Oonan ja Esan kaveriksi hallitukseen?

Oona Matinpalo ja Esa Kinnunen kannustavat asettumaan ehdolle hallitukseen, vaikka kokemusta yhdistyksen luottamus­tehtävistä ei vielä olisikaan.

 

Noin vuosi sitten Oona Matinpalo selaili Helsingin Ekonomien verkkosivuilla silloisen hallituksen jäsenten esittelyjä ja kuvia. Sivuille hän oli tullut etsimään tietoa avoinna olevasta ehdolle asettumisesta hallitukseen.

 

– Apua! Ei näin nuori voi hakea, Matinpalo muistelee ajatelleensa.

 

Hän oli tuolloin 25-vuotias. Kokemusta kerhojen johtokunnista tai muista ekonomiyhdistyksen luottamustehtävistä hänellä ei ollut.

 

Matinpalo jätti asian sikseen. Muutamaa päivää ennen haun päättymistä hänen sähköpostiinsa tipahti muistutus. Matinpalo ryhtyi näppäilemään hakemusta.

 

– Ajattelin, että mitä ihmettä. Enhän menetä mitään, jos haen. Minulla on varmasti uusia ideoita toiminnan kehittämiseen ja hallitustyöskentely kiinnostaa.

 

Muutamaa viikkoa myöhemmin hänet kutsuttiin haastatteluun. Vuodenvaihteessa alkoi luottamustehtävä Helsingin Ekonomien hallituksessa.

 

– Hallitustyöskentely on osoittautunut dynaamisemmaksi ja nuorekkaammaksi kuin ajattelin, Matinpalo toteaa.

 

Hallitus ilmentää mahdollisimman laajasti yhdistyksen lähes 17 000 jäsenen ikärakennetta ja osaamisalueita. Hallitukseen kuuluu kokeneita järjestöaktiiveja sekä uusia toimijoita. Hallitukseen uusin kasvoihin lukeutuva Esa Kinnunen aloitti tehtävässä omien sanojensa mukaan lähes “ummikkona” järjestötoiminnan osalta.

 

– Rivijäsenenä en ikinä kiinnittänyt huomiota yhdistyksen organisaatioon tai hallintoon. Toiminta näyttäytyi pääasiassa palvelujen, kuten tapahtumien ja koulutusten sekä lakiavun ja jäsenlehtien muodossa, Kinnunen kertoo.

 

Matinpalo ja Kinnunen ovat vajaan vuoden jälkeen sitä mieltä, että hallitukseen kannatti hakea.

 

– Parasta on ollut kehittynyt syvällinen ymmärrys ammattiyhdistyksen roolista, tavoitteista, sekä palavasta halusta parantaa maailmaa laaja-alaisesti oman jäsenistönsä hyväksi, Kinnunen kertoo.

 

Hallitustyöskentelyssä voi myös kehittää omaa osaamista.

 

– Hallituksen jäsenenä olen kehittänyt tärkeitä työelämätaitoja, kuten työryhmien ohjaamista ja tiimityön fasilitointia. On myös ollut mielenkiintoista oppia täysin uutta ja olla osana ison organisaation strategista suunnittelua ja päätöksentekoa, Matinpalo toteaa.

 

 

Joustavasti työn ohessa

 

Hallitus johtaa Helsingin Ekonomien toimintaa ja sen tehtäviin kuuluvat esimerkiksi strategian ja toimintasuunnitelmien laatiminen, omaisuuden hoitaminen sekä yhdistyksen edustaminen. Suomen suurimman ekonomiyhdistyksen hallitus vaikuttaa päätöksillään huomattavasti myös valtakunnallisiin Suomen Ekonomien linjauksiin.

 

– Halutessaan voi vaikuttaa ja saada paljonkin aikaiseksi, kun tarttuu rohkeasti toimeen. Hallituksessa kaikki työskentelevät tosissaan sen puolesta, että ekonomiyhteisöön kuulumisesta olisi yhä enemmän hyötyä jäsenille, Kinnunen sanoo.

 

Matinpalo komppaa.

 

– Kaikki saavat äänensä kuuluviin ja kokouksissa sparraillaan ja ideoidaan puolin ja toisin.

 

Hallitus kokoontuu pääsääntöisesti kerran kuukaudessa. Hallituksen jäsenet vaikuttavat myös eri teemoihin liittyvissä työryhmissä. Matinpalo esimerkiksi luotsaa puheenjohtajana Ekonomi Summit -tapahtuman työryhmää. Kinnunen puolestaan vaikuttaa jäsentoiminnan kehittämiseen keskittyvässä tulevaisuustyöryhmässä.

 

– Luottamustehtävän hoitoon on hyvä varata aikaa, mutta mitenkään orjallisesti tätä ei tarvitse tehdä. Välillä voi tehdä enemmän, joskus vähemmän. Ajankäyttöä voi joustavasti sovitella töiden ja muiden menojen kanssa, Kinnunen sanoo.

 

Matinpalo muistuttaa, että ison yhdistyksen hallituksessa toimiminen on erilaista kuin pienissä yhdistyksissä, kuten opiskelijakerhoissa.

 

– Hallituksen toiminta lähentelee yritysten päätöksentekoa, koska meillä on neljän kokopäiväisen työntekijän toimisto. Me hallituksessa tavallaan luomme suuntaviivat ja ideoimme ylätason juttuja. Meidän ei tarvitse kirjoittaa esimerkiksi uutiskirjeitä tai pyörittää yhdistyksen arjen toimintaa. Toimisto hoitaa operatiivisen työn ja konkreettisesti asioita toteutetaan ja mahdollistetaan tapahtumia järjestävissä kerhoissa, Matinpalo muistuttaa.

 

 

Rohkeasti mukaan

 

Kuka tahansa Helsingin Ekonomien jäsen voi asettua ehdolle hallitukseen. Ehdokkaalta ei edellytetä aiempaa aktiivisuutta kerhoissa tai järjestökokemusta.

 

Ehdolle asettumislomakkeen voi täyttää yhdistyksen verkkosivuilla. Yhdistyksen kokouksen valitsema nimitystoimikunta valmistelee esityksen hakemusten ja haastatteluiden perusteella hallitukseen valittavista jäsenistä. Yhdistyksen kokouksessa läsnäolevat jäsenet päättävät valinnoista 28.11.

 

Oona Matinpalo ja Esa Kinnunen kannustavat asettumaan ehdolle hallitukseen.

 

– Rohkeasti hakemusta täyttämään ja mukaan vaikuttamaan. Monipuolisen jäsenkunnan on hyvä näkyä aidosti myös hallituksessa, Kinnunen sanoo.

 

Matinpalo toivoo, että myös nuoret innostuisivat vaikuttamisesta Helsingin Ekonomeissa.

 

– Lähden mielelläni kahville ja juttelemaan, millaista hallitus­työskentely on.

 

Helsingin Ekonomien hallitukseen valitaan* vuosittain uusia jäseniä. Kuka tahansa yhdistyksen jäsen voi asettua ehdolle. Ehdolle asettumisaika on tänä vuonna 1.6.-30.9.
*) Yhdistyksen kokouksessa läsnäolevat jäsenet päättävät valinnoista nimitystoimikunnan esityksen pohjalta. Kokous järjestetään to 28.11.

 

 

HAE HALLITUKSEEN TÄSTÄ

 

Teksti ja kuvat: Matti Lepistö, tiedottaja, Helsingin Ekonomit