Vaikuttavuus on luontaista olemista

Vaikuttavuus on luontaista olemista

Teksti: Marja-Leena Tikkanen ja Toni Hinkka

 

Monelle asiansa huippuosaajalle on tullut vastaan tilanne, jossa muut eivät tunnu kuulevan, ymmärtävän, uskovan, saati sitoutuvan. Tuntuuko tutulta?

 

Todennäköisesti vika ei ole siinä, mitä sanot, vaan siinä, miten sen sanot. Asiasisällön merkitys viestin perillemenossa on alle kymmenen prosentin luokkaa. Tämä selittää osaltaan sen, miksi täysin järjettömiltäkin tuntuvat ideat ja aatteet leviävät kulovalkean tavoin karismaattisten, vaikuttamistaitoisten hahmojen levittäminä. Haluatko antaa muille kilpailuedun sinulle tärkeiden asioiden kustannuksella?

 

Vaikuttavuus on enemmän luontaista olemista kuin esiintymistä. Se kumpuaa ihmisen sisältä. Se on taito, jota jokainen voi kehittää – kun vain tietää miten: vahvistamalla vahvuuksiaan ja valitsemalla harkitusti kehittämiskohteensa.

 

 

Intensiivinen pelisessio vaikuttamisen taidosta

 

Vaikuttamisen taito -pelisessio toteutettiin helteisenä kesäiltana Jätkäsaaressa, HUONE Helsingin vaikuttavissa tiloissa 50:n yrittäjäekonomin voimin. Kymmenet toisilleen vieraat ihmiset alkoivat puolen tunnin tuntemisen jälkeen kertoa toisilleen omia tarinoitaan. Tarinat eivät olleet tärkeintä vaan se, miten ne kerrottiin. Alun hillityt puheenparret vahvistuivat huomaamatta sävykkäiksi sorinoiksi pöytäkunnittain, kun jokainen vuorollaan pääsi toteuttamaan tehtäväänsä. Kädet kaivautuivat sylistä tarinaa vahvistamaan. Hersyvät hymyt ja tunteet alkoivat tarttua. Satunnaisesti valittujen ryhmien jäsenet nyökkäilivät hyväksyvästi ja rohkaisevasti tehtävän suorittajalle. Ihmiset keskittyivät toisiinsa – ja vaikuttuivat. Tunne jäi mieleen, ehkä loppuelämäksi.

 

Turvallisen ilmapiirin myötä yhä useammat uskaltautuivat käväisemään omalla venymisalueellaan. Tuli fiilis, että yhdessä meistä jokaisella on vain voitettavaa. Luottamuksella jaettiin onnistumisen kokemuksia ja tarkkailutehtävien mukaisesti annettiin toisen parasta tarkoittavaa palautetta. Illan edetessä ryhmän introvertista alkoi kuoriutua omiin vaikuttamistaitoihinsa yhä vahvemmin luottava viestijä.

 

“Hieno ilta! Täyttä asiaa ja omia oivalluksia ammattilaisten ohjaamana, uskomattoman inspiroiva ja lämmin tunnelma. Yhtenä Helsingin Ekonomien tapahtumien tavoitteena on antaa jäsenille verkostoitumistilaisuuksia ja senkin tavoitteen tilaisuus täytti mainiosti. Missään yksittäisessä tilaisuudessa en tähän mennessä ole tutustunut näin luontevasti, näin moneen, näin hienoon ekonomiin!” ,tiivistää illan yrittäjäekonomien Marita Raitaranta, joka järjesti tilaisuuden yhdessä CxO Professional Oy:n kanssa.

 

Tällaisia tunnelmia ja oivalluksia kolmessa tunnissa. Minkälaisen vaikuttamisen tason voisikaan saavuttaa, jos taitoja kehittäisi päivittäisissä vuorovaikutustilanteissa? Harjoittelu ei veisi ylimääräistä aikaa, koska nuo kohtaamiset tapahtuvat muutenkin. Ne vain hoituisivat askel askeleelta innostavammin, vaikuttavammin. Uskotko?

 

TUTUSTU: Vaikuttamisen taidon salaisuudet – vlogisarjaan

 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Helsingin Ekonomien verkkolehdessä 4/2018 sivuilla 26-27.