Jukka-Pekka Kokkonen

Kirkkaille vesille

Teksti: Asta Sjöblom

Kuva: Henni Hyvärinen

 

Tunteakseen Helsingin Ekonomien uuden puheenjohtajan, kannattaa tutustua kasvotusten – somessa Jukka-Pekka Kokkonen ei itseään brändää. Porukoissa ja seminaareissa Jude liikkuu kuin kala vedessä, ja vaihtaa näkemyksiä reilusti kasvokkain.

 

Kauppakorkeaankin tie vei ystävien kautta. Ylioppilaskunnan kuntailtoihin hän ui avecina jo ennen kuin oli itse opiskelija. Pääaineeksi valikoitui kansantaloustiede rahoituksella höystettynä. ”Se auttaa ymmärtämään yhteiskunnallisia asioita ja politiikkaa laajemminkin.”

 

Kansainvälistä liiketoimintaa hän opiskeli Erasmus-vaihdossa Unkarissa, jonne houkuttelivat viiniharrastus sekä matkustamisen helppous keskellä Eurooppaa. Helsingissä Kokkonen oli perustamassa KY:n* kansainvälistä jaostoa, joka järjestää tapahtumia kansainvälisille opiskelijoille sekä suomalaisten ja ulkomaisten opiskelijoiden kohtaamisia. ”Subilla** oli useamman kymppitonnin vuosibudjetti. Siellä pääsi tekemään pienen yrityksen kaltaisesti asioita ja oppimaan hallitustyöskentelyä.”

 

Sinnikkyys palkitaan
Varhaisin kesätyö löytyi TET-harjoittelulla Are Oy:stä, jossa Kokkonen työskenteli ennen ja jälkeen armeijan kahdeksan kesää ”vaihtamassa lamppuja sähkömiesten apupoikana”. Toisen opintovuoden kesän hän piti vapaata, mutta siitä eteenpäin hän on työskennellyt Sammossa, Danskessa ja OP-ryhmässä.

 

”Finanssialalle oli todella kova kilpailu, ja massahaussa lampunvaihtajan oli vaikea vakuuttaa. Sitten Sammossa työskennellyt vanha koulukaveri etsi paria tyyppiä, jotka voisivat tehdä kahden viikon projektin. Se ´projekti´ venähti seitsemään vuoteen, ensin opintojen rinnalla 2-3 päivää viikossa, ja kolme vuotta täyspäiväisenä.”

 

Roolit vaihtelivat yritysasiakaspalvelusta suurasiakasmyyntiin ja kassanhallinnan kehittämiseen. ”Kun piti päättää, teenkö ensin alan sertifikaatin (CertICM) vai gradun, valinta oli helppo: serti nosti palkkaa.”

 

Nykyinen työ OP:n tuotepäällikkönä sisältää digitaalisen kassanhallinnan kehityshankkeita, verkkopankkia ja yritysasiakkaiden pankkiyhteyksien rajapintatuotteita. ”Uuden kehittäminen kiinnostaa, sekä se, että pääsee tutkimaan markkinoita laajasti kumppaneiden kanssa, etsimään signaaleja asiakastarpeiden kehityssuunnasta. Nyt puhutaan esimerkiksi reaaliaikamaksamisesta ja seuraavaksi yritysten arvoketjujen digitalisaatiosta.”

 

Tekoälyä Kokkonen haluaisi opetella enemmän ja hyödyntää sitä mm. yrityksen arvoketjujen muotoiluun. ”Miten uusilla teknologioilla voi pienentää kustannuksia ja tehostaa prosesseja, edistää myyntiä, löytää uusia parempia toimittajia ja asiakkaita, lisätä tulopuolta. Keinoälystä kaikkien pitäisi ymmärtää datan merkitys ja relevanttien liiketoiminnan kysymysten esittäminen omassa työssään.”

 

Coacheja kollegaverkostossa
Uransa esimiehille Jukka-Pekka Kokkonen jakaa kiitosta. ”Ensimmäinen omalta alalta, Sampo Pankin Outi Svinhufvud oli parhaasta päästä: haastoi paljon, työnsi vaativiin paikkoihin, joihin en ehkä itse olisi uskaltanut, auttoi urakehityksessä ja työelämässä. Hän ei kokenut sen olevan häneltä pois. Uskon, että tällaiset esimiehet saavat jatkossa parhaat alaiset: kaikki haluavat tulla kehittymään.”

