Blogi: Maailmalle ja takaisin

SUSANNA LINDHOLM, Kansainvälisten Ekonomien johtokunnan jäsen

Olen Susanna Lindholm, 31-vuotias johtamisen KTM, ja minussa on erikoista se, että olen asunut yhteensä seitsemässä eri maassa. Tässä on tarinani ja vinkkini nuorille ekonomeille ja kyltereille:

Missä kaikkialla tuli oltua:

Asuttua tuli Saksassa, Belgiassa, Kiinassa, Intiassa, Etelä-Koreassa sekä Yhdysvaltojen Georgiassa ja New Yorkissa. Hommia tuli tehtyä kauppakamarille, suurlähetystölle, Euroopan parlamentille, UNESCO:lle, saksalaiselle vientiyhtiölle ja kiinalaiselle toimistokalusteyritykselle. Lopulta olen päätynyt töihin toimitilabisnekseen rakennusalalle!

Nuorena kannattaa lähteä maailmalle…

Nuoruus on vapautta. Voi kokea ja kokeilla monenlaisia asioita, kuten asua ulkomailla, ilman sen suurempia velvollisuuksia. Nuorena on vastuussa vain itsestään. Sellaista vapautta ei ole enää myöhemmin elämässä, kun vastuita alkaa kertyä. Siksi kannustaisin nuoria lähtemään ulkomaille. Ulkomaan kokemukset ovat ainutlaatuisia seikkailuja ja kasvattavat ihmisenä. Opiskeluaikana niihin on todella helppo lähteä, sillä eri kanavia ja ohjelmia on vaikka kuinka paljon, ja yliopisto tarjoaa täyden tukiverkoston. Se, että lähtee yliopiston kautta ulkomaan opiskeluvaihtoon tai harjoitteluun, on miljoona kertaa yksinkertaisempi asia kuin myöhemmin elämässä muuttaa ulkomaille. Yliopistojen vaihto- ja harjoittelupaikkalistoilla on lähes rajaton määrä maita valittavana, joista voi shoppailla mieleisensä. Uskomattomia mahdollisuuksia, joita on paljon vaikeampi myöhemmin elämässä toteuttaa! Kannattaa siis lähteä nuorena maailmalle.

…mutta myös palata kotiin!

Päätin joskus, että en halua vakiintua ennen kuin täytän 30. Halusin nähdä maailmaa ja kerätä hienoja kokemuksia. Jossakin kohtaa myös paikoilleen asettuminen voi alkaa kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta. Asuin Atlantassa, kun 30 vuotta tuli mittariin. Voi olla, että koronatilanteella oli osuutta asiaan, mutta aloin yhtäkkiä kaivata Suomeen. Jos on liian pitkään poissa, ei ole kohta enää sitä mihin palata. Ja jos jatkuvasti vaihtaa paikkaa, joutuu aina aloittamaan alusta. Täten tulin päätökseen, että tukikohdaksi on valittava yksi paikka, ja paras paikka taitaa lopulta olla Helsinki! Tein paluumuuton Suomeen viime syksynä. Olen kiitollinen, että sain kokea kaikki ulkomaan seikkailuni, mutta nyt olen myös löytänyt lopulta oman paikkani maailmassa.

Tule kuulemaan lisää lähitapahtumaan ke 27.10.

Oletko opiskelija tai vastavalmistunut ekonomi? Tule kuulemaan vinkkejä ulkomaille lähtöön Kansainvälisten Ekonomien tapahtumaan Sahalle ke 27.10. klo 14:30. Tapahtumassa selviää, mistä ulkomaan paikkoja voi löytää, ja mitä kannattaa ottaa huomioon lähtöä suunnitellessa.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ

 

Susanna Lindholm toimii Kansainvälisten Ekonomien johtokunnassa. Olisiko Kansainväliset Ekonomit sopiva kerho myös sinulle? Kokoustamme noin kerran kuussa ja järjestämme kansainvälisyyteen liittyviä tapahtumia. Ensi vuoden kerhojohtokuntaan on vapaita paikkoja, lue lisää ja täytä hakemus tästä.