Blogi: Ekonomi Fuengirolassa

Olen asunut nyt lähes kolme kuukautta Fuengirolan Los Bolichesissa, joka on toinen suomalaisten suurimmista suosikkialueista täällä Fuengirolassa. Toinen isompi on Los Pacos. On toki muitakin pienempiä. Pidän tällä hetkellä vanhoja lomia pois ja jään eläkkeelle Tullin ylitarkastajan (yritystarkastaja) virasta 1.6.2022, jossa virassa työskentelin noin 36 vuotta. Sanon heti alkuun, että olen viihtynyt täällä oikein hyvin. Tarkkoja lukuja on vaikea antaa, mutta täällä Aurinkorannikolla asuu erään lähteen mukaan 30000 suomalaista, joista 15000 Fuengirolassa ja joista 6000 ympärivuotisesti.  Ei täällä turhaan mainosteta Fuengirolaa Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi.

Koska olen huomannut sekä täällä, että Suomessa, yhä enenevän kiinnostuksen Aurinkorannikolla asumista kohtaan, niin ajattelin hieman jakaa omia alkuhavaintojani myös ekonomeille. Keskityn tässä jutussa kuitenkin Fuengirolaan, koska tunnen sen parhaiten. Myös mm. Benalmadenassa ja Torremolinoksessa asuu paljon suomalaisia, mutta nehän ovat tuossa naapurissa.

Valmistautuminen ennakkoon

En tullut tänne aivan ummikkona, vaan olen lomaillut täällä jo muutamaan otteeseen ennenkin. Suosittelen vastaavaa muillekin, koska silloin saa kuitenkin alkukäsitystä mahdollisesta, tulevasta asuinympäristöstä. Korostan kuitenkin, että hotelliasuminen ja hotellin ympäristössä liikkuminen ei anna todellista kuvaa asumisesta täällä.

Itse lueskelin jo pitkään ennen tänne tuloa mm. ilmaista Fuengirola-lehteä ja SE-lehteä (Suomalainen Espanjassa) verkossa sekä joskus OLE-lehteä, jonka voi tilata Suomeen. Niissä on paitsi mainoksia, myös paljon tietoa täkäläisestä elämästä, lainsäädännöstä ja käytännöistä. Samoin Alfa-TV:n Costalaiset-sarja esittelee aluetta ja asumista täällä, ja erityisesti myös yrittäjän elämää täällä. Siitä on sekä lyhempiä, että pitempiä versioita. Se lienee Alfa-TV:n nettisivujen arkistossa. Siitäkin on esitetty jo useampia kausia uusintoineen.

Asumisjärjestelyt

Espanjan asumiseen liittyvä lainsäädäntö on erilainen kuin Suomessa. En tunne sitä kovinkaan yksityiskohtaisesti, mutta tiedän että siinä on karikkoja ja olen sekä lukenut että kuullut ikävistä tapauksista. Tämän vuoksi suosittelen sekä asunnon vuokraus, että -ostoaikeissa ensikertalaiselle suomalaisia kiinteistönvälitysfirmoja, joita täällä on useita. Niitä pidetään kuitenkin yleisesti ottaen luotettavina.

Itse hankin nykyisen vuokra-asuntoni jo viime syksynä suomalaiselta vuokravälittäjältä etänä verkon välityksellä. Verkossa oli kuvia asunnostani ja se oli sopivasti vapaana 1.2.2022-31.12.2022. Tulevan kesän asun Suomessa. Tunsin jotenkin paikan, jossa asuntoni sijaitsi, mutta en kovin tarkkaan. Etävuokraus kuitenkin onnistui erinomaisesti ja olen erittäin tyytyväinen asuntooni. Yllätyksetkin ovat olleet positiivisia. Vaikka omistaja on espanjalainen, niin kaikissa asuntooni liittyvissä asioissa, kuten asunnon vikailmoituksissa, vuokranmaksussa jne., olen aina yhteyksissä kiinteistönvälittäjääni. Samoin vuokran, veden, sähkön ja alun takuu/varausmaksun maksan aina kiinteistönvälittäjäni tilille tai käteisellä.

