Kulttuuriekonomit pureutuvat taiteen ja bisneksen rajapintoihin

Kulttuuriekonomit pureutuvat taiteen ja bisneksen rajapintoihin

 

Kirjoittaja: Maria Pirkkalainen-Barber, Kulttuuriekonomit, Helsingin Ekonomit

 

Miten taiteeseen voi sijoittaa? Miten kirjallisuusviennin arvoa mitataan? Mitä ekonomien kannattaa huomioida luovien alojen trendeistä?

 

Muun muassa näihin kysymyksiin pureutuu Helsingin ekonomien uusi toimikunta Kulttuuriekonomit. Elokuussa 2023 perustettu toimikunta järjestää taide- ja kulttuurialaan kytkeytyviä yritysvierailuja, koulutuksia sekä ammatillisesti kehittäviä ja virkistäviä tapahtumia, joissa ääneen pääsevät taiteilijat ja toimijat.

 

Kulttuuriekonomien tavoitteena on ravistella käsityksiä siitä, miten liike-elämä, taide ja kulttuuri liittyvät toisiinsa, ja mitä mahdollisuuksia niillä voi olla yhdessä. Samalla tapahtumissa ei unohdeta myöskään kaikkia muita taiteen ja kulttuurin tuomia arvoja.

 

Idea Kulttuuriekonomien perustamiseen tuli useissa Helsingin Ekonomien toimikunnissa vaikuttavalta Arja Hyväriseltä. Hyvärinen pyysi uuden toimikunnan puheenjohtajaksi Nuorten Ekonomien silloista vetäjää Sara Hellmania.

 

“Idean kuultuani minua ei tarvinnut kauaa houkutella mukaan toimintaan. Teemana kulttuuri jättää valtavasti liikkumatilaa tapahtumien ideointiin, joten tuntui hyvältä päästä lähestymään aihetta myös omien kiinnostusten kautta. Puheenjohtajana minulle oli kuitenkin tärkeää, että järjestämillämme tapahtumilla olisi alusta asti vahva ekonomiosaamiseen kytkeytyvä linkki. Jo lyhyen historiamme aikana olen oppinut, että näkökulma kiinnostaa myös muita ekonomeja sekä kulttuurin tekijöitä”, kertoo puheenjohtaja Hellman.

Kulttuuriekonomit 2024

 

Uusi toimikunta herättää kiinnostusta

 

Kulttuuriekonomien toimintaan on ollut kiinnostusta jo alusta alkaen Helsingin Ekonomien keskuudessa. Hellmanin ja Hyvärisen lisäksi vuoden 2024 Kulttuuriekonomeihin valittiin Per-Olof Ekström, Hetti Hotinen, Anja Naarvala, Maria Pirkkalainen-Barber, Ville Virkkala, Riitta Visa ja opiskelijajäseneksi Pyry Mustajärvi.

 

Toimikunnan jäseniä yhdistää kiinnostus taiteeseen ja kulttuuriin osana liike-elämää. Monella on myös työkokemusta luovilta aloilta, harrastuksista puhumattakaan. Ekonomialumneina he edustavat muun muassa Aallon Kauppakorkeakoulua, Vaasan yliopistoa ja Italian Bocconin yliopistoa.

 

Vieraina politiikan ja yrityselämän kärkinimiä

 

Kulttuuriekonomien ensimmäisissä tapahtumissa on ollut vieraana jo esimerkiksi valtiosihteeri Elina Laavi sekä Helsingin kaupungin uusi kulttuurijohtaja Juha Ahonen. Uuteen Kulttuurikasarmi-keskukseen kerääntyi helmikuussa yli 60 ekonomia kuulemaan Ahosen ajatuksia kulttuurin roolista Helsingin kaupungin vetovoimana.

 

Taidegalleriabisnekseen pureuduttiin Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa, jossa puhujina olivat galleristi Marika Sibakoff-Uravirta ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön asiamies Alina Mänttäri. Lisäksi tammikuussa Kulttuuriekonomit tarjosivat mahdollisuuden tutustua Tapiolan Feenix -rakennuskokonaisuuteen, jonka suunnittelussa ja markkinoinnissa on alusta alkaen ollut mukana Björn Weckströmin taide.

 

Kevään seuraavassa tapahtumassa yritysvieraillaan suomalaisen pääomasijoitusyhtiö IPR.VC:n luona. Mediasisältöihin sijoittavan yhtiön salkkuun ovat kuuluneet muun muassa kotimainen hittisarja Sorjonen sekä yhdysvaltalaisen A24-yhtiön uusin menestyselokuva Civil War.

 

Syksyn tapahtumissa on tarkoitus tutustua muun muassa kulttuurikohteeseen Helsingin ulkopuolella, trendikatsaukseen ja kirjallisuusvientiin. Tapahtumat yhdistävätkin sekä inspiroivaa uutta tietoa että kulttuurin tuomaa virkistystä.

 

Lämpimästi tervetuloa mukaan Kulttuuriekonomien tapahtumiin!

Ota yhteyttä: [email protected]

 

TAPAHTUMA

Tervetuloa kesäjuhliin

Torstaina 13.6.2024 klo 17.00-20.00
Ravintolalaiva Walrus, Helsinki

Mitä olisikaan ekonomin kesä ilman merellistä juhlintaa? Tapahtumassa vierailee puhujana yksi Suomen menestyneimpiä elokuvatuottajia, Markus Selin. Solar Films -yhtiön perustaneen Selinin arvostetun uran viimeaikaisin menestyshitti on Tiina Lymin ohjaama Myrskyluodon Maija, joka keräsi alkuvuodesta elokuvateattereihin yli 300 000 katsojaa vain viidessä viikossa.

helsinginekonomit.fi/tapahtumat