Esa Kinnunen

Molemminpuolinen oppiminen, ahaa elämyksiä mentoroinnissa!

Kirjoittaja: Esa Kinnunen, Helsingin Ekonomien hallituksen jäsen

 

Mentoroinnin ydin ovat aktorin ja mentorin väliset luottamukselliset keskustelut. Keskustelujen aiheet määräytyvät aktorin toiveiden ja tavoitteiden mukaan. Yleisempiä teemoja ovat oman osaamisen tunnistaminen, uran uudelleen suuntaaminen, kansainvälisyys, esimiestyö, yrittäjyys sekä työn ja vapaa-ajan yhteensovittaminen.

 

Mentorointi perustuu kahden tasa-arvoisen henkilön luottamukselliseen vuorovaikutukseen, jossa tietotaitoa siirretään säännöllisissä tapaamissa. Tavoitteellisessa mentorointiprosessissa on selkeä päämäärä, alku ja loppu. Parit laativat ohjelman alussa suunnitelman, jossa molemmat osapuolet sitoutuvat tavoitteelliseen yhteistyöhön ja ehdottomaan luottamuksellisuuteen. Mentorointiohjelma kestää yleensä noin vuoden.

 

Miksi minusta tuli mentori? Olen tehnyt reilun 25 vuoden kansainvälisen uran työskennellen useissa maailman johtavissa teknologiayrityksissä. Olen ollut erittäin onnekas, koska olen voinut kerätä laaja-alaista liiketoimintakokemusta monissa eri rooleissa, niin nousu- kuin laskusuhdanteiden aikana. Viimeisen kuuden vuoden ajan toimin Suomen yhden nopeiten kasvaneen start-up -yrityksen johdossa ja opin valtavasti yrittämisestä kantapään kautta. Urallani olen saanut runsaasti tukea ja oppia kollegoiltani kulloisenkin työnantajani tukemana. Nyt reilu vuosi sitten koin, että on korkea aika laittaa hyvä kiertämään ja jakaa maailmalla opittuja tietoja ja taitoja motivoituneille aktoreille.

 

Mentoroin viime vuonna kahta kokenutta liiketoimintajohtajaa ja kokemukseni ovat puhtaasti positiivisia. On ollut suuri ilo ja kunnia tutustua uusiin mahtaviin persooniin, kuulla heidän ajatuksiaan aihealueista, jotka he ovat itse valinneet ja joissa he ovat asettaneet itselleen tavoitteita. Oma tavoitteeni on ollut olla erinomainen kuuntelija ja sparraaja, joka pyrkii nostamaan keskusteluun uusia näkökulmia ja mahdollisia vaihtoehtoja, jotta asetetut tavoitteet voidaan todellisuudessa saavuttaa. Lisäksi olen kertonut vuosien saatossa joko itselleni tai ”kavereilleni” tapahtuneista asioista, jotka saattavat tarjota lisää perspektiiviä aktoreilleni. Kaikki käydyt keskustelut ovat ehdottoman luottamuksellisia ja säilyvät vain tämän työparin välisenä tietona.

On ollut ilo huomata, että olen oppinut huomattavan paljon myös itsestäni näissä käydyissä keskusteluissa. Kun kuuntelee tarkoin mentorointiparin ajatuksia, tavoitteita, kenties huolenaiheitakin, niin alkaa väistämättä pohtimaan omaa suhdettaan näihin aihealueisiin ja se herättää monenlaisia tuntemuksia ja ajatuksia.

 

Mentorointi sopii aivan kaikille, niin vanhemmille kuin nuoremmille liiketoiminnan ammattilaisille, oli roolina sitten joko aktori tai mentori. Kaikki meistä kaipaavat aika-ajoin luottohenkilöä, jonka kanssa voi luottamuksellisesti perata omia ajatuksiaan, vertailla vaihtoehtoja ja jonka avulla parhaassa tapauksessa syntyy uusi huikea suunnitelma tuleville vuosille!

 

Lähde mukaan Suomen Ekonomien mentorointiohjelmaan! Haku käynnissä nyt!

 

Suomen Ekonomit hakee mentoreita ja aktoreita seuraavaan pääkaupunkiseudun ohjelmaan, joka alkaa toukokuun puolessa välissä.

 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: ekonomit.fi/mentorointi

 

Aika ei riitä juuri nyt? Tutustu pikamentorointiin ja verkkovalmennuksiin: www.ekonomit.fi/mentorointi