Vastavalmistuneiden asialla

Kirjoittaja: Minna Helkiö

Kuvat: Henni Hyvärinen

 

Johtokuntakilpailun voittaneen Nuorten Ekonomien puheenjohtaja Jori Hurula ja varapuheenjohtaja Sara Hellman tuntevat uraansa aloittavien ekonomien odotukset: ”Vastavalmistuneita ajaa kova nälkä kehittyä ammattilaiseksi, verkostoitua ja pitää hauskaa”. Puhelimeen toivotaan Ekonomi-appia, joka näyttäisi tapahtumat ja edut.

 

Helsingin Ekonomien jäsenten keski-ikä on 48 vuotta. Alle 30-vuotiaita on 17 000 jäsenestä vain tuhat.

 

Vuonna 2010 perustettu Nuoret Ekonomit -kerho on reilussa kymmenessä vuodessa ottanut vahvan aseman uraansa aloittavien ekonomien ja ekonomiopiskelijoiden näkökulman edustajana.

 

”Johtokuntamme jäsenistä pääosa on itsekin vastavalmistuneita. Voimme suunnitella toimintaa sen mukaan, mikä meitä itseämme kiinnostaa. Kahdelta opiskelijajäseneltämme saamme myös ihan tuoreimman kylterinäkökulman”, sanoo Nuorten Ekonomien puheenjohtaja Jori Hurula.

 

30-vuotias Hurula on valmistunut vuonna 2017 Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta pääaineenaan johtaminen ja psykologia. Hän toimii nyt kolmatta vuotta kerhon puheenjohtajana.

 

”Haluamme, että meidät on kouluista helppo löytää. Jos oma ammatillinen identiteetti ei vielä ole vahva, niin Nuorten Ekonomien kautta voi matalalla kynnyksellä liittyä Helsingin Ekonomien toimintaan.”

 

”Olemme tietynlainen sisäänheittokerho”, täydentää varapuheenjohtaja Sara Hellman. ”Rakennamme tapahtumat valmistumisen ja sen kynnyksellä olemisen ympärille. Yksi kärkiteemamme vuosittain on työnhaku. Miten erottua LinkedInissä, minkälainen profiili herättää headhunterin kiinnostuksen, millaisiin tehtäviin soveltuisit henkilöarvioijan testin perusteella. Myös ensiasunnon ostaminen on monelle ajankohtaista.”

 

28-vuotias Hellman on valmistunut 2018 Vaasan kauppakorkeakoulusta pääaineenaan markkinoinnin johtaminen. Hän on nyt kolmatta vuotta Nuorten Ekonomien johtokunnassa.

 

Tänä vuonna kerholla on suunnitteilla myös sijoittamistapahtumaa, ohjelmointitapahtumaa, yritysvierailuja sekä esiintymiseen ja business story tellingiin liittyvää koulutusta. ”Substanssia ja soft skillejä” sopivassa suhteessa.

 

 

Villien ideoiden heittäjä

 

Hurula ja Hellman pitävät tärkeänä Nuorten Ekonomien avointa ja ennakkoluulotonta ilmapiiriä.

 

”Rohkaisemme kaikkia heittämään lennokkaita ideoita ja sitten katsomme, miten ne voisi toteuttaa. Ajattelemme, että mieluummin överit kokouksissa vaan”, sanoo Hellman.

”Myös Helsingin Ekonomien hallitus on kannustanut meitä olemaan villien ideoiden heittäjä”, Hurula jatkaa. On uskallettava kokeilla asioita, joiden toimimisesta ei ole etukäteistietoa.

 

”Tapahtumajärjestämisessähän tyypillinen setup on, että pidetään koulutus hotellin tai ravintolan kabinetissa. Entä jos paikkana olisikin saunalautta, näköalatorni tai bunkkeri? Pelkästään paikkaa virkistämällä voi tavalliseen aiheeseen tuoda hauskuutta ja saada paikalle sellaisia osallistujia, jotka eivät muuten käy tapahtumissa”, Hurula sanoo.

 

”Jännemmistä paikoista saa myös erilaista kuvamateriaalia someen”, vahvistaa Hellman.

 

Vapputapahtuma coachingista ja sarjayrittämisestä Summer Sauna -lautalla oli juuri tällainen.

 

”Meillä ei ollut etukäteen mitään varmuutta, saadaanko paikalle viisi vai viisikymmentä ihmistä, sataako kaatamalla vettä, toimiiko ulkoterassilla puhuminen tai saunooko edes kukaan”, Hurula kertoo.

 

Tapahtuma onnistui erinomaisesti ja sai loistavat palautteet.

 

”Olemme ylpeitä juuri tällaisista onnistumisista. Samoin sellaisista, kun uusi jäsen on järjestänyt ensimmäisen tapahtumansa ja kokenut, että sehän meni hyvin”, Hurula sanoo.

 

 

Johtokuntakilpailun voitto ennätyspistein

 

Voitto vuoden 2020 kerhojohtokuntakilpailussa otettiin ilolla vastaan.

 

”Nuoret Ekonomit on aina ollut kilpailussa hyvillä sijoilla. Meillä on historia tehdä hyvin. Sitoudumme kilpailuun innokkaasti ja teemme asioita, joista saa pisteitä. Oli hienoa, että työ tuotti tulosta”, sanoo Hurula.

 

Sara Hellman pitää hienona, että kaikki johtokunnan jäsenet ovat mukana tapahtumien tekemisessä.

 

”Meillä jokainen järjestää vuoden aikana tapahtumia. Konkarit auttavat uusia”, Hellman sanoo.

 

Pisteitä kilpailussa saa osallistujamääristä, palautteesta ja johtokuntalaisten sitoutumisesta. Bonuspisteitä saa kansainvälisistä tapahtumista sekä yhteistyöstä opiskelijoiden ja muiden yhdistysten kanssa.

