Mia Halonen

Viimeinen sinkkusuvi?

Kirjoittaja: Mia Halonen, rakkausvalmentaja ja toimittaja

 

Koko ihana kesä on nyt edessä. Suomen tunnetuin love coach, toimittaja Mia Halonen antoi vinkkejä Helsingin Ekonomien jäsenille Ekonominaisten tapahtumassa ”Miksi niin paljon korkeasti koulutettuja on sinkkuna?”

 

Jokainen korkeasti koulutettu sinkku, etenkin nainen, on todennäköisesti saanut kuulla kerran jos toisenkin olevansa liian nirso, kun kukaan ei kelpaa. Tai ehkäpä vika onkin naisessa, kun ei kellekään kelpaa? Kaikkein hanakimmin näitä mielipiteitä tuntuvat esittävän ne, jotka itse ovat helposti löytäneet puolisonsa kaksikymppisenä 70-luvulla – tai sitten nettikeskustelujen katkeroituneet kirjoittajat, jotka ovat tunteneet tulleensa torjutuiksi. Kuitenkin viime vuosikymmeninä maailma on muuttunut enemmän kuin koskaan aiemmin, ja se väistämättä näkyy myös pariutumisessa.

 

Ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa enemmistö suomalaisista naisista on ikäisiään miehiä paremmin koulutettuja ja taloudellisesti miehistä riippumattomia. Se on hienoa! Itsellisyys antaa paljon mahdollisuuksia. Saamme esimerkiksi itse valita elämänkumppanimme omien mieltymystemme mukaan, vaikka aivan pelkästään tunteiden viemänä. Monissa paikoissa maailmaa romanttista rakkautta nimittäin pidetään edelleen aika heppoisena pohjana niin tärkeälle sukujen väliselle sopimukselle kuin avioliitto.

 

Tutkimusten mukaan useimmat ihmiset etsivät monella mittarilla tasavertaista kumppania: siis suunnilleen oman ikäistä ihmistä, jolla olisi samankaltainen koulutus- ja tulotaso. Tämä tietysti korreloi paljolti arvojen ja elämäntyylin kanssa. Yhteiselämä on helpompaa, jos kumppani haluaa samankaltaista elämää, vaikka kaikki harrastukset eivät olisikaan yhteisiä. Etenkin lapsiin ja perheeseen liittyvistä toiveista, ajankäytöstä ja kotitöiden jakautumisesta olisi hyvä olla samansuuntainen näkemys. Koulutustaso myös mielletään jonkinlaiseksi mittariksi älykkyydestä ja vaikkapa pitkäjänteisyydestä. Jos ainakin nettipalstoilla moni duunarimies etsii ”tavallista naista” niin miksi korkeasti koulutettu nainen ei saisi toivoa tapaavansa korkeasti koulutettua miestä? Paradoksaalista kyllä, ”tavallinen nainen” on nyky-Suomessa kylläkin kansainvälisesti ottaen erittäin hyvin koulutettu.

 

Kaikkiaan Suomessa on yli miljoona sinkkutaloutta ja määrä kasvaa edelleen. Lapsettomien sinkkunaisten osuus on suhteellisesti EU-maiden suurin: 23% eli lähes neljäsosassa kaikista kotitalouksista asuu lapseton sinkkunainen. Myös sinkkumiesten talouksia (16,5 %) on Suomessa enemmän kuin missään muussa EU-maassa Saksaa lukuunottamatta.

 

Tilastojen mukaan yksineläviä naisia on runsaasti etenkin eteläisen Suomen yliopistokaupungeissa, kun taas sinkkumiehet ovat tyypillisesti huomattavasti matalammin koulutettuja ja asuvat Itä- tai Pohjois-Suomessa. Vaikka nämä pikkupaikkakuntien miehet eivät mitään uunipankopoikia olisikaan, eivät maailmat välttämättä kohtaa. Ainakaan, jos koskaan ei koskaan päästä edes jutteluetäisyydelle.

 

Vaikka korkeakoulutettuja naisia on tällä hetkellä paljon sinkkuina, tilanne on ehkä muuttumassa: amerikkalaistutkimusten mukaan nykyisin korkeakoulututkinnon suorittaneet naiset menevät yhtä todennäköisesti naimisiin kuin muutkin. Ehkä tämä liittyy siihen, mikä koetaan tavalliseksi: mutkattominta kumppanin löytäminen vaikuttaa olevan niille naisille, jotka ovat suhteellisen lähellä keskiverroksi koettua. Ei liikaa mitään, vaan sopivasti samanlainen kuin muutkin.

 

Mutta tilastojen tuijottelu saattaa helposti lannistaa. Oman elämän kannalta ei nimittäin pitäisi olla niin paljon väliä sillä, kuinka moni muukin on sinkkuna, jos itse tarvitsee vain yhden hyvän kumppanin. Jos otat tänä kesänä asiaksesi panna rakkauselämäsi ykköseksi, saatat hyvinkin löytää itsesi syksyn pimetessä oman kullan kainalosta.

 

Hyvän kumppanin löytäminen voi vaatia töitä, etenkin ajatustyötä, mutta sitähän sinä osaat tehdä. Jotta kaikki ei jäisi sattuman varaan, ole tässä yhtä järjestelmällinen kuin kaikessa muussakin opiskeluista työnhakuun ja asunnon etsintään.

 

Paras pohja uudelle suhteelle on hyvin hoidettu ero edellisestä. Ensimmäinen askel siis on käydä läpi omaa suhdehistoriaa, ettemme tuo vanhoja kaunoja ja katkeruutta maksettavaksi ihmiselle, joka ei ole millään lailla ollut niihin osallisena.

 

  • Mieti, mitkä ovat juuri sinulle suhteessa kynnyskysymyksiä ja ehdottomia vaatimuksia, mitkä taas kivoja bonuksia. Onko esimerkiksi oikeasti tärkeää, että kumppani on pitkä tai tummatukkainen? Voisitko akateemisesti koulutetun sijasta etsiä fiksua kumppania? Mitä piirteitä itse arvostat itsessäsi kaikkein eniten? Usein nämä piirteet ovat juuri niitä, joita kannattaa paristaankin etsiä.
  • Entä millainen kumppani itse olet, mitä sinulla on tarjottavaa suhteessa? Millaista ihmistä voisit täydentää, kuka arvostaisi sinun kaltaistasi ihmistä?
  • Kun olet miettinyt perusasiat selviksi, on aika alkaa deittailla. Anna ystävien auttaa ja kerro kaikille, että olet valmis treffeille.
  • Netti on sinkulle taivaan lahja. Missä muualla voit tavata uusia ihmisiä olematta sidottuna aikaan tai paikkaan? Voit aivan hyvin olla samaan aikaan monella nettisaitilla, etenkin kun olet vasta kahvitteluasteella kaikkien kanssa. Pidä profiili kevyenä, ja panosta kivoihin kuviin, joista näkyy myös ruumiinrakenteesi realistisesti. Ole aktiivinen ja tee itsekin hakuja.
  • Järjestä livetreffit tai ainakin videopuhelu mahdollisimman pikaisesti, niin et suotta rakenna mielessäsi epärealistista kuvaa kenestäkään. Sovi tapaaminen julkiselle paikalle ja käytä tervettä järkeäsi, kuinka paljon paljastat henkilötietojasi tuntemattomalle. Työstä puhuminen kannattaa jättää myöhemmäksi.
  • Mene tapaamisiin ilman suuria odotuksia, tutustumaan uuteen ihmiseen ja itseesikin. Joka treffeillä jotain oppii. Jos on ihan mukavaa, päätä jatkosta vasta kolmansilla treffeillä. Lujimmat suhteet ovat usein alkaneet kaveruutena, ei elämää suurempana intohimona.
  • Voisitko kuvitella asuvasi muualla? Ehkä kiva kaveri löytyisi toiselta paikkakunnalta. Moni kielitaitoinen suomalaisnainen on rakentanut hyvän elämän myös ulkomailla. Älä suotta rajaa hakujasi liian tiukasti. Ota selvää, mitkä nettideittisaitit ovat suosittuja niissä maissa, joista pidät. Moni on löytänyt kumppanin myös esimerkiksi kristittyjen sinkkujen tai tietyn lehden lukijoiden deittisaiteilta.
  • Parikymppisinä tapaamme paljon uusia ihmisiä, jotka myös ovat vapaalla jalalla. Iän myötä sinkkuja on aina vain vähemmän ja kangistumme helposti omiin kuvioihimme. Tänä kesänä kannattaa hakeutua mahdollisimman paljon tilanteisiin, joissa voi tavata uusia ihmisiä. Lähde festareille, käy kummallisissakin kesätapahtumissa tai leiki turistia omalla kotipaikkakunnallasi. Sykettä nostavat tilanteet ovat myös otollisia tunteiden roihahtamiselle. Miten olisi tanssit, huvipuistot, kalliokiipeily tai benji-hyppy?
  • Ennen kuin tutustumme toisen sisäiseen kauneuteen, ulkonäkö ratkaisee. Uusi naisellinen tyyli voi tuoda uutta itseluottamusta, mutta kaikkein helpoin kaunistaja on hymy. Kukapa ei viihtyisi elämänmyönteisen ihmisen seurassa?
  • Kun elät kesän täydesti kaikilla aisteilla, se tuntuu pidemmältä. Nauti säästä kuin säästä, oli lomaa tai ei. Kun pysyt aktiivisena, niin johan on ihme, jollet tapaa ihmisiä ja ole kesän jälkeen monta kokemusta rikkaampi.

 

Tämä artikkeli on Helsingin Ekonomien lehteen 3/2018 kirjoitetusta jutusta sivulla 36. “Korkeakoulutettujen sinkkuus ja rakkasvalmentajan vinkit” pidempi versio.