Kuvituskuva työn murros

Työn murroksen kimppuun tekemällä

Teksti: Aku Varamäki ja Paula Helle, Workday Designers

 

Kaikkihan siitä puhuvat. Työn murroksesta nimittäin. Päivittäin voi lukea uusia uutisia tekoälyn soveltamistavoista, roboteista, itseohjautuvista organisaatioista, uusista osaamistarpeista ja jatkuvasta oppimisesta. Yksilötasolla töitä on usein joko liikaa tai ei lainkaan.

 

Työ muuttuu, se on tullut jo selväksi, mutta mitä ihan oikeasti pitäisi tehdä toisin? Mistä lähteä liikkeelle? Päästäkseen alkuun, kannattaa kysyä itseltään seuraavat kolme kysymystä.

 

Kenen tarpeita palvelet?

Jo useamman vuoden ajan organisaatiot ovat muuttaneet toimintaansa asiakaslähtöisempään suuntaan esimerkiksi palvelumuotoilua hyödyntäen.

 

Monissa organisaatioissa ei olla vielä kuitenkaan havahduttu siihen, että asiakaslähtöisyys on vasta puolet kuvasta. Ollakseen houkutteleva työnantaja kilpailluilla osaajamarkkinoilla ja huolehtiakseen henkilöstön tyytyväisyydestä, organisaatioiden on toimittava aidosti henkilöstölähtöisesti.

 

Henkilöstölähtöiseksi ei pääse pelkästään julistautumalla, vaan toiminnan on oikeasti muututtava. On oltava kiinnostunut yksilöllisistä tarpeista, jotka vaikuttavat siihen millaista tukea ihmiset tarvitsevat voidakseen onnistua työssään.

 

Jos pysähtyy katsomaan HR-prosessien ja ennakko-oletusten taakse – kysyy, kuuntelee, havainnoi – saattaa yllättyä siitä, mikä oikeasti tekee työstä ihmisille toimivaa, hauskaa ja merkityksellistä.

 

Voisitko ajatella toisin?

Me nyt työikäiset olemme teollisen ajan työtapojen kasvatteja. Useimmat meistä ovat tottuneet tekemään töitä toimistolla säännöllisinä työaikoina, käymään työnantajan tarjoamilla kursseilla ja kulkemaan suhteellisen selkeää urapolkua eteenpäin.

 

Työn muuttuessa kaikki se mihin olemme tottuneet natisee liitoksissaan. Missä kulkevat enää työn ja vapaa-ajan rajat? Kenen vastuulla oppiminen on? Mihin ura vie, jos kerran 85 prosenttia vuoden 2030 työpaikoista ei ole keksittykään ja työkaverina on robotti?

 

Muuttuvan työelämän kannalta on olennaista ymmärtää, että ei ole olemassa oikeita vastauksia. Emme voi myöskään katsoa menneeseen oppiaksemme, koska niin moni asia on muuttunut. Sen sijaan, meillä on edessämme loputtomasti mahdollisuuksia, jotka meidän on uskallettava kuvitella ja luoda itse.

 

Uskallatko kokeilla?

Kun siirrymme uusiin toimintatapoihin ja uudenlaiseen kulttuuriin, on mahdotonta tietää ennalta millaisia kokemuksia ja tuloksia syntyy. Esimerkiksi tiimin uudenlaiset työtavat tai johtamisen uudet käytännöt on testattava käytännössä ennen kuin näemme saadaanko niillä aikaan toivotunlaisia tuloksia.

 

On siis uskallettava kokeilla matalalla kynnyksellä ja jalostaa ajatuksia eteenpäin oppien pohjalta. On oltava avoin sille, että uusi idea tai ratkaisu, joka tuntui paperilla loistavalta, ei välttämättä toimi käytännössä ollenkaan. Parhaat tulokset syntyvät jatkuvasti kehittämällä ja kokeilemalla.

 

Workday Designers on työelämän muotoilutoimisto, joka auttaa yksilöitä ja organisaatioita ymmärtämään työn murrosta ja muotoilemaan työpäivistään ja -uristaan merkityksellisiä ja vaikuttavia.

 

Tarjoamme konkreettisia työkaluja itseohjautuvan kulttuurin, työtapojen, osaamisten, johtamisen ja urien kehittämiseen. Palvelumme pohjautuvat muotoiluajatteluun, joka tarjoaa toimivat työkalut kehittämiseen ja harjoittaa samalla työelämässä tärkeitä ajattelun taitoja.

 

Future proof – podcast ja kirja työn tulevaisuudesta

Jos työn tulevaisuus kiinnostaa, kannattaa laittaa luurit korville ja antaa Future Proof -podcastin valottaa teemaa. Future Proof on podcast, jossa työpäivämuotoilijat Paula Helle ja Aku Varamäki tutkivat työelämän murrosta ja jututtavat asiantuntijoita aiheesta. Ääneen pääsevät niin verkkokaupan asiantuntijat kuin toimistonomadit ja robottikehittäjätkin.

 

Aku Varamäen alkuvuodesta 2019 ilmestyvä kirja Future Proof – tulevaisuuden työkirja kuvaa käynnissä olevia työelämän kehityskulkuja sekä niiden konkreettisia vaikutuksia meidän jokaisen arkeen. Kirjan käytännölliset harjoitukset perehdyttävät tulevaisuuden työelämätaitoihin ja auttavat sinua tekemään itsestäsi tulevaisuudenkestävän.

 

Podcast ja kirja löytyvät osoitteesta: workdaydesigners.com/futureproof

 

 

Artikkeli perustuu syyskuussa järjestettyyn Esimiesaamu-tapahtumaan. Esimiesaamu on neljännesvuosittain yhteistyössä Fondian kanssa toteutettava jäsentapahtuma, joka on suunnattu esimiehille ja esimiestyöskentelystä kiinnostuneille.

 

 

Tämä artikkeli on julkaistu alun perin Helsingin Ekonomien lehdessä 5/2018 sivuilla 22-23.