Ammattijärjestäjä – kaaoksen kesyttäjä

Eteisessä kompastellaan kenkiin, pesukone on syönyt sukkien parit ja keittiön tason ovat vallanneet paperipinot. Varastossa on niin paljon tavaraa, ettei sieltä löydä mitään ja kellarin pimeässä nurkassa nököttää edelleen avaamaton muuttolaatikko poikineen. Kuulostaako tutulta? Tämä on arkea monessa suomalaisessa kodissa.

 

Järjestys edistää hyvinvointia ja tuottavuutta

Princetonin yliopiston tutkijat ovat huomanneet, että hyvin järjestetty koti saa ihmisen tuntemaan olonsa hyväksi ja rauhalliseksi ja keskittymiskyky paranee. Epäjärjestys puolestaan lisää stressiä ja ahdistusta.[1] Työn tuottavuuden näkökulmasta selkeä ja järjestetty työtila edistää keskittymiskykyä ja tuottavuutta. Kohtuullinen tavaramäärä ja helposti löytyvät tavarat tukevat sekä arjen sujuvuutta että hyvinvointiamme.

 

Pula-ajasta tavarakaaokseen

Tavarakulttuurin asiantuntija ja ammattijärjestäjä Ilana Aalto arvioi, että suomalaisessa kodissa on 10 000–100 000 tavaraa, joista vain 20 % on käytössä. Olemme loikanneet pula-ajasta yltäkylläisyyteen puolessa vuosisadassa. Tavara on hyvä renki, mutta huono isäntä. Jos tuntuu, että kodin valtaa säännöllisesti tavarakaaos, on mahdollista, että:

  1. Kodissa on liikaa tavaraa suhteessa omiin voimavaroihin
  2. Tavaraa on enemmän kuin säilytystiloihin järkevästi mahtuu
  3. Tavaroilta puuttuvat selkeät paikat
  4. Tavaran paikka ei ole siellä, missä sitä käytetään tai
  5. Käyttäjiltä puuttuu rutiini palauttaa tavarat paikalleen.

 

Apu auttaa

Kiireisen arjen keskellä voi olla vaikea löytää aikaa kodin järjestämiselle. Jos paikat ovat päässeet rempalleen tai tavara on vallannut kaapit, voi olla vaikea hahmottaa, miten päästä alkuun. Kodin tavarahaasteiden kanssa ei tarvitse pärjätä yksin. Apuun voi pyytää ystävän tai paikalle voi kutsua koulutetun järjestyksen asiantuntijan eli ammattijärjestäjän. Yhdessä tavaroiden läpikäyminen ja turhasta tavarasta luopuminen helpottuvat.

 

Vartilla vauhtiin

Olipa koti pieni tai suuri, kodin selkeyttämisen voi aloittaa vaikka vartti kerrallaan. Tavaraa voi viedä paikoilleen yhden lempibiisin ajan joka ilta tai turhaa karsia pois yksi sukka- tai lusikkalaatikko kerrallaan. Tärkeintä on onnistumisen kokemus, joka kannustaa jatkamaan.

 

Maailma ei tule valmiiksi tänään, ja se on ihan ok, mutta se ei tule valmiiksi koskaan, jos et ensin aloita jostain!

LÄHDE: [1]: jneurosci.org/content/31/2/587

Artikkelin kirjoittaja: Mari Annika Shrestha (KTM), Ammattijärjestäjä, Toimiva järjestys

  • Kirjoittajalle myönnettiin Helsingin Ekonomien apuraha ammattijärjestäjä-koulutukseen vuonna 2021. Nyt hän on koulutettu ammattijärjestäjä ja Toimiva järjestys -yrityksen perustaja. Hän vaikuttaa myös Suomen Ammattijärjestäjät ry:n hallituksessa.

 

Apurahahaku 25.4.-29.5.2022

Haluatko syventää osaamistasi? Pohditko uuden suunnan ottamista urallesi? Kaipaatko tietojen tai taitojen päivittämistä? Helsingin Ekonomit myöntää tänäkin vuonna apurahoja jäsenilleen osaamisen kehittämiseen.

Klikkaa linkistä, lue lisää ja hae: APURAHAHAKU

 

Lukuvinkki

Osaaminen avaa ovia