Asunnon tiedot ja hinnat kiinnostavat aina. Minulla on kahden makuuhuoneen ja kahden kylpyhuoneen vuokra-asunto, jossa on erillinen olohuone ja keittiö. Minulla on aukion yli merinäköala. Minulla on neljä ranskalaista parveketta. Täällä ei ole neliöt niin tärkeitä, mutta niitä lienee noin 70. Paikka on keskeinen esim. palvelujen kannalta ja monien arvostama. Maksan vuokraa 750 e/kk +15 e vesi+ sähkö kulutuksen mukaan. Asuntoa varatessani maksoin 200 euroa varaus/takuu maksua, joka maksetaan takaisin toukokuun lopussa tai siitä veloitetaan loppusiivous 70 e ja viimeinen sähkö. Kiinteistönvälittäjä otti kertamaksun 50 e. Asunnon vuokrauksen takuu/varausmaksut ovat siis huomattavasti halvemmat kuin Suomessa. Tärkeä on myös huomata se, että täällä vuokra-asunnot ovat pääsääntöisesti aina kalustettuja ja täysin varusteltuja. Minulla mm. on täysi kalustus, pyykinpesukone, kuivausrumpu, kaikki petivaatteet, sähköliesi, jääkaappi, pieni pakastin, mikroaaltouuni, kahvinkeitin, jopa alun astianpesu- ja käsienpesuaineetkin sekä tietysti siivousvälineet ja televisio. Nettiyhteyttä ei ole, mutta monissa asunnoissa sekin voi kuulua hintaan ja joissakin myös sähkö ja vesi ja jopa autopaikka.

Korostan, että minun asuntoni tiedot ovat tietenkin vain tätä asuntoa koskevia, mutta se antanee jotakin osviittaa kuluista. Tämä on kuitenkin keskustan asunto ja kun menee esim. Los Pacosiin (noin 1–1,5 km tästä), niin hinnat suhteessa halpenevat. Asuntojen saatavuus on vielä hyvä, mutta välittäjien mukaan ensi syksystä tilanne muuttuu ja hinnat nousevat, koska tulijoita alkaa olla koronan helpottaessa enemmän.

Muusta elämästä

Kaikki palvelut mitä Suomessakin tarvitsee, löytyvät pääsääntöisesti myös täältä. Varsinkin tällä alueella myös suomen kielellä. Täällä on lähes joka alan suomalaisia yrittäjiä ja monessa espanjalaisessakin on suomenkielistä palvelua mm. pankeissa ja lääkäripalveluissa.

Hintataso on täällä espanjalaisen palkkatason mukainen ja siksi suomailaiselle edullinen.  Ravintoloita ja muita kuppiloita täällä on suomalaiseen verrattuna tuhottoman paljon ja kilpailu on kovaa. Siksi myös ravintoloiden ruoka-annosten taso on hyvä tai erinomainen ja hinta – laatu suhde hyvä. Hyvän aterian täällä syö isoine tuoppeineen kympillä. Kaupoissa hinnat ovat 20–30 % halvemmat kuin Suomessa keskimäärin.

