Tarina elävästä elämästä: Olli Happonen

Tarina elävästä elämästä: Olli Happonen

 

Olli Happonen on ekonomi ja juristi sekä Helsingin Ekonomien Päiväklubin puheenjohtaja. Happonen on tehnyt värikkään työuran Suomessa ja ulkomailla ja uskoo uteliaisuuden sekä rohkeuden kantavan pitkälle. Minkälaisia etappeja matka pitää sisällään ja miten tähän pisteeseen on päädytty? Kaikki ei ole ollut itsestään selvää, mutta ilo, innostus ja aktiivisuus ovat kulkeneet elämän mittaisella matkalla mukana alusta asti.

 

Kiehtovat uramahdollisuudet

 

Olli Happonen on paljasjalkainen savolainen, syntynyt Tuusniemellä Kuopion ja Joensuun puolivälissä. Miten hän päätyi etelään opiskelemaan kauppatieteitä ja lakia? Happonen kertoo kauppakorkeakoulun olleen ensisijainen vaihtoehto ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen, sillä laskentatoimi ja taloushallinnon tehtävät kiinnostivat urapolun vaihtoehdoista eniten.

”Helsinki oli minulle oikeastaan ainut kysymykseen tuleva opiskelupaikka. Katsoin, että parhaat korkeakoulut ja yliopistot ovat nimenomaan Helsingissä.”

Tuoretta 21 -vuotiasta ekonomia inspiroivat myös oikeustieteen opinnot ja hän ehti hyvin lukea toisenkin tutkinnon nuoruusvuosien saatossa. Päivän selvä juttu alojen valinta ei ollut, sillä myös lääketieteellinen tiedekunta hieman houkutti. Koulu ja opinnot sujuivat mallikkaasti, joten todennäköisesti ovia olisi auennut myös lääketieteen puolelle.

”Ekonomiksi valmistuttuani menin ensin suorittamaan asevelvollisuutta. Sen jälkeen aloitin oikeustieteen opinnot ja aloin samaan aikaan myös työskennellä tarkastajana Helsingin liikevaihtoverotoimistossa. Valmistuttuani oikeustieteellisestä suuntasin juridiikkaan yksityissektorille ja 1990-luvulla työskentelin kolme vuotta myös Lontoossa.”, Happonen kertoo.

 

Vierivä kivi ei sammaloidu

 

Työuran varrelle on mahtunut laaja ja monipuolinen kirjo erilaisia työtehtäviä, ja ne ovat pitäneet mielen virkeänä. Happonen on osallistunut projekteihin, joissa on operoitu esimerkiksi Egyptissä, Etelä-Afrikassa, Pohjois-Amerikassa, Puolassa ja Tšekissä. Viimeisimpään työpaikkaansa SOK:n lakimieheksi hän päätyi yli 60-vuotiaana ja kertookin uransa suurimmaksi käännekohdaksi pitkäaikaisen työsuhteen päättymisen Patrian lakiasiainjohtajana vuonna 2012.

”Ilokseni totesin kuitenkin, että tuossakin iässä työllistyin helposti, vaikka paljon puhutaan, että yli viisikymppisillä voi olla vaikeuksia löytää työpaikkaa”, Happonen muistelee hymyillen.

Parasta ja motivoivinta työssä ovat olleet monipuoliset ja kansainväliset työtehtävät. Happonen on utelias ja avoin uusille mahdollisuuksille ja neuvoo olemaan ripustautumatta vanhoihin kaavoihin. Uransa kannalta hän uskoo asioiden menneen juuri niin kuin piti.

”Minulla ei ole varsinaista mottoa. ”Carpe diem” ja ”Vierivä kivi ei sammaloidu” voisivat kuitenkin sopia ajatusmaailmaani.”

Elämä on kuitenkin paljon muutakin kuin työtä; aktiivisuus näkyy myös monipuolisessa harrastustoiminnassa. Happonen osallistuu mielellään yhteiskunnallisiin asioihin ja yhdistystoimintaan, nauttii kulttuurista ja harrastaa liikuntaa. Hän on vieraillut 11 maassa lasketteluharrastuksen innoittamana. Lisäksi iloa elämään antaa oma ja läheisten hyvinvointi.

 

Kohtaamiset lähellä sydäntä

 

Happonen on ollut mukana Helsingin Ekonomien toiminnassa Kauppakorkeakoulusta valmistuttuaan asti. Työelämän ruuhkavuosina hän osallistui pääasiassa kerhojen järjestämiin tapahtumiin, mutta toimi myös mentorina silloisen Suomen Ekonomiliitto SEFE:n mentorointiohjelmassa.

Lisäksi kokemusta kertyi Pohjois-Savon Ekonomien riveistä muun muassa puheenjohtajan paikalta. Eläkkeelle jäädessään kipinä luottamushenkilötoimintaan syttyi toden teolla ja toimiminen monimuotoisessa- ja ikäisessä ekonomiverkostossa kiehtoi.

”Parasta ja iloa tuottavinta Helsingin Ekonomien toiminnassa on vuorovaikutus erilaisten ihmisten kanssa. Uusien ihmisten tapaamiset ovat erityisesti jääneet mieleen.”

Happonen uskoo, että toiminnassa mukana oleminen voi vaikuttaa myös urakehitykseen esimerkiksi synnyttämällä uusia kontakteja ja verkostoja sekä avartamalla maailmankuvaa ja pitämällä osaamista ajan tasalla. Ei ole kahta puhettakaan mitä hänellä on sanottavana jäsenille, jotka pohtivat Helsingin Ekonomien toimintaan osallistumista.

”Ehdottomasti kannattaa lähteä mukaan! Toimintaan uhrattu aika antaa paljon hyviä kokemuksia ja kontakteja, ja on siten palkitsevaa.”

 

 

 

Kirjoittaja: Annaliina Tiri, Helsingin Ekonomit

Kuvat: Henni Hyvärinen

 

Artikkeli on julkaistu uusimmassa jäsenlehdessä. Lue lehti alta!