Miten päästä piireihin?

Vuosi oli 2004, jolloin päätin tehdä elämäni isoimman ja ehkä rohkeimman tekoni. Halusin tutustua Suomeen, jossa olin syntynyt mutta en ollut ikinä asunut.

 

Vanhempani päättivät muuttaa Belgiaan vuonna 1984 ollessani 5-vuotias. Silloin minulta tai siskoltani ei kysytty juurikaan mielipidettä muutosta.  Vartuin siis Belgiassa, jossa kävin paikallista koulua ja kasvoin kulttuuriin, joka oli minulle ihan uusi ja eri kuin vanhemmillani. Pääsin kokemaan asioita ja näkemään paikkoja paikallisin silmin sekä oppimaan arvot ja käytöstavat belgialaisittain.

 

Suomeen takaisin muuttoni jälkeen alkoivat haastavat hetket. Kaveripiirini ja verkostot olivat monien tuhansien kilometrien päässä. Luulin, että sopeutuisin nopeasti Helsinkiin ja urani pääsisi kukoistamaan. Näin ei kuitenkaan ollut tapahtuvan. Huomasin, että vaikka olen ekstrovertti suomalainen niin piireihin pääseminen ei ole helppoa.

 

Vaikka kuinka serkkuni kanssa vietin aikaa tutustuakseni hänen ystäviinsä, törmäsin aina muuriin. Kun Suomessa olet kouluista valmistunut ja aloittanut työelämäsi,  olet usein ala-asteen ja mahdollisesti lukionkin käynyt samojen henkilöiden kanssa. Tästä olet jopa yliopistoon siirtynyt samojen tuttujen ihmisten mukana. Ulkopuolinen henkilö, joka yrittää päästä näihin piireihin käsiksi, on kyllä haasteen edessä.  Otin kuitenkin haasteen vastaan ja aloin käymään kaikissa työtilaisuuksissa, urheiluseuroissa ja illanvietoissa. Yritin aina auttaa kollegoita – jos vain mahdollista – yhtä hyvin työ kuin henkilökohtaisissa asioissa. Näin ollen minusta tuli monelle luottohenkilö, jonka kanssa voi jutella avoimesti kaikesta.

 

Yksilöä arvostaen ja kunnioittaen pääsee pitkälle. Suuntasin rohkeana tuntemattomaan ja ylitin omia pelkojani, joten lopulta sain luotua suhteita. Minulle on aina sanottu, että hyvä teko jollekin tulee aina takaisin. Jos luot itsellesi verkoston niin pahan sattuessa pääset nopeasti ylös.

 

Me kaikki olemme erilaisia ja samanlaisia samanaikaisesti. Meitä kaikkia sekä yhdistää että erottaa monet tekijät. Taustalta olemme kaikki ekonomeja, vaikka tulisimme eri paikkakunnilta tai jopa eri maista. Meidän ekonomiyhdistyksemme arvot ovat juuri nuo yllämainitut asiat: yksilön arvostus, avoimuus ja rohkeus.

 

Helsingin ekonomeista 70 prosenttia tulee muualta kuin Helsingistä, joten verkostojen saaminen voi olla vaikeaa monille. Jokaisen onkin hyvä itse ruvettava avoimeksi ja ottaa itseään niskasta kiinni sekä ylittää pelko tutustua toisiin. Joillekin tämä on luontevaa ja joillekin vaikeampaa, mutta ylitsepääsemätöntä se ei ole.

 

Hyvä muistaa, että verkostoitumista kannattaa harjoittaa ollessasi aktiivisena työelämässä, koska ihmisiin kunnolla tutustuminen ja luottamuksen syntyminen vie aikaa. Jos rupeat aktivoitumaan vasta, kun joudut työttömäksi tai uralla eteneminen pysähtyy, niin olet jo myöhästynyt junasta. Ole aktiivinen koko ajan, ota joka hetki ja tilaisuus mahdollisuutena oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin. Ikinä et tiedä, missä tulet kohtaamasi ihmisen kanssa törmäämään uudelleen ja minkä takia.

 

Lokakuussa Ekonomi Summitissa on hyvä mahdollisuus tutustua uusiin tuttavuuksiin. Tämän yhteydessä järjestetään Brella-sessio, joka on siis avoin verkostoitumismahdollisuus. Käyttäkää kaikki tilaisuudet hyväksi ja olkaa yksilöä kunnioittavia, avoimia ja rohkeita niin kuin meidän ekonomien kuuluu olla.

 

MARTTI WARRAS

 

Helsingin Ekonomien hallituksen jäsen
Partner, Profos Consulting Oy
Partner, Profos Executive Search Oy

 

Verkostoidu Martin kanssa LinkedInissä