Vielä alkoholin hinnoista ja saatavuudesta. Sehän meille suomalasille on rakas aihe ja myös minulle. Iso tuoppi (yleensä nelosen vahvuista) maksaa yleisesti 2,50 ravintolassa. Suomalainen lonkeropurkki 3 e ja iso viinilasi 2,50 e.  Mercadonasta ostin taannoin 12 pakkauksen 5,5 %:n oluttölkkejä. Koko hinta pakkaukselle oli 3,60 e!!! Usein ravintolassa nautittuun juomaan saa palan painikkeeksi myös kupposen oliiveja, perunalastuja, pähkinöitä ym. Täällä ei ole alkoholin myyntirajoituksia. Aina kun ravintola tai kauppa on auki, siellä voidaan myydä kaikenlaista alkoholia, mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Tällä ei mitata drinkkejä mittakupilla, vaan kaadetaan lasiin ronskilla kädellä ja jos ne ovat valmiiksi lantrattuja, niin yksikin drinkki voi olla jo yllättäen tarpeeksi, muutama jopa liikaa. Hinta on kuitenkin alhainen. Silti täällä harvoin näkee humalaisia suomalaisia. Harvoin myös suomalaisia ”puliukkoja” vaikka lehdistössä joskus annetaan sellainen kuva, että heitä täällä olisi paljonkin. Pääsääntöisesti ihmiset elävät täällä siististi. Täällä olisi Sanna Marinille mallia toisenlaisesta, mutta onnistuneesta alkoholipolitiikasta, joka mahdollistaa seurustelun ja yhdessä olon, myös vähemmän varakkaille.

Työ, harrastukset ja seurustelu

Tänne muuttaa yhä enemmän nuoria suomalaisia ja työssä vielä olevia. Täällä on mahdollisuuksia myös yrittäjille ja täällä onkin enenevässä määrin suomalaisia yrityksiä. Myös nykyinen etätyön salliminen jopa ulkomailla näkyy täällä. Paljon on avoimia paikkoja ns. call centereissä suomalaisille nuorille, mutta kyllä täällä löytyy töitä myös kokeneemmille ammattilaisille.

Itse HEKO:n kerhotoimintaan paljon osallistuneena, jatkan myös vapaaehtoistyötä täällä. Tulin maaliskuun alkupuolella valituksi Suomelan hallitukseen, jossa työtä riittää. Suomela on suomalaisten täällä oleskelevien yhteisö, jossa on noin 1400 jäsentä ja kolmisenkymmentä harrastuskerhoa, matkatoimintaa, esityksiä ym. Täällä aurinkorannikolla on paljon erilaisia suomalasia yhteisöjä, jonkun laskujen mukaan jopa 26 kpl.  Yksin täällä ei tarvitse kenenkään olla, suomalaista yhteisöistä löytyy seuraa, harrastusmahdollisuuksia ja kavereita. Suomalaisetkin vapautuvat täällä ja ovat todella seurallisia ja avuliaita. Jos joku ajattelee, että on hölmöä elää suomalaisten seurassa ulkomailla, niin tullee täällä toisiin aatoksiin. He ovat henkinen ja fyysinen turvaverkko ja ”hevosmiesten tietotoimisto”.

Itse pärjään kohtalaisesti myös espanjan kielellä ja käytän myös espanjalasia palveluja. Opiskelen sitä myös täällä lisää. Silti suomalaiset yhteisöt ovat tärkeitä. Olen joutunut täällä jo pariinkin otteeseen kaupunkioppaaksi ja se sujuukin jo kohtalaisen mallikkaasti, sillä tunnen jo kaupungin paikat ja ihmisetkin aika hyvin.

Paljon olisi tarinaa, mutta siksi panin jutun otsikkoon numeron yksi, jospa vaikka syksyllä tarina jatkuisi muista asioista osalla kaksi. Jos matkailette täälläpäin tai suunnittelette muuttoa, voin ohjata alkuun ([email protected]).

Itse varasin nykyisen asuntoni täältä myös ensi talveksi, koska eläminen täällä sopii minulle hyvin.

Loppuun vielä kevennys: eräät suomalaisten miesten etunimet tarkoittava täällä jotakin, joka espanjalaisia vähintäänkin hymyilyttää. Timo (huijaus, vilunki), Asko (inho, iljetys, kirj. asco, mutta lausutaan asko), Paavo (kuullaan täällä pavo = kalkkuna).

Terveisiä Fugesta,

Suomen eteläisimmästä kaupunkista

Esa Alm