Monipuolinen urapolku: mikä on onnekkaiden sattumien ja sponsoreiden rooli?
Olen Anu Mattsson, ja urani on ollut täynnä monipuolisia rooleja, haasteita ja mahdollisuuksia, jotka ovat muovanneet minusta sen ammattilaisen, joka olen tänään. Haluan jakaa tarinani ja korostaa, kuinka monipuolisuus on ollut rikkaus ja yksi punaisista langoista urallani. Uralla yleensä yksi asia johtaa toiseen ja kaikesta menneestä on oppia uusiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Jokainen voi uraltaan myös nimetä muutamia merkityksellisiä käännekohtia. Minulla ne ovat olleet monipuoliset urapolut Wärtsilällä ja Metsolla, sekä HHJ-tutkinnon suoritus ja siitä seuraavat tulevaisuuden askeleet.
Olen aina ihaillut heitä, joilla on heti nuoresta alkaen selkeä visio ja haaveammatti mielessään. Suurimmalla osalla, joiden kanssa olen asiasta keskustellut, sellaista ei kuitenkaan ole ollut. Kaikilla on kuitenkin jonkinlainen luontainen kyvykkyys ja motivaatio tehdä tietynlaista työtä enemmän kuin jotain muuta. Ensimmäiset askeleet urallani otin jo alakouluikäisenä. Myin ystävän kanssa itse poimittuja marjoja ovelta ovelle maaseudulla, partiolaisena joulukalentereita, McDonald´sissa hampurilaisia ja Citymarketissa juustoja. McDonald’siahan pidetään usein asiakaspalvelun korkeakouluna, ja hyvästä syystä. Näistä kokemuksista on ollut hyvä ponnistaa maailmalle, ja samalla ne ovat olleet asiakaspalvelun ”tehokurssi.” Vaasassa ja Vaasan ympäristökunnissa asuessani myös ruotsin kieli on tarttunut tehokkaasti, melkein kuin ”äidinmaidossa”. Opitusta ruotsin kielestä on ollut paljon apua muun muassa tulevissa Wärtsilän positioissa. Näistä askeleista juontaa juurensa toive saada työskennellä aihealueilla, joilla saan tehdä töitä liiketoiminnan kehityksen, strategian, markkinoinnin ja myynnin parissa — keskiössä asiakkaiden ja liiketoiminnan menestyminen.
Uraani sävyttävät vahvasti onnekkaat sattumanvaraisuudet, sekä omat luonteenpiirteet — pohjalainen sitkeys ja kunnianhimo. Näillä luonteenpiirteillä olen lukenut sekä energia- että ympäristötekniikan insinöörin että myöhemmin KTM tutkinnon strategisesta liiketoiminnan kehittämisestä. KTM opinnot suoritin pandemian aikaan ja työn ohessa täysiaikaisesti opiskellen, jolloin opiskelu oli äärimmäisen tehokasta etäyhteyksien välityksellä. Koulutus omalta osaltaan auttaa jäsentämään ajatuksia, antaa teoreettisia suuntaviivoja sekä kyvykkyyksiä, mutta niin kuin aina sanotaan ”työ opettaa tekijäänsä.” Niin se on ollut pitkälti minunkin kohdallani. Kannustankin kaikki opiskelemaan ja oppimaan lisää, koska maailma muuttuu huikeaa vauhtia. Oppimismahdollisuuksia ja -tapoja on monenlaisia, aina ei tarvitse suorittaa tutkintoa, vaikka Suomi onkin todella tutkinto-orientoitunut maa. Itse kuuntelen myös mielelläni eri aiheista podcasteja. Listan kärkipäässä ovat aiheet liittyen hyvinvointiin, uraan, strategiaan, myyntiin ja hallitustyöhön.
Omalla uralla on mahdollisuus tehdä monipuolisesti töitä, mutta kannattaa kuitenkin aina pitää jonkinlainen punainen lanka mielessään. Olen myös ollut etuoikeutettu, koska uraani ovat kehystäneet muutama sponsori, jotka ovat olleet silloisia esihenkilöitä, mutta ovat jääneet esihenkilöalaisvaiheen jälkeen positiivisella tavalla elämääni. Sponsorit uskovat sinuun ja coachaavat, kannustavat, haastavat, ohjaavat miettimään asioita ja tarjoavat mahdollisesti verkostojaan käyttöönsä. Sponsoreiden merkitys omaan uraani on valtavan suuri. Omassa esihenkilötyössä haluan myös tukea omien alaisten halua menestyä.
