Ystävyys löytyi yrittäjyyden myötä

Ystävyys löytyi yrittäjyyden myötä

Tämä on tarina kahdesta markkinointiekonomista, jotka löysivät toisensa uravaihdoksen myötä.

Kirjoittajat: Anna-Leena Hakuli ja Mari Shrestha

 

“Seisoin vaatehuoneessani ja ymmärsin, että minulla oli massiivinen vaatekriisi”, Anna-Leena Hakuli, kapselipukeutumisen asiantuntija ja värianalyysien tekijä muistelee vuotta 2017. Hän oli laittamassa kotiaan myyntiin, eikä kehdannut päästää välittäjää asuntoon käsistä karanneen vaatetilanteen vuoksi. Vaatteita oli kertynyt useista elämänvaiheista opiskeluajoilta, raskaus- ja imetysajoilta sekä pankkiuran varrelta. “Aloin kuumeisesti etsiä ratkaisua ongelmaan ja löysin konmari-metodin ja kapselipukeutumisen”, Hakuli kertoo innoissaan.

 

“Tunnistin, että olin koko aikuisikäni ollut fiilisshoppailija, ja vaatteet olivat intohimoni”, Hakuli tunnustaa. Hän oli työskennellyt aikoinaan opintojen ohessa naistenvaateputiikissa. Se oli unelmatyö visualistille, mutta Hakuli myöntää, että iso siivu palkasta tuli kannettua takaisin putiikkiin. Reilu vuosikymmen myöhemmin Hakuli kouluttautui kapselipukeutumisen asiantuntijaksi pankkiuransa ohessa “harrastusmielessä”. “Vasta kapselipukeutumisen myötä suhteeni pukeutumiseen ja vaatteiden ostamiseen muuttui”, hän summaa.

 

Korona-aikaan tuli pakollinen pysähtyminen omien arvojen äärelle”, Hakuli muistelee. Kesällä 2020 Hakuli teki rohkean ratkaisun ja alkoi sivutoimiseksi yrittäjäksi kestävän pukeutumisen ja ammattijärjestämisen parissa. “Pian huomasin, että minun on uskallettava päästää kokonaan irti vanhasta urastani”, Hakuli tunnustaa.

 

Vain hieman aikaisemmin, talvella 2019, Mari Shrestha oli tullut samaan lopputulokseen: asiakasvastuullinen myyntityö ja perhe eivät sopineet yhteen. Hän painoi mediatalon oven kiinni perässään viimeisen kerran ja julisti somessa yhden vaiheen (työ)elämässään päättyneen. “Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista!”, hän kirjoitti juhallisesti somepostaukseensa. Todellisuudessa Shrestha oli aivan piipussa eikä hänellä ollut hajuakaan, mitä hän tekisi seuraavaksi. “Olin ajanut itseni uupumuksen alhoon ruuhkavuosissa”, hän tunnustaa.

 

Sekä Hakuli että Shrestha olivat pysähtyneet omien arvojensa äärelle ja muutoksen tuulet puhalsivat. “Varsinainen murroskohta urallani tuli ensimmäisenä koronavuonna”, Hakuli muistelee. “Minulla kuormitustekijöitä oli yksinkertaisesti liikaa, ja se näkyi ja tuntui”, Shrestha kiteyttää. Kumpikin oli työskennellyt omalla alallaan valmistumisestaan lähtien. Hakuli oli edennyt pankkialalla saman työnantajan palveluksessa aina johtoryhmätason esimiesrooliin asti. Shrestha puolestaan oli työskennellyt useassa mediatalossa mediamyynnin ja mainonnan parissa. Kumpikin tunnistaa kompuroineensa jaksamisen kanssa – olivathan he olleet kouluiästä lähtien supertunnollisia suorittajia ja “kympin tyttöjä”.

 

Shresthaa oli niinikään alkanut kiinnostaa kodin järjestäminen. Hän kertoo järjestelleensä eteisen asustekoreja ja tuumailleensa, että tätä hän voisi tehdä työkseen, jos siitä vain maksettaisiin. Tuttava heitti ilmoille idean ammattijärjestäjän työstä ja lausahduksesta lähti liikkeelle lumipalloefekti. “Aloin käydä läpi kotimme tavaroita ja päätin käydä läpi jokaisen kaapin ja laatikon”, Shrestha muistelee. Hän intoutui testaamaan, miten eri huoneiden tavarat kannattaisi järjestää niin, että niiden käyttö olisi arjessa mahdollisimman helppoa. “Käytännöllisyys ennen kaikkea!”, toistelin itselleni ja niin siemen kodin toimivasta järjestyksestä ja yrittäjyydestä oli laitettu itämään!

 

Keväämällä samana vuonna Shrestha päätti testata, miltä tuntuisi järjestää toisen tavaroita. “Päädyimme järjestämään ystäväni lähes koko kodin”, Shrestha muistelee. Samalla vahvistui ajatus uudesta urasuunnasta. “Tätä haluan tehdä työkseni”, Shrestha muistaa päättäneensä. Siltä istumalta hän hakeutui ammattijärjestäjäkoulutukseen tavoitteenaan päätoiminen yrittäjyys ja lempeämpi työelämä.

 

Kaksi toisilleen vierasta naista olivat päätymässä tietämättään samantyyliseen ratkaisuun: yrittäjyyteen ammattijärjestämisen parissa. Mari jatkoi innokkaasti oman kodin järjestelyprojektiaan ja eräänä päivänä hän löysi vanhat post it -laput, joihin oli kirjoitettuna tulevaisuuden haaveita. Yhdessä lapussa luki: täydellinen kapselivaatekaappi. “Hädintuskin tiesin, mitä se tarkoittaa”; Shrestha naurahtaa, “mutta päätin aloittaa aiheeseen tutustumisen varaamalla itselleni ajan värianalyysiin!”

 

Lämpimänä kesäpäivänä pari vuotta sitten Hakuli mallaili eri värisiä huiveja Shresthan kasvoja vasten. “Viileä, vaalea kesänainen”, Hakuli tuumasi värianalyysin tuloksesta. Tapaaminen venähti, sillä juttu luisti ja pian naiset huomasivat, että heillä oli paljon yhteistä. Sen lisäksi, että he olivat päätyneet uudelle uralle ammattijärjestämäisen pariin, heillä oli sama pohjakoulutus: markkinointiekonomeja kumpikin. Kun keskustelu eteni, he huomasivat tehneensä samanlaisia valintoja elämänpoluillaan ja pyrkineensä tahoillaan jo tovin kohti omannäköistä arkea.

 

Värianalyysista alkanut tuttavuus syveni pian ystävyydeksi ja nykyään naiset pitävät säännöllisesti yhteyttä. “Sparrailemme toisiamme erilaisista yrittäjyyden teemoista, sillä sama koulutustausta antaa yhteiset linssit, joiden läpi katsomme maailmaa”, Hakuli kertoo innoissaan. “Yrittäjyys voi olla yksinäistä puurtamista, mutta samanhenkisen yrittäjäystävän kanssa ajatustenvaihto auttaa”, Shrestha komppaa. Molemmat ovat opetelleet lempeämpää otetta työelämään.

 

Nykyisin Hakuli ja Shrestha osallistuvat muun muassa Ekonomiliiton tapahtumiin yhdessä. “Tämän artikkelin kuvat on otettu Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa ennen suuntaamista Akavalaisten yrittäjien Ilo irti yrittäjyydestä -tapahtumaan”, naiset paljastavat.

INFO

Kuka: Mari Shrestha

KTM, koulutettu ammattijärjestäjä, yrittäjä

Asuu Tuusulassa miehensä ja kahden kouluikäisen poikansa kanssa

Yritys: Toimiva järjestys

Missio: Autan asiakkaitani karsimaan kaapeistaan ja elämästään turhaa ja järjestämään tavarat toimivaan järjestykseen.

www.toimivajarjestys.fi

Instagram @toimivajarjestys

 

Kuka: Anna-Leena Hakuli

KTM, kapselipukeutumisen asiantuntija ja värianalyysien tekijä, yrittäjä

Asuu Vantaalla miehensä ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa

Yritys: Caps Look Oy

Missio: Ratkaisemme suomalaisnaisten vaatekriisit, jotta jokainen löytää helposti sopivaa päällepantavaa kaikkiin elämänsä tilanteisiin.

www.capslook.fi

Instagram @capslookmethod

 

Kapselipukeutuminen

  • Metodi, jolla luodaan ajaton ja toimiva vaatekaappi, jonka vaatekappaleet sopivat toisiinsa.
  • Kapseliajattelu on lähtöisin Amerikasta n. 100 vuoden takaa (termit capsule dressing / capsule wardrobe)
  • Suomalainen Caps Look® -metodi ottaa huomioon Pohjoisen 4 vuodenaikaa ja tarpeen päivittää vaatekaapissa esillä olevia vaatteita vuodenajan vaihtuessa.
  • Vaatekaappia päivitetään ensisijaisesti omasta reservistä. Tukee hitaan muodin trendiä ja #viidenvaatteenvuosi -ideologiaa.
  • Hyötyinä mm. ajan, rahan ja luonnonvarojen säästäminen. Lisäksi säästää hermoja, kun vaatekaappi pysyy järjestyksessä ja löytyy päällepantavaa kaikkiin elämän tilanteisiin helposti ja nopeasti.

 

Ammattijärjestäminen

  • Ammattijärjestäjät ovat tavaroiden-, tiedon- ja ajanhallinnan ammattilaisia, joiden palveluita voivat käyttää niin kotitaloudet kuin yrityksetkin.
  • Suomessa on noin 350 koulutettua ammattijärjestäjää, minkä lisäksi palveluita tarjoaa joukko itseoppineita järjestämisen ammattilaisia.
  • Ammattijärjestäjän palvelu on kotitalousvähennyskelpoinen. Vuonna 2023 vähennys on 60% työn osuudesta ja omavastuu 100 €.

 

Artikkeli on julkaistu uusimmassa jäsenlehdessä. Lue lehti alta!

 

Katso tallenteet! elounge.ekonomit.fi/webinaarit

  • Lastenhuone järjestykseen!
  • Johdatus värianalyysiin
  • Vaatekaapin kesytys: kohti omannäköistä tyyliä
  • Toimiva järjestys