Hanna Härmä: Pysähtyminen on menestyksen alku

Kirjoittaja: Hanna Härmä, Helsingin Ekonomien jäsen, esikoiskirjailija

 

Globaaleilla markkinoilla bisnes pyörii katkeamatta. Kuluttajalle yhteiskunta on auki vuorokauden jokaisena hetkenä. Myös lasten maailma harrastuksineen pyörii taukoamatta. Yhteiskunta on pyrkinyt mahdollistamaan kaikkea ja kaiken aikaa niin työntekijöille, kuluttajille kuin vanhemmillekin. Meille uskotellaan, että meillä on arvoa vain olemalla jatkuvasti mukana kaikessa ja kaiken aikaa. Se näyttää olevan nykyajan elämisen vakio.

 

Sinnikäs työnteko ja yritteliäisyys työssä ja vapaa-ajalla ovat ihmiselle hyväksi. Työnteon paras kaveri on kuitenkin lepo. Se tarkoittaa pysähtymistä, rentoutumista ja palautumista kovan ponnistelun jälkeen.

 

Yhteiskunta ei määrittele enää virallista lepopäivää viikossa, jolloin saisi olla hetken vapaa työelämän paineesta, kulutuksen trendeistä tai vanhemmuudessa koetusta riittämättömyyden tunteesta. Lepopäivästä on jokaisen huolehdittava itse – jos siihen on aikaa.

 

Yhteiskunta on tällä hetkellä tilanteessa, jossa se pakottaa suorittavan yksilön pysähtymään. Joskus elämä pysäyttää kovalla kädellä. Voi ajatella, että on onni onnettomuudessa, että meidät pakotetaan pysähtymään ennen kuin on liian myöhäistä. Pysähtyminen on ihmiselle välttämätöntä voimien kerryttämiseksi ja suunnan tarkistamiseksi.

 

Tähänkin aikaan liittyy mahdollisuuksia ja valonpilkahduksia toivosta muuttaa elämää parempaan suuntaan. Tämä on juuri se hetki, jolloin meillä on mahdollisuus pysähtyä ja pohtia elämää tarkemmin. Millaista elämä oli ennen tätä poikkeustilaa? Mikä oli hyvää ja miksi? Entä minkälaiseen elämään haluan palata, kun normaaliarki taas joku päivä koittaa? Mitä vähentämällä saisin elämääni jotakin merkityksellisempää tilalle?

 

Mitä lujempaa on mennyt eteenpäin, sitä suurempaa rohkeutta pysähtyminen vaatii. Joskus voi tehdä kipeää huomata, että tärkeinä pitämänsä arvot eivät ole toteutuneet omassa elämässä. Se aiheuttaa levottomuutta ja pettymystä itseen.

 

Kun on mahdollisuus olla hetken pois normaaleista rutiineista, silloin saa hyviä näkökulmia siihen mitä omalta elämältä haluaa ja miten elämässä jäljellä olevan ajan haluaa käyttää. Kohta normaaliarki taas alkaa ja silloin olet etulyöntiasemassa, kun sinulla on valmis suunnitelma lähteä toteuttamaan elämässäsi menestyksen kannalta tärkeinä pitämiäsi asioita.

 

Tunnista omat arvosi ja tee töitä sen eteen, että ne toteutuvat omassa arjessa. Jos terveys on tärkeää – mieti millä tavoin voit edistää terveyttäsi, vaikka lisäämällä kasviksia ruokavalioon, liikkumalla joka päivä vähän enemmän tai menemällä hiukan aikaisemmin nukkumaan. Jos perheen kanssa vietetty aika on tässä hetkessä tärkeää – priorisoi sitä ja vähennä vaikka harrastusten määrää, jotta saat lisättyä perheen kanssa viettämääsi aikaa. Jo pienet askeleet lisäävät tyytyväisyyttäsi saada elää elämää, joka on sinun näköistäsi ja omien arvojesi mukaista.

 

Uskalla pysähtyä säännöllisesti. Pysähtyminen on menestyksen alku.

 

Lue lisää pysähtymisestä, riittämättömyyden tunteen voittamisesta sekä omien arvojesi löytämisestä uudesta kirjastani Äitikirja -voimakirja ruuhkavuosiin, johon voit tutustua paremmin osoitteessa: www.aitikirja.fi