 

Yhteistyöstä upea esimerkki on poikkitieteellinen Nuorten Akateemisten yhteisseminaari, jonka Nuoret Ekonomit järjesti ensimmäisen kerran vuonna 2019 yhdessä nuorten lääkäreiden, juristien ja psykologien kanssa.

 

”Oli ainutlaatuista, miten hyvin onnistuimme yhdistämään tähän myös isot taustaliitot. Mehän toimimme paljon omassa ekonomikuplassamme, vaikka Akava on meitä kaikkia yhdistävä tekijä ja meillä on paljonkin yhteistä”, Hurula sanoo.

 

Tapahtumaa tukivat Suomen Ekonomit, Lakimiesliitto, Psykologiliitto ja Nuorten Lääkärien Yhdistys. Tänä vuonna mukaan tulevat myös nuoret insinöörit ja opettajat.

 

 

Kylteriyhteistyö vahvistuu

 

Helsingin Ekonomit on parin viime vuoden aikana aloittanut entistä tiiviimmän yhteistyön eri kaupunkien opiskelija- ja alumnijärjestöjen kanssa. Nuoret Ekonomit käyvät säännöllisesti kuulemassa opiskelijakentän toiveita ja muistuttamassa, että kaikki kylterit voivat vapaasti osallistua Helsingin Ekonomien tapahtumiin.

 

Sara Hellmanin mukaan todennäköisyys valmistumisen jälkeen liittyä ekonomiyhdistykseen on sitä suurempi, mitä selkeämpi mielikuva jäsenyyden lisäarvosta on opiskeluaikana muodostunut.

 

”On hyvä, että jäsenyys on opiskelijoille ilmainen. Näin saadaan kylterit automaattisesti mukaan, heti kun he aloittavat opiskelun, ja toimintaa voidaan kehittää heille tärkeään suuntaan. Minulle itselleni esimerkiksi ekonomiorganisaation rakenne oli epäselvä. Mikä on Nuoret Ekonomit? Miten se suhtautuu Helsingin Ekonomeihin? Miten se suhtautuu Ekonomiliittoon (Suomen Ekonomit)? Hierarkian selkeyttäminen uusille opiskelijoille ja uusille valmistuville vaatii jatkuvaa työtä”, Hellman sanoo.

 

Suomen Ekonomit on nyt liittotasolla käynnistämässä omaa nuorten verkostoa. Jori Hurulan mielestä tämä on hyvä asia.

 

”On plussaa kaikille, että nuorille suunnataan enemmän tapahtumia. Tietenkin nimitasolla on törmäyskohta, jos kentällä liikkuu useita Nuoret Ekonomit -nimisiä toimijoita. Tässä onkin hyvä brändityön paikka”, Hurula haastaa.

 

 

Konkreettiset jäsenedut puhuttelevat

 

70 prosenttia Helsingin Ekonomien uusista liittyvistä jäsenistä on valmistunut pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Moni muuttaa heti valmistumisen jälkeen toiseen kaupunkiin, ja aktiivisuus opiskelupaikkakunnalla jää taakse. Hurula tuntee tämän vaiheen.

 

”Vastavalmistuneita ajaa kova nälkä kehittyä ammattilaiseksi. Koulut on done, edessä on työnhaku, ja verkostoitumisella haetaan uutta ammatillista identiteettiä. Mutta samalla halutaan vielä pitää hauskaa. Jos on biletetty viimeiset viisi vuotta, niin ei se valmistumispäivänä katoa.”

 

Hurula kannustaa ekonomiyhdistyksiä miettimään jäsenetuja tältäkin kannalta. Millainen etu jää nuorille mieleen?

 

”Edut voivat olla pieniä ja konkreettisiakin. Esimerkiksi jos ravintolan tiskillä sanoo, että on ekonomi ja saa euron alennuksen oluesta, niin se jää kyllä mieleen. Kyseessä voi olla alennus myös kuntosalijäsenyydestä tai mistä vaan, mutta sellainen etu tuntuu eniten, joka on vain ekonomeille”, Hurula sanoo.

 

Kun puhutaan digitaalisista työkaluista, Nuoret Ekonomit toivovat puhelimeen ladattavaa Ekonomi-appia.

 

”Appi näyttäisi tapahtumat, edut ja jäsenen omat tiedot. Se voisi toimia palautekanavana, ja ehkä myös brellaus onnistuisi sitä kautta”, hän sanoo ja viittaa tapaamistyökalu Brellaan, jota Helsingin Ekonomit käyttävät verkostoitumiseen aktiivisesti.

 

Millainen sitten olisi nuoria kiinnostava tulevaisuuden ekonomiyhteisö?

 

”Unelmien ekonomiyhteisö on läheinen ja lämmin”, sanoo Hurula. ”Palvelut ja edut ovat kohdallaan, ja ollaan läsnä siellä ja niissä kanavissa, joissa kylterit ja ekonomit ovat.”

 

”Tällaiseen yhteisöön on jokaisen helppo tulla, olipa mukana ensimmäistä kertaa tai kokenut konkari yhteisön toiminnassa”, summaa Hellman.

 

—-

 

Nuorten Ekonomien tarkoituksena on tuoda yhteen pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla asuvat nuoret ja nuorenmieliset ekonomit ja toteuttaa toimintaa, joka kiinnostaa erityisesti uransa alkuvaiheessa olevia. Tarkoitus on myös tarjota vastavalmistuneille ekonomeille helppo väylä tulla mukaan Helsingin Ekonomien kerhotoimintaan.

 

Ota yhteyttä: [email protected]

 

Facebook  | Instagram |   LinkedIn  |  Twitter  |  Blogi