Ministeriön lattialta keskuspankkiin – minun tarinani

MINUN TARINANI

Ministeriön lattialta keskuspankkiin

Kirjoittaja: Pirkko Östring

 

Olen KTM Pirkko Östring, ikä 60+. Työskentelen Finanssivalvonnan pankkivalvonnassa yhdessä Euroopan keskuspankin EKP:n kollegoiden kanssa ja tällä hetkellä olen EKP:n vaihto-ohjelmassa Itävallan keskuspankin pankkivalvonnassa.

 

Mitä lapsesta voi tulla, joka viettää iltojaan vanhempien siivotessa ministeriön työtiloja?

Aloitin työuran pohtimisen jo noin 60 vuotta sitten Kauppa- ja Teollisuusministeriön parkettilattialla enkeleitä tehden. Elettiin 1960-lukua ja asuimme Kruununhaassa. Äitini hoiti minua päivisin kotona ja isäni kävi töissä. Asuntolainaa piti lyhentää ja vanhempani hankkivat lisätuloja siivoamalla iltaisin ministeriössä. Pohdiskelin neljävuotiaana, että haluaisin ministeriöön töihin ja kuulin, että maisterit työskentelevät siellä. Yritin ehdottaa uravaihtoehdokseni myös presidentin tehtävää, mutta sain silloin kuulla, että naisesta ei voi tulla presidenttiä.

 

Miten kauppatieteen maisterin tutkinto on minua hyödyttänyt?

Työuralla ei ole tarvinnut uudelleen kouluttautumista miettiä, kun kauppatieteen maisterin monimuotoinen ja laaja koulutus on taannut pääsyn mitä erilaisempiin tehtäviin. Olen pitkän urani aikana työskennellyt pienistä yksityisistä globaaliin Nokiaan. Voisi sanoa, että olen palannut juurilleni Snellmaninkadulle samaan rakennukseen, jonka kolmannesta kerroksesta aloitin uranpohdiskeluni pienenä tenavana. Ympyrä siis sulkeutui. Enkeleiden tekemistä en tosin ole parkettilattialla vielä uudestaan kokeillut.

 

Mitä ekonomiyhteisö on minulle antanut?

Uran kannalta erittäin tärkeän tuen olen saanut ekonomiyhteisöltä. Olen ollut yhteisön jäsen lähes neljäkymmentä vuotta. Lisäksi olen saanut toimia Helsingin Ekonomien Liikkeenjohdon kerhon johtokunnassa*, mikä oli hyvin antoisaa.  Liikkeenjohdon kerhon johtokunnassa (nyk. Taloudentekijät) tapasin eri toimialalla olevia henkilöitä, joiden kanssa oli hyvin antoisaa työskennellä upeiden tapahtumien luomiseksi jäsenistölle. Voin lämpimästi suositella Suomen Ekonomien erinomaista työsuhdeneuvontaa, opastusta työnhakuun ja luonnollisesti lukuisia erinomaisia muita koulutuksia. Ne ovat antaneet uralleni potkua.

* Helsingin Ekonomien toimikuntia kutsuttiin vuoden 2023 syksyyn asti nimellä kerho. Liikkeenjohdon kerho yhdistyi Finanssiekonomien ja Laskentaekonomien kanssa viime vuonna ja toimii nykyään nimellä ”Taloudentekijät”.

 

Mitkä ovat olleet urani kiinnostavimmat hetket?

Ehdottomasti tutustuminen erilaisiin yrityksiin Nokian business audit -ryhmässä työskennellessäni. Analysoimme yhteistyökumppaneiden soveltumista Nokian toimittajiksi. Erityisesti Kiinassa osallistuin useisiin mielenkiintoisiin yritystapaamisiin. Tämä oli loistava mahdollisuus, sillä olin valmistunut Kansainvälisten Toimintojen koulutusohjelmasta.

 

Mikä on ollut urani haastavin hetki?

Useammassa työpaikassani olin lähellä joutua muutosneuvotteluihin ja lopulta jouduin niihin lähes 60-vuotiaana. Minulle tarjottiin tehtävää, mutta katsoin parhaaksi lähteä jatkamaan uraani uusilla haasteilla ja se kannatti. Suosittelen muillekin.

Päädyin nykyiseen tehtävääni pankkivalvojaksi Finanssivalvontaan. Usein ajatellaan, että julkisella sektorilla on tylsää, eikä siellä pääse etenemään. Voin kokemuksesta suositella julkista sektoria työnantajana niin nuorille kuin vanhemmillekin.

 

Mitä teen seuraavaksi?

Kun minulle koittaa eläkeikä, aion miettiä mahdollisia hallituspaikkoja syvällisen kokemukseni hyödyntämiseksi. Varmaa on, että alan jälleen 40 vuoden tauon jälkeen maalata tauluja, mahdollisesti myös kirjoitan romaanin yhdessä pikkuserkkuni kanssa tekemämme äitiemme sukukertomuksen pohjalta, jossa käsittelimme suvun historiaa 400 vuoden ajalta, Turun seudun aatelisista Gyllenbögeleistä Hauhon papillisiin Herkepaeuksiin ja talonpoikaisiin Tarreihin.

 

Mitä sanoisin nuorille kauppatieteen maistereille?

Koulutuksesi antaa sinulle todella hyvän pohjan erilaisiin ammatteihin. Mieti, mitä haluat tulevaisuudelta ja etene siihen määrätietoisesti. Muista vaihtoehtona myös julkisen sektorin tehtävät. Sielläkin on hyvin mielenkiintoisia tehtäviä ja hyvät mahdollisuudet edetä uralla.

Kirjoittanut Pirkko Östring

 

SINUN TARINASI

Millainen sinun tarinasi on? Ota yhteyttä ja kerro. Julkaisemme mielellämme uratarinoita niin jäsenlehdessä kuin verkkosivuillammekin.

[email protected]