 

Kokkonen on itsekin mentoroinut kolmea opiskelijaa. ”Olen saanut siitä auttamisen iloa ja oivalluksia nähdä asioita uudella tavalla, mistä on apua myös puheenjohtajana ja esimiehenä. Esimiehen tehtävä on auttaa alaista saavuttamaan potentiaalinsa, poistaa esteitä ja auttaa kehittymään. Hyvä johtaja osaa tehdä selkeitä päätöksiä, ja jos virheitä tapahtuu, hän puolustaa ja tukee alaisiaan. Hän ei hauku, vaan antaa sekä hyvää että rakentavaa palautetta ystävällisellä tavalla.”

 

Ekonomeihin hän havahtui liittymään vasta työelämässä, pidettyään yritysesittelyn Nuorten Ekonomien tilaisuudessa. ”Helsingin Ekonomien 37 euron vuosimaksulla kävin parhaimmillaan 40 tapahtumassa, alle euron per tapahtuma. Kerhojen tapahtumat ovat todella hyviä ja olen oppinut niissä uskomattoman paljon. Nuorten Ekonomien ja Liikkeenjohdon kerhon tilaisuudessa yleisö teki kysymyksiä 45 minuuttia – Suomessa!”

 

Finanssiekonomien ja Nuorten Ekonomien johtokunnissa Kokkonen järjesti itsekin tapahtumia. ”Digimaailmassa verkostoituminen on helppoa, mutta kasvokkain luottamusarvo on parempi. Ison yhdistyksen kerhoista ja tapahtumista löytyy sopiva henkilö, jos vaikka omassa työssä tulee tarve kysyä jostain. Opiskelijoiden kannattaa tulla kuulemaan ajankohtaisista asioista, yrityksistä, työpaikoista ja kokeneempien ekonomien uratarinoita.”

 

Jukka-Pekka Kokkonen

 

Täysin purjein
Vuoden alussa aloittaneessa Helsingin Ekonomien hallituksessa on puheenjohtajan lisäksi kymmenen jäsentä – yksi aiempaa enemmän ja kuusi uutta. ”Muutosvalmiutta ja innokkuutta, erilaisia taustoja ja osaamisia. Kannustan kaikkia haastamaan ja syventämään ajatuksiaan oman kuplan ulkopuolelle. Jokaisella on osaamisalueiltaan annettavaa, voi ehdottaa mitä tehtäisiin.”

 

Kokkonen korostaa, että parhaissa tiimeissä kaikki ottavat tasaisesti vastuuta, arvostavat ja jeesaavat toisiaan. ”Samoin toimistolla on oltava fiilis, että heihin luotetaan, ja että he voivat kokeilla asioita. Meillä on selkeä haaste jäsenmäärän kasvattamisen kanssa ja siinä haluan onnistua. On houkuteltava uusia jäseniä ja pidettävä nykyiset tyytyväisinä, sillä he kertovat meistä ekonomikollegoilleen. Haluaisin tehdä jäsenkyselyn, pusertaa jäsenistä ideoita, tuoda esitykset uusista palveluista, markkinoida ja viestiä ne. Kartoitetaan myös, mistä voidaan luopua.”

 

”Toinen pääasia on Suomen Ekonomien strategian jalkauttaminen. Olemme suuren muutoksen edessä myös liittotasolla. Yhteisömme on kehityttävä, jotta se säilyy elinvoimaisena ja pystyy tukemaan meistä jokaista uuden oppimisessa sekä työelämässä menestymisessä.”

 

Helsingin Ekonomien sääntömuutoksista Kokkonen haluaisi jäsenille avoimen keskustelutyöpajan. ”Vuosikokouksessa tuli jo hyviä pointteja esille. Jotain on pakko uudistaa – keksitään yhdessä paras malli, joka lisää jäsenten osallistumista päätöksentekoon. Myös oman strategiamme valmistelussa on mietittävä, mihin yhteisö on muuttumassa.”

 

Kokkosella siintää jo kesä silmissä. Saaristolaivurikurssin tentti meni kevyesti läpi, ja tutkinnon läpäisseet saavat lainata työnantajan venettä. Ennen kesää odottavat kuitenkin korallit, kirkkaat vedet ja värikkäät kalat. ”Jos talvella pääsisi delfiinien kanssa sukeltelemaan; rauskujen ja kilpikonnien kanssa olen jo sukeltanut.”.

 

*) KY= Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat ry
**) Sub= Keväällä 2006 perustettu KY:n kansainvälinen jaos, joka perustettiin järjestämään ohjelmaa kauppakorkeakoulun ulkomaisille vaihto-opiskelijoille sekä kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille.

 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Helsingin Ekonomien lehdessä 1/2019 sivuilla 6-9.