Kurkistuksia omien kuplien ulkopuolelle
Nuoret Ekonomit on valittu kolmatta vuotta peräkkäin vuoden kerhojohtokunnaksi. Puheenjohtaja Sara Hellman kertoo, mistä löytyy kipinä järjestää huipputapaamisia ja onnistuneita kohtaamisia ekonomeille.
Hyvältä se voittaminen aina tuntuu. Tämän tietää Nuorten Ekonomien puheenjohtaja Sara Hellman. Hän on viidettä vuotta kerhon johtokunnassa. Viime vuosi oli hänelle ensimmäinen puheenjohtajana.
Kerhon voittoputki jatkui, kun Nuoret Ekonomit valittiin jälleen Helsingin Ekonomien vuoden kerhojohtokunnaksi.
”Voitto oli iloinen yllätys, koska en ollut pitänyt tarkkaa kirjaa pisteistä. Pakko on kuitenkin tunnustaa, että jonkin verran tunsin painetta voitosta, koska kyseessä oli ensimmäinen vuoteni puheenjohtajana. Hyvinhän tässä kuitenkin kävi”, Hellman naurahtaa.
Johtokuntakilpailussa kerhot saavat pisteitä muun muassa tapahtumien osallistujien määrästä, kävijäpalautteesta, yhteistyöstä kauppatieteiden opiskelijoiden kanssa, kansainvälisyyden edistämisestä, blogikirjoituksista ja somenäkyvyydestä.
Kilpailun tavoitteena on palkita kerhojen johtokuntia. Ne järjestävät valtaosan Helsingin Ekonomien tapahtumista. Korkeita pisteitä kerryttivät muutkin kerhot, joten kilpailu kärkisijoista on ollut kovaa.
Tänä vuonna Nuoret Ekonomit on järjestänyt esimerkiksi yritysvierailut Stockmannille ja CoolHead-panimolle sekä tapahtumia ensiasunnon ostamisesta ja kevytyrittäjyydestä. Eräässä koulutuksessa tarjottiin vinkkejä hyviin yöuniin ja palautumiseen. Kesällä puolestaan pidettiin suosittuja afterwork-tapahtumia, joissa ekonomit pääsivät verkostoitumaan rennoissa merkeissä opiskelija- ja alumnijärjestöjen jäsenten kanssa.
Puheenjohtaja Hellman uskoo, että johtokunnan hyvähenkinen tekemisen meininki välittyy myös tapahtumiin. Siksi ne ovat olleet suosittuja ja saaneet hyvää palautetta osallistujilta. Tämä osaltaan siivitti johtokuntakilpailun voittoon tänäkin vuonna.
”Luottamustehtävän pitää olla hauskaa. Siinä olemme onnistuneet hyvin. Meillä on aina kivaa yhdessä, joten kaikki johtokunnan jäsenet ovat motivoituneita toimintaan. Se varmasti luo hyvän perustan kerhon onnistumisille. Olemme varmasti myös hyvällä tavalla kilpailuhenkisiä”, hän kertoo.
Tänä vuonna vuoden kerhojohtokunta sai palkinnoksi 500 euroa. Sen Nuoret Ekonomit käyttää hyvään ravintolaillalliseen.
”Voitto on iso onnistuminen koko tiimiltämme”.
Sattuman kautta johtokuntaan
Vaasan kauppakorkeakoulussa opiskellut Hellman kertoo, että Helsingin Ekonomit ei ollut kovin tuttu yhdistys vielä opiskeluaikoina. Toki hän oli lukenut satunnaisesti jäsenlehteä, mutta kosketuspinta oli jäänyt Pohjanmaalta käsin ohueksi.
Kauppatieteiden maisteriksi valmistumisen jälkeen hän muutti takaisin kotikaupunkiinsa Espooseen ja aloitti työt lääkealalla.
Mielessä kävi ajoittain ajatus, että jotain muutakin arkeen voisi mahtua työn rinnalle.