Palataan takaisin punaiseen lankaan työnantajieni osalta. Sen osalta on ollut itselläni työ valmistavan, kansainvälisen teollisuuden parissa, ABB:llä, Wärtsilässä, Kalmarissa sekä nykyisin Metsolla. Työroolit ovat vaihtuneet myynnin rajapinnassa työskentelemisestä, myynnin ja liiketoiminnan kehittämiseen, strategiaan ja markkinointiin. Olen ollut onnekas, koska pitkissä työsuhteissa olen saanut mahdollisuuksia kehittää ja kehittyä. Varsinkin nykyään, AI ja datakyvykkyyksien myötä opittavaa ja kehitettävää on paljon.
Muutamia esimerkkejä urani varrelta: ura Wärtsilässä opetti paljon ja antoi lukuisia kokemuksia, silloin jo 2008 astuin teknisen myynnin maailmaan, jossa lopulta olin kuuden vuoden ajan eri rooleissa. Isoin onnistuminen oli Solution Sales -mallilla myyty pilotti LowNox moottorikonversio ja sen lisämyynnit Norjan markkina-alueella. NOx viittaa haitallisiin ilmansaateisiin typen oksideihin. Matalalla NOx-teknologialla vähennetään typen oksidien päästöjen määrää, mikä parantaa ilmanlaatua ja vähentää ympäristövaikutuksia. Siitä päästäänkin teknisestä urani kaupallisempaan osioon, liiketoiminnan ja myynnin kehitykseen. 2014 tarvittiin myynti- ja asiakaskokemuksesta osaamista uuteen digitalisaation sävyttämään Differentiated Service Model -ohjelmaan, sitä kautta sain ensimmäisen sponsorin urallani. Ohjelmassa onnistuneesti tiimini kanssa kehitimme Wärtsilän verkkokauppaa ja online palveluita yhdistettynä räätälöityyn asiakaspalvelumalliin Differentiated Service Model -ohjelmassa, kokemus on ollut yksi myöhempää uraani eniten tukevia kokemuksia ei pelkästään itse työn tekeminen vaan lukemattomat kokemukset ja opit maailmalla asiakkaiden ja myynnin kanssa. Tästä kokemuksesta suurimpia oppeja olivat kansainvälisen muutosjohtamisen laaja-alaiset perusteet sisäisesti ja ulkoisesti, tässä muun muassa markkinoinnilla, myyntikyvykkyyksillä ja vahvan verkoston rakentamisella oli suuri rooli. Tämä ja aiempi työskentely myynnin parissa opetti paljon strategista ajattelua ja asiakaskeskeisyyttä. Ei myöskään pidä unohtaa sitä rikkautta, joita pitkät työsuhteet yleensä antavat — elinikäisiä ystävyyssuhteita.
Oppina olen kaikille mentoroimilleni henkilöille sanonut, että ´älä ikinä polta siltoja takanasi´, sillä et voi koskaan tietää mitä ja kenet löydät uudelleen omalta polultasi. Maailma ja varsinkin Suomi on todella pieni piireiltään. Aina joku on jonkun tuttava ja maineesi kulkee vanavedessäsi. Esimerkkinä: Wärtsilän 4-stroke liiketoiminnoista vastaava henkilö oli siirtynyt ex-Outotecille luotsaamaan huoltoliiketoimintaa ja seuraavana steppinä löysinkin itseni uudelleen samasta organisaatiossa hänen kanssaan, ex-Outotecillä. Onnekseni sain silloin esihenkilökseni toisen urani huikeimmista sponsoreista. Hän vaikutti kehittymiseeni ja kasvamiseeni merkittävästi.
