Maksanko hyvää työelämää vai työttömyyttä varten?

Kirjoittaja: Anne Jääskeläinen, Helsingin Ekonomien hallituksen ja työelämätyöryhmän jäsen

 

Syyskuun lopulla aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta. Luonnon värikirjo on mahtava ja kanssamatkustajat hymyilevät maskiensa takana. Elämä hymyilee uudessa normaalissakin.

 

Selaan työmatkan ratoksi Twitterin värikästä viestintää.  Tänäänkin vellovat tutut, kiihkeät keskustelut työttömyyskorvauksista. Kuuluako liiton kautta vai johonkin muuhun työttömyyskassaan? Miksi maksaa enemmän kun saa halvemmalla?

 

Eräässä feedissä on nelisenkymmentä viestiäjoista kaksi perustelee liittojen toimintaa kiihkottomasti ja asiallisesti. Loput kymmenet ovat Twitter-tyyliin lähinnä huutomerkkejä, viisasteluja ja mainoslinkkejä yleinen työttömyyskassa YTK:n puolesta.

 

Vahva viesti tuollekin ryhmälle onettä saisin työttömänä samat edut YTK:sta kuin liitosta, ihan lakimiestä myöten. Tämähän pitää suurelta osin paikkansa. Mutta entä työssä olevana? Tästä ei puhuttu sanaakaan. Tämä on kuitenkin mielestäni juuri se mistä pitäisi puhua. Koska vain työntekijäliitot ovat mukana työelämän kehittämisessä ja työehtosopimusten (TES) laadinnassa, meidän kannattaa tietenkin satsata niihin.

 

Kun lukee some-keskusteluja, ihmettelee kuinka paljon löytyy ihmisiä, jotka haluaisivat elää ilman TES:in tuomia hyviä etuja. Sieltä saan ihan merkittävän lomarahan kesän ylimääräisiä menoja varten, palkkaa perhevapaan ajaksi, kilometrikorvaukset työmatkoista, pitkän palkallisen sairausloman ja muuta mukavaa. Nämä eivät tule mistään laista ja ilman TES: niitä tuskin näkyisi. Ainakin oma työnantajani on sanonutettä meillä tehdään kuten laki ja TES määräävät, mitään ylimääräistä paikallista sopimista ei tarvita. Saisin siis sanoa hyvästit tuolle kaikelle, ei kiitos.

 

Työntekijäliittojen jäsenmäärät ovat putoamassa kiihtyvällä vauhdilla. Jotain ratkaisevaa on muuttunut. Onko ihminen erilainen kuin ennen? Halutaanko edut ilman, että niistä itse pitää maksaa? Menenkö poimimaan omenat naapurin puusta tai otan töistä lähtiessä hänen uuden takkinsa? En tietenkään. En uskoettä kukaan muukaan. Kuitenkin suurin osa työkavereistani ei halua kuulua liittoon, mutta ottaa kuitenkin vastaan tuhansien eurojen edut vuodessa, maksamatta niistä. Haluan uskoaettä kyse on vain tietämättömyydestä.

 

Nykyvauhdilla ei mene montaa vuottaettä jäsenmäärien laskun myötä työntekijöiden  neuvottelumahdollisuus jää historiaan, TES katoaa ja nuo hyvät edut häviävät. Miksi maksaisin hieman vähemmän siitäettä saan tukea vain työttömänä? En halua olla työtön. Haluan että saan hyvät edut nimenomaan työelämää varten. Ja tässä Helsingin Ekonomit ja Suomen Ekonomit voittavat YTK:n 10 – 0.

 

 

Työelämätyöryhmän tehtävänä on ennakoivasti seurata työelämää koskevan lainsäädännön kehittymishankkeita ja arvioida niiden seurausvaikutuksia sekä seurata verotukseen liittyviä kysymyksiä erityisesti palkansaaja- tai mikroyrittäjäasemassa olevan jäsenistön kannalta. Lisäksi työryhmän tehtävänä on etsiä keinoja vahvistaa Helsingin Ekonomien jäsenten henkilöstöedustajien tietoja ja taitoja.

 

 

 

TYÖELÄMÄN TIETOPANKKI

 

Työehtosopimus (TES)?

 

Työehtosopimus, TES, on työntekijäjärjestön ja työnantajajärjestön välinen sopimus alakohtaisista työehdoista, kuten palkankorotuksista, työajoista, lomista, lomarahoista, luottamusmiesasioista, tiedottamisesta ja muista eduista, joita sopimuksen soveltamisalalla noudatetaan. Sopimukset ovat usein toimialakohtaisia ja sidottuja palkansaajan ammattiasemaan. 

 

Yksityisellä sektorilla työnantajia edustaa useimmin jokin Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n toimialaliitoista ja palkansaajapuolta Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry. Yksityisen sektorin sopimukset solmii ekonomien puolesta Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry.

 

Julkisen sektorin sopimukset

 

Julkisella sektorilla solmitaan virka- ja työehtosopimuksia. Niiden sopijaosapuolia ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Kunnallinen, Valtion ja Kirkon työmarkkinalaitos. Julkisen sektorin sopimukset solmii ekonomien puolesta Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry. 

 

Lue lisää: 

ekonomit.fi/tyoelaman-tietopankki/