Ekonomi, isä ja vapaaehtoistoimija

Kirjoittaja: Matti Lepistö, tiedottaja, Helsingin Ekonomit
Kuvat: Henni Hyvärinen

 

Martti Warras on perheenisä, yrittäjä ja Helsingin Ekonomien hallituksen jäsen. Kysyimme isänpäivän alla, miten perheen, työn ja luottamustehtävien yhdistäminen onnistuu.

 

Mitähän tästä tulee, ajatteli Martti Warras noin neljä vuotta sitten isäksi tullessaan.

 

”Elämä oli erittäin hektistä. Olin hetkeä aiemmin perustanut oman toiminimen, jonka kautta tein konsultointia kansainvälistymisestä ja muutosjohtamisesta sekä business development -töitä. Vaimoni kanssa olimme myös ostaneet uuden asunnon, jota remontoin aluksi käytännössä yksin. Lisäksi olin aloittanut MBA-tutkinnon yliopistossa”, Warras muistelee.

 

Lapsi oli kuitenkin toivottu. Elämä oli jo ennestään kiireistä, mutta Warraksen mukaan hetki isäksi tulemiseen oli tuolloin juuri oikea.

 

”Olen aina halunnut saada lapsia, mutta nuorempana en olisi ollut valmis ja riittävän kypsä isäksi. Lapsi ei kuitenkaan tullut heti, vaan sen saaminen vei aikaa ja oli vaikeaa. Olemme onnekkaita, että meille suotiin mahