Ekonomin asiantuntemusta nuorten auttamiseen

Kirjoittaja: Anu Räsänen
Kuva: Vesa Koivunen

 

Asiakkuuspäällikkö Katri Angeria hoitaa Diakonissalaitoksen Vamoksessa yritysyhteistyötä ja kumppanuuksia. Työn merkityksellisyys on hänelle suuri ilonaihe.

 

”Tuntuu hyvältä, että voin käyttää asiantuntemustani ja ammattitaitoani näin tärkeän työn edistämiseen”, sanoo Diakonissalaitoksen Vamoksen asiakkuuspäällikkö Katri Angeria.

 

Vamos auttaa syrjäytymisvaarassa olevia 16–29-vuotiaita nuoria pääsemään kiinni koulutukseen tai työelämään. Asiakkuuspäällikkönä Angeria vastaa omalta osaltaan Vamoksen toiminnan mahdollistamisesta. Keskeinen osa hänen toimenkuvaansa on monipuolinen yritysyhteistyö, minkä lisäksi hän on mukana Vamoksen johtoryhmässä.

 

Angerian työpöydällä on niin Vamoksen rahoituspohjaa vahvistavia hankkeita kuin pro bono -asiantuntijuuskumppanuuksiakin. Yksi hänen viime aikojen tärkeimmistä projekteistaan on ollut Syy elää -varainhankintakampanja.

 

”Näen Vamoksen ja koko Diakonissalaitoksen alustana, jota myös muut yritykset ja organisaatiot voivat hyödyntää merkityksellisten asioiden tekemiseen. Kyllähän nuorten hyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen asia”, Angeria toteaa.

 

 

Kiertokautta äidin jalanjäljille

 

Vaikka ihmisten auttaminen on Angerialle tärkeä arvo, työ näiden teemojen parissa ei ollut hänelle itsestäänselvyys.

 

”Äitini työskentelee sosiaalialalla, samoin kaksi siskoani. Ajattelin aina, että se ei tunnu minulle sopivalta alalta. Koskaan ei kuitenkaan pitäisi sanoa ei koskaan”, Angeria naurahtaa.

 

Angeria lähti kotikaupungistaan Torniosta Vaasan yliopistoon opiskelemaan hallintotieteitä ja valmistui maisteriksi 2010. Tämän jälkeen hän kävi vielä suorittamassa markkinoinnin pääaineopinnot Oulun yliopistossa.

 

Opiskeluaikanaan Angeria teki töitä terästeollisuuden ja tietoliikennealan yrityksissä. Valmistuttuaan kauppatieteiden maisteriksi 2012 hän muutti puolisoineen Porvooseen ja työskenteli vuoden verran maahantuontiyritys Transmerissa.

 

Vuonna 2013 Angeria siirtyi Diakonissalaitoksen silloiseen Diadome-yritykseen rakentamaan yritysyhteistyötä. Hän ehti osallistua myös Diakoniaopiston hankkeisiin, ennen kuin aloitti Vamoksessa syksyllä 2017.

 

”Diakonissalaitoksella olen käytännön kautta huomannut, kuinka tärkeä asia työn merkityksellisyys minulle on. On hienoa, että saan tukea omalla työpanoksellani Vamoksen loistavien valmentajien työtä.”

 

 

Diakonissalaitos puuttuu yhteiskunnan pahimpiin vitsauksiin

 

Vamos tarjoaa intensiivistä yksilö- ja ryhmävalmennusta nuorille, joilla on elämässään haasteita. Nämä haasteet voivat olla mitä hyvänsä mielenterveysongelmista siihen, että sopivan ammatin löytäminen tuntuu mahdottomalta.

 

”Meillä nuori saa oman työntekijän, joka kulkee hänen rinnallaan. Tavoitteenamme on auttaa nuorta löytämään omat vahvuutensa ja rakentamaan luottamusta ensin omaan työntekijäänsä ja sitä kautta laajemmin yhteiskuntaan ja tulevaisuuteen.”

 

Vamos toimii yhdeksällä paikkakunnalla, ja sen palvelut tavoittivat viime vuonna noin 2 000 nuorta. Keskimäärin Vamoksen asiakassuhde kestää kahdeksan kuukautta. Jo siinä ajassa saavutetaan pysyviä vaikutuksia esimerkiksi nuoren henkisessä hyvinvoinnissa ja tulevaisuudenuskossa. Vuonna 2018 yli puolet palvelussa päättäneistä nuorista jatkoi koulutus- ja työelämäpoluille.

 

Vaikuttavuutta mitataan Vamoksessa paitsi kunkin nuoren kokemuksen pohjalta myös euromääräisesti: millaisia hyötyjä syrjäytymisvaarassa olevan nuoren kiinnittyminen työhön ja koulutukseen tuottaa kansantaloudellisesti.

 

”Vamoksen toiminta kertoo omalta osaltaan siitä, kuinka Diakonissalaitoksen työ on kiinni ajassa. Aloitimme yli 150 vuotta sitten kulkutautisairaalana. Nyky-yhteiskunnassa kulkutaudeista ei juurikaan ole huolta, mutta yksi pahimmista vitsauksistamme on nuorten syrjäytyminen.

 

**

 

Diakonissalaitoksen Vamos- hanke oli Ekonomi Summitin hyväntekeväisyyskohde. Helsingin Ekonomit lahjoitti jokaista lunastettua lippua kohti yhden euron Vamokselle.

 

Lue myös:
Nuoret koulu- ja työpoluille Vamoksen avulla