Tuntuuko, että aivot siirtyvät automaattisesti virransäästötilaan iltapäivällä? Onko energiatasot usein päivän päätteeksi niin alhaalla, että tekisi vain mieli jäädä sohvalle? Huomaatko, että keskittymisesi herpaantuu helposti? Jos vastasit näihin kysymyksiin kyllä, nyt kannattaa jatkaa lukemista! Tässä artikkelissa Cuckoon hyvinvointiasiantuntija Anni Havas nimittäin kertoo, mitä mikrotauot ovat ja miksi ne kannattaa ottaa osaksi jokaista työpäivääsi.
Mikä on mikrotauko?
Mikrotauko on 1-5 minuutin mittainen tauko työpäivässäsi. Sitä ei ole kalenteroitu eikä se kuulu osaksi lakisääteisiä lounas- ja kahvitaukoja. Mikrotauon ajan ja paikan työntekijä voi päättää itse. Kun lyhyitä muutaman minuutin taukoja pitää säännöllisesti, energiatasot pysyvät tasaisen korkealla. Mikrotaukojen tarkoituksena on myös antaa pieni irtautumisen hetki työtehtävistä. Jo kahdenkymmen askeleen vessareissu auttaa samaan lihakset hereille ja perusaineenvaihdunnan käyntiin. Mikrotauko voi olla myös esimerkiksi taukojumppa, varpaillenousut kahvin tippumisen ajan, kävely kopiokoneelle tai roskien vieminen.
Mikrotaukojen määrällä ja laadulla on väliä
Jos teet kahdeksan tuntia töitä ilman taukoja, energiatasot laskevat, työkyky kärsii ja olo on varmasti päivän päätteeksi kärttyinen ja väsynyt. Palautumista voi tapahtua jo päivän aikana mikrotaukojen aikana, jolloin työpäivät eivät tunnu yhtä kuormittavilta ja työhyvinvointi kasvaa. Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, miten mikrotauot käyttää. Esimerkiksi somesta, uutisista ja viesteistä aivot saavat koko ajan lisää ärsykettä eikä palautumista pääse tapahtumaan. Katseen siirtäminen pois ruudusta ja pepun nostaminen ylös penkistä ohjaavat jo hyvin kohti palauttavaa mikrotaukoa. Taukojen määrällä – ja laadulla – on suora vaikutus palautumiseen ja sitä kautta illan jaksamiseen ja unen laatuun.
Stressin hallintaa mikrotauoilla
Erityisesti etä- ja hybridtyön yleistyttyä saattaa tuntua, että palaveriputkista on tullut arkipäivää. On liian helppoa siirtyä tapaamislinkistä toiseen – ei tarvitse käyttää aikaa edes kokoushuoneen vaihtamiseen. Siirtyminen virtuaalitapaamisesta toiseen ilman taukoja tutkitusti nostaa stressitasojamme. Jos tapaamisten välissä pidetään edes muutaman minuutin mikrotauko, aivot pääsevät “nollautumaan” ja stressitasot pysyvät alhaisimpina (Microsoft, 2021.) Kannattaa siis kokeilla esimerkiksi palavereiden päättämistä 5 minuuttia etuajassa, jotta palaveriputken keskelle saadaan lisättyä aika mikrotauoille.
Älä anna kiireen hallita päiviäsi
Mikrotauoilla voi olla todella monipuolisia hyötyjä työnteolle, työkyvylle – jaksamiselle, viresytilalle, keskittymiskyvylle, yleiselle työhyvinvoinnille ja keholle fyysisesti. Taukoliikunta sovelluksen aktiivisella käytöllä jopa työntekijän sairauspoissaolot voivat vähentyä 2 päivällä per vuosi (Työterveyslaitos, 2018.)
Moni meistä saattaa jo tietää nämä hyödyt, mutta silti tauot meinaavat helposti jäädä pitämättä. Yleisin syy mikrotaukojen unohtamiseen on usein kiire. Mikä siis avuksi? Kokeile ajastaa puhelin soimaan kerran tunnissa tauon merkiksi tai sovi yhteisiä (etä)taukoja kollegoiden kanssa – sosiaalinen paine voi auttaa pitämään kiinni taukoajoista.
Mikrotauoista rutiini Cuckoon avulla!
Cuckoosta löytyy yli 400 fysioterapeutin suunnittelemaa taukoliikuntavideota. Cuckoo tutkitusti auttaa muuttamaan käytöstä ja tekemään aktiivisista mikrotauoista työpäivän aikana hyvinvointia lisäävän rutiinin. Cuckoo motivoi pelillisin keinoin pitämään taukoja ja tekemään muita hyvinvointia lisääviä tekoja kuten valitsemaan portaat tai vaihtamaan työskentelyasentoa. Pitämällä taukoja voi kerätä pisteitä ja osallistua kilpailuihin ja voittaa upeita palkintoja. Kun yrityksellä on Cuckoo käytössä, voi myös seurata työkavereiden etenemistä kartalla, muodostaa sisäisiä tiimejä sekä haastaa kollegoita muutaman päivän skaboihin.
Artikkelin kirjoittaja: Anni Havas, Wellbeing Specialist & Partner, Cuckoo