Eeva Heikkilä

Työaikalakia ollaan uudistamassa

Tätä kirjoittaessani hallituksen esitystä työaikalain uudistamisesta ei vielä ole, mutta meidän Helsingin Ekonomien jäsenten työelämän käytäntöihin se tulee taatusti vaikuttamaan. Kevään aikana laki esitellään eduskunnalle. Ollaanpa kuulolla!

 

Tärkeitä näkökulmia ovat ainakin:

 

– Miten uusi lakiteksti ottaa kantaan työhön, jota tehdään erilaisten langattomien verkkojen päässä kotona, autoissa, lentokentillä ja hotelleissa?
– Entä miten laki näkee työskentelyn työpäivinä ja vapaa-ajalla?
– Tai mikä on ylimalkaan ekonomin työaikaa?
– Olemmeko uuden työaikalainsäädännön ulko- vai sisäpuolella?

 

Helsingin Ekonomien jäsenten arjessa sähköpostit tupsahtelevat mobiililaitteisiin ympäri vuorokauden. Puhelinneuvotteluja käydään iltaisin ja viikonloppuisin. On toki hienoa olla kunnianhimoinen ja ahkera, reilu työkaveri ja lojaali alainen. Joustoa pitää olla puolin ja toisin, mutta tasapuolisuus vaatii jämptit pelisäännöt – niin lainsäädännössä kuin organisaatioiden käytännössä.

 

Suomen Ekonomit ja Akava ovat olleet aktiivisia uuden työaikalain valmistelussa. Työaikalain pitäisi suojella myös ylempiä toimihenkilöitä. Nykyinen työaikalaki velvoittaa seuraamaan työaikaa, jotta työpäivät eivät venyisi kohtuuttomasti. Työntekijän pitäisi pysyä työkykyisenä myös pitkällä tähtäimellä. Pitkistä illoista ja kadonneesta vapaa-ajasta pitää saada reilu kompensaatio.

 

Oletko muuten seurannut, montako tuntia teet oikeasti töitä viikossa? Oletko kokeillut Ekonomien Aikani-sovellusta? Se löytyy Ekonomien verkkosivuilta ekonomit.fi/aikani. Kannattaa kokeilla. Itse ainakin hämmästyin, miten monta tuntia viikossa kertyi vain satunnaisesta sähköpostiin vastaamisesta arki-iltoina, parista lyhyestä puheluista iltalenkillä ja pienestä oikoluku-urakasta viime sunnuntaina.

 

Tiesitkö muuten, että tutkimuksen mukaan työhyvinvointia lisää voimakkaasti se, miten yksilö kokee voivansa vaikuttaa työn alkamis – ja loppumisaikoihin. Toisaalta suurempi työn imu, keskimäärin hyvä fiilis ja koettu työn merkityksellisyys ovat yhteydessä parempaan hyvinvointiin ja lyhempään työaikaan – myös ei-korvattavan työn osalta. Näin kertoo Työterveyslaitoksen tutkimus 2017. Siitäkin kerrotaan tarkemmin Ekonomien nettisivuilla.

 

Minä suojelen sinua kaikelta, mitä ikinä keksitkin pelätä,” sanotaan laulussa. Suojelisiko uusi laki meitä excel-duunareita ja tekisi työelämästämme mielekkäämpää?

 

Eeva Heikkilä
Hallituksen jäsen
Helsingin Ekonomit