Outotecin ja Metson fuusio toi mielenkiintoisen kokemuksen, kahden suuren yrityksen fuusion. Fuusiosta ja henkilökunnan kokemuksista eri organisaation tasoilla kirjoitin myös onnistuneesti pro graduni pandemian aikana. Erittäin haastava, mutta silmiä avaava prosessi, oli tutkia kirjallisuutta ja samaan aikaan elää ja kokea fuusion tuomaa muutosta. Kirjallisuus myös tuki omien tunteiden kehittymistä, samalla kun fuusio eteni. Fuusio itsessään oli jo erittäin opettavainen kokemus kenelle tahansa, sillä samalla se tuo paljon uusia kollegoita, mutta myös uusia kyvykkyyksiä yritykseen – strategisia resursseja strategiakirjallisuuden mukaan. Matka voi olla organisaatiolle opettavainen ja kivuliaskin, joka onnistuessaan luo uudet menestystekijät yritykselle. Itse koin vahvasti, että tässä organisaation uudelleen organisoituessa juuri sponsorin merkitys on ollut erittäin suuri.
Fuusion myötä jatkoin matkaani asiakkaiden palvelumallien, konseptien ja aiheeseen liittyvien käytäntöjen kehittämistä ja implementointia koko aftermarketing organisaatioon, useammalle tuhannelle henkilölle — vahvaa muutosjohtamista. Mukaan kuvaan tuli myös pian Metson CRM:n kehitys. Nämä kaksi aihealuetta toimivat käsikädessä vallan mainiosti ja saimmekin hienoa kehitystä aikaan liiketoiminnalle. Kaikki kehitetyt konseptit ovat edelleen käytössä, mutta toki agiilisti kaikkea edelleen kehittäen. Myynnin kanssa sain olla onneksi koko ajan tekemisissä Key Account managementin osalta, joka olikin työn ”suola ja pippuri.” Pidän myynnin kanssa toimimisesta, sillä se on yleensä mutkatonta, sujuvaa ja tyypillisesti mentaliteetti on lojaali ja ”you get what you order”.
Jälkimarkkinan kanssa olin ollut tekemisissä koko urani ajan siihen asti, joten oli aika hypätä ”kolikon toiselle puolelle” uusmyynnin organisaatioon ja saada oppia uusia myynnin ”lainalaisuuksia” ja tapoja toimia. Uusmyynnin projektit ovat aivan eri maailma pidempine projekteineen ja myyntisykleineen, kuin jälkimarkkinan nopeampi sykli. Aika on ollut antoisaa, koska olen saanut myös strategian ja markkinoinnin myynnin operaatioiden sisältäen myynnin analytiikan sekä työkalujen lisäksi vastuulleni. Strategian oppeja lähdin hakemaan, koska teoreettinen osaaminen oli tullut Vaasan yliopiston puolesta. AI:lla ja analytiikalla on todella suuri merkitys modernissa myynnissä ja liiketoiminnan tehostamisessa. Tulee olla avoin muutokselle, digitalisaatiolle ja uusille tavoille tehdä töitä. Jatkuva kehittyminen ja kehittäminen on liiketoiminnan ytimessä. Brian Tracyn sanoja lainatakseni: ”Excellence is not a destination; it is a continuous journey that never ends.”
Mentorointi on ollut yksi urani antoisimpia aihealueita. Erityisesti pidän opiskelijoiden ja nuorten työelämänsä alkuvaiheessa olevien henkilöiden mentoroinnista, koska se myös antaa itselle todella paljon – avaa silmiä ja opettaa ajattelemaan asioita tuoreilla tavoilla. Isoimpia aiheita keskusteluissa on käyty mm. verkostoitumisesta, LinkedIn profiileista, työpaikan hakemisesta, haastatteluihin valmistautumisesta ja uskokaa tai älkää myös huijarisyndroomasta. Olen kokenut, että erityisesti naisilla on usein huijarisyndrooman oireita. ´En ole tarpeeksi hyvä´, ´mitä ne minusta ajattelevat´, ´ei tekemiseni nyt niin merkityksellistä ole´ ja ´en kuitenkaan osaa´ tyyppisiä ajatuksia on useinkin. Itse kullakin aika ajoin voi olla tällaisia ajatuksia, mutta uskon että jos voittaa pelon, palkinto voi olla isompi. Endorfiinit, jotka tällaisen pelottavan tilanteen voittamisesta saa ovat koukuttavia. Esimerkiksi esiintyminen isolle joukolle voi olla pelottavaa, mutta tilanteessa onnistuminen hyvän valmistautumisen jälkeen voi viedä sinut, vaikka mihin. Muistan, kuinka eräs tuntematon opiskelija otti yhteyttä LinkedIn:in kautta ja halusi proaktiivisesti varata lyhyen tutustumishetken oppiakseen urapolustani ja kokemuksistani. Arvostan tällaista uskallusta ja määrätietoisuutta, vaikka häntä aluksi jännitti hurjan paljon (ja hän sen rohkeasti mainitsikin) loppukeskustelu meni oikein rennossa ilmapiirissä. Hän varmasti myös sai varaamistaan keskusteluista apua urapohdintaansa.
Nykyisin paljon puhutaan tunneälykkyydestä (EQ) – aihe on erittäin lähellä sydäntäni. Koen, että johtamisen viisaus ja ydin piilee juuri tässä aihealueessa. Esihenkilöiltä vaaditaan lukuisia kyvykkyyksiä, mutta mielestäni tämä liitettynä vaativuuteen ja jatkuvaan kehittymiskykyyn ovat mielestäni nykyaikaisen johtajalle sopivaa tunnusmerkistöä. Tunneälykkyys auttaa pääsemään ”pintaa syvemmälle” ja lisäksi luo syvemmät suhteet alaisiin työpaikalla ja elämässä muutenkin. Avoimen ja luottamuksellisen ympäristön luominen tiimissä on avain onnistumiselle ja hyvinvoivalle työyhteisölle. Yksi lempi sanontoja on yhdysvaltalaisen kirjailijan Maya Angeloun kuuluisa sanonta: “I’ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.”
Pitkän kokemuksen kerättyäni ajatukset seuraavista stepeistä alkoi kuplimaan mielessä. Mitkä olisivat seuraavat askeleet? Hain jo 2024 alkavalle kaudelle Helsingin Ekonomien hallitukseen, mutta jäin täpärästi ulos ja teinkin sitten päätöksen, että kehitän itseäni seuraavan vuoden aikana ja yritän sitten uudelleen. Silloinkin ennen hakua olin yhteydessä Helsingin Ekonomien silloiseen hallituksen jäseneen ja kysyin vinkkejä onnistuneeseen hakuprosessiin. Hän ystävällisesti antoi hyväksi havaittuja neuvoja, jotka kaikki tulivat käyttöön.
”Välivuoden” suunniteltu seuraava askel oli HHJ-kurssin käyminen ja myös HHJ-tutkinnon suorittaminen, sillä se mahdollisesti avaisi ovet Helsingin Hallituspartnereihin. Hainkin Partneriksi lähes heti HHJ-tutkinnon jälkeen ja onnistuneen haastattelun kautta minut valittiin organisaation toimintaan mukaan. Boardman Oy:n ja samaan aikaan Helsingin Hallituspartnereihin verkostoihin valituksi tulemisen jälkeen minut myös valittiin Helsingin Ekonomien hallitukseen, josta olen erittäin tyytyväinen ja toivon, että kaikella kokemuksellani voin tuoda jäsenille enemmän vastinetta jäsenmaksulle.

Voin jälleen kerran todeta, että verkostoituminen kannattaa aina. Olen saanut lukuisilta tutustumiltani uusilta henkilöiltä itsekin apua ajatusteni työstämiseen. Pitää vain olla rohkea, ottaa yhteyttä ja kysyä apua. Ihmiset yleensä ovat perusluonteeltaan hyvin auttavaisia aikataulujensa puitteissa. Olen myös kokenut, että aktiivisuus LinkedInissä ja omien ajatusten kirjoittaminen paperille postausten myötä tuo uusia ulottuvuuksia itselle, ammattiini ja verkostoille. Kirjoittaminen myös usein auttaa jäsentämään omia ajatuksia – suosittelen.
Uran monipuolisuus on ollut minulle suuri etu ja rikkaus. Se on antanut minulle mahdollisuuden kehittää laajan kirjon taitoja ja näkökulmia, jotka ovat olleet arvokkaita työnantajilleni ja kollegoille eri rooleissa ja organisaatioissa. Olenkin monesti havainnut, että toinen punainen lanka urallani on ollut myös jatkuva oppiminen, sopeutuminen muutoksiin ja halu kehittää sekä itseä, että ympärilläni olevia ihmisiä ja prosesseja.
Toivon, että tarinani inspiroi muita näkemään monipuolisuuden arvon ja hyödyntämään sitä omalla urallaan.
Anu Mattson, Helsingin Ekonomien hallituksen jäsen