulkomailta rekrytoinnin asenteiden parantamisen näkökulmasta. Meidän kokemuksemme Finland Relocation Servicesissä kansainvälisten asiantuntijoiden maahanmuutto- ja asettautumispalveluiden tuottajana onkin, että Suomessa on niinkin hyvä olla, että tänne muutetaan toistekin!

 

Ulkomailta Suomeen muuttavat asiantuntijat lähes poikkeuksetta arvostavat sitä, kuinka Suomessa asiat vain yksinkertaisesti toimivat. ”Rajoituksista huolimatta kaikki tuntuu silti toimivan Suomessa. Vaikka ihmiset tottelevat rajoituksia ja ovat varovaisia, eivät he vaikuta panikoivan, vaan kaikki on rauhallista ja tyyntä”, kertovat Nitin ja Layna. ”Pidän erityisesti Suomen modernista yhteiskunnasta, jossa kaikki toimii sujuvasti ja tehokkaasti. Suomessa kaiken voi tehdä nopeasti verkossa”, komppaa Sven. Tämän esiintuonti onkin erittäin tärkeää juuri nyt, kun elämme vielä pandemian keskellä, vaikkakin toivottavasti sen lopun alkua.

 

Perinteisesti Suomen houkuttelevuuden valttikortteina on pidetty työn ja vapaa-ajan tasapainoa sekä puhdasta luontoa, ja näin ilman muuta onkin. Kommentit kuten ”Ihmiset pääsevät lähtemään töistä ajoissa ja heillä on aikaa perheelleen, mutta silti työt tehdään hyvin. Suomalaiset tekevät työnsä tehokkaasti; he saavat aikaan samat tulokset lyhyemmässä ajassa kuin muut” Sveniltä tai ”Mielestäni työn ja vapaa-ajan tasapaino on parempi täällä kuin muissa maissaVarunilta ovat työnantajille kullanarvoisia, kun ulkomaalaisia asiantuntijoita halutaan houkutella. Luontoa ei suinkaan sovi unohtaa, sillä se on monelle suorastaan maaginen kokemus. ”Olemme innoissamme luonnosta, metsistä ja vaeltamisesta – tämä kaikki tuntuu epätodelliselta, emme voi uskoa todella asuvamme täällä! Kaikki puut ja lumi, se on kuin maalauksestakertoo innostuneesti Jaryd. Vaikka satoja vuosia vanha historia saattaa puuttua, Suomessa on viihtyvyys silti omaa luokkaansa. ”Tiesin, että Suomi on kaunis maa, mutta en osannut odottaa, että luontoa on näin paljon. Täällä on myös todella puhdasta, Helsinki ja Espoo ovat todella siistejä jopa muihin pohjoismaisiin kaupunkeihin verrattuna”, toteaa Kim.

 

Luonnollisesti myös kansainväliset selvitykset auttavat Suomea monin tavoin. Suomi on tutkitusti maailman onnellisin maa neljättä kertaa putkeen ja tähän näkemykseen liittyvät myös ulkomaalaiset asiantuntijat. ”Ei yllätä, miksi Suomi valitaan vuodesta toiseen maailman onnellisimmaksi maaksi”, tuumaa Petro. Sukupuolten välinen tasa-arvo on myös omiaan kasvattamaan Suomen houkuttelevuutta korkeasti koulutettujen naisten keskuudessa.

 

Kaikkien näiden syiden lisäksi merkittävä rooli on tietenkin myös suomalaisilla yrityksillä! Yritykset luovat toiminnallaan ja arvoillaan kuvan houkuttelevasta ja mielenkiintoisesta työnantajasta, jonka palvelukseen on mistä tahansa ilo tulla. Tehdään kaikki siis osamme saadaksemme maailman huiput muuttamaan juuri Suomeen. Täällähän on hyvä olla!

 

 

****

 

Petri Lautjärvi, Head of Sales and Marketing, auttaa yrityksiä ja organisaatioita kansainvälistymisasioissa ja ulkomaisten työntekijöiden palkkaamisessa Suomeen. Petrillä on vahva kansainvälinen tausta ja hän on toiminut Finland Relocation Services -perheyhtiössä vuodesta 2005 lähtien.

 

 

FRS on suomalainen perheyritys, joka on vuodesta 1994 lähtien tuottanut kansainvälisen liikkuvuuden asiantuntijapalveluita yrityksille. Olemme tukeneet yli 30,000 Suomeen muuttanutta henkilöä ja satoja yrityksiä toimialasta ja koosta riippumatta, aina ketterimmistä start upeista suurimpiin monikansallisiin pörssiyrityksiin.

 

TUTUSTU FINLAND RELOCATION SERVICES -PALVELUIHIN

 

 

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä Helsingin Ekonomien kerhon Kansainväliset Ekonomit kanssa. Järjestimme helmikuussa 2021 yhteisen webinaarin, jossa Petri Lautjärvi perehdytti meitä kansainvälisen liikkuvuuden saloihin ja vastaili osallistujien kysymyksiin. Katso tallenne webinaariarkistosta nimellä Relocation-tukea yritysten kansainvälistämisessä ja ulkomaan työnhaussa.

 

TILAA TUNNUKSET TÄSTÄ