”Opiskelijaelämä oli ollut aika intensiivistä. Siihen kuului opintojen lisäksi kaikenlaista muuta oheistoimintaa, joka piti kiireisenä. Kontrasti oli aika iso, kun meni työelämään ja opiskelijaelämä jäi taakse”, hän muistelee.
Voisiko jostain löytyä uusi harrastus? Missä tapaisi uusia ihmisiä? Mihin olisi aikaa? Jotain olisi kiva tehdä. Näitä ajatuksia Hellman pyöritteli mielessään.
Sitten hänen kaverinsa vinkkasi Helsingin Ekonomien tapahtumasta. Se vaikutti mielenkiintoiselta ja liippasi omaa alaa.
Ilmoittautuminen hoitui muutamalla klikkauksella. Tapahtuma koitti ja se vastasi odotuksia. Hyvin järjestetty tilaisuus innosti tutkimaan, mitä kaikkea Helsingin Ekonomit tarjoaa. Hellmania kiinnosti myös, miten hän pääsisi tapahtumaosallistujaa syvemmin mukaan toimintaan.
Tilaisuuden alussa oli mainittu jotain kerhotoiminnasta. Mitä se on?
Hellman päätti tutkia lisää ja löysi lopulta tietoa Helsingin Ekonomien verkkosivuilta. Sieltä kävi ilmi, että Nuoret Ekonomit on kerho, jonka tarkoituksena on tuoda opiskelijat ja uransa alkuvaiheessa olevat ekonomit yhteen mielenkiintoisten tapahtumien äärelle. Sattumalta haku johtokuntaankin lähestyi.
Tämä tuntui kiinnostavalta ja ehkä siltä, mitä Hellman oli pohtinut kaipaavansa. Hän kiinnostui ja päätti hakea mukaan. Pian koitti kerhon vuosikokous, jossa hänet valittiin johtokuntaan.
”Se oli aika luonteva jatko opiskelijaelämälle. Tämä on periaatteessa samanlaista toimintaa kuin opiskelijayhdistyksissä. Järjestämme tapahtumia, verkostoitumisen mahdollisuuksia, rentoa yhdessäoloa sekä asiapitoisia tapahtumia ja koulutuksia”, hän kertoo.
Hellman rohkaisee vastavalmistuneita ja muitakin ekonomijäseniä osallistumaan tapahtumiin, jotka ovat avoimia kaikille Helsingin Ekonomien jäsenille.
Sitä kautta voi Hellmanin tavoin päästä myös sujuvasti mukaan luottamushenkilötoimintaan, kuten vaikkapa tapahtumia järjestävän kerhon johtokuntaan.
”Johtokunnassa voi järjestää juuri sellaisia tapahtumia, jotka kiinnostavat eniten. Tässä hommassa pääsee myös jatkuvasti oppimaan uutta. Toisinaan joutuu epämukavuusalueelle, kun on joutunut harjoittelemaan esimerkiksi esiintymistä ja puheiden pitämistä, jossa on aina kehittymisen varaa”, Hellman viittaa esimerkiksi tapahtumien avauksiin.
”Sellaiset hetket tarjoavat nimenomaan onnistumisen hetkiä”, hän jatkaa.
Lukuisten tapahtumien lisäksi myös johtokuntien ovet ovat avoimia kaikenlaisille ekonomeille. Juuri se on Hellmanin mukaan luottamishenkilötoiminnan rikkaus.
”Helsingin Ekonomeissa on ollut aina hyvä sekoitus erilaisista taustoista tulevia tyyppejä. Meitä yhdistää se, että haluamme tapahtumien kautta tuoda kohtaamisen ja osaamisen kehittämisen mahdollisuuksia myös muille ekonomeille”, hän kertoo.
Merkityksellisiä kohtaamisia
Helsingin Ekonomeissa on 18 kerhoa, joiden johtokunnissa vaikuttaa yli sata ekonomia ja kauppatieteiden opiskelijaa.
Kerhot kuvaavat hyvin jäsenkunnan ammatillista kirjavuutta. Yhdistyksessä on muun muassa viestinnän, markkinoinnin, taloushallinnon, liikkeenjohdon ja finanssialan ekonomien kerhoja. Ne järjestävät johtokunnan jäsenten omiin aloihin liittyviä tapahtumia, joihin jokainen Helsingin Ekonomien jäsen on tervetullut.
Sara Hellman on iloinen siitä, että erilaisten kerhojen tapahtumien kautta pääsee paitsi kurkistamaan niin sanotusti oman alan ulkopuoliseen maailmaan. Lisäksi tapahtumissa tapaa ihmisiä, joihin ei ehkä muuten törmäisi.
”Nämä kohtaamiset ovat arvokkaita ja merkityksellisiä. Meistä jokainen oppii varmasti aina paljon, kun tapaamme erilaisia ihmisiä”, hän toteaa.
Nuorten Ekonomien puheenjohtajana Hellman kiertää myös paljon opiskelijatapahtumissa edustamassa Helsingin Ekonomeja. Lisäksi kerho järjestää myös yhteisiä tapahtumia opiskelijoiden kanssa.
”Omista opiskelija-ajoista on jo jonkin verran aikaa, joten tätä kautta pysyn pulssilla, millaista kauppatieteiden opiskelu nykyään on”, hän toteaa.
Johtokuntatyöskentelyn kautta hän pääsee myös tapaamaan muita luottamushenkilöitä, joiden keski-ikä on korkeampi kuin Nuorten Ekonomien johtokuntalaisilla.
”Koen tärkeäksi, että saan nähdä molempia maailmoja tasaisesti”, Hellman toteaa.
Helsingin Ekonomeissa Nuoret Ekonomit-kerhon kohderyhmänä ovat opiskelijat ja vastavalmistuneet. Päiväklubi sen sijaan järjestää suosittuja tapahtumia jo eläkeiän saavuttaneille ekonomeille.
Säännöllisissä luottamushenkilötapahtumissa Hellman pääsee tapaamaan myös päiväklubilaisia. Tällaisia kohtaamisia hän toivoisi lisää.
”Useimmiten parasta jälkeä syntyy, kun nuoremmat ja vanhemmat sukupolvet kohtaavat. Ne kohtaamiset ovat superarvokkaita, on kyse sitten tästä luottamushenkilönä toimimisesta, työelämän projektista tai jostain muusta. Meillä on aina paljon opittavaa puolin ja toisin. Siksi tämä dialogi on tärkeää ja sitä on kehitettävä lisää”, hän pohtii.
”Palkitsevinta Nuorten Ekonomien puheenjohtajana on se, kun pääsee omien kuplien ulkopuolelle.”
Kirjoittaja, Matti Lepistö
Kuvat, Henni Hyvärinen
SARA HELLMAN
- Helsingin Ekonomien Nuoret Ekonomit-kerhon puheenjohtaja, 2022-
- Digital Communications and Corporate Affairs Manager, Finland & Baltics, Biogen
- Paljasjalkainen espoolainen
- Valmistui kauppatieteiden maisteriksi Vaasan kauppakorkeakoulusta
- Nauttii liikunnasta, kuten tanssimisesta ja kuntosaleilla treenaamisesta
NUORET EKONOMIT
Nuorten Ekonomien tarkoituksena on tuoda yhteen pääkaupunkiseudulla ja sen lähialueilla asuvat nuoret ja nuorenmieliset ekonomit ja toteuttaa toimintaa, joka kiinnostaa erityisesti uransa alkuvaiheessa olevia. Tarkoitus on myös tarjota vastavalmistuneille ekonomeille helppo väylä tulla mukaan Helsingin Ekonomien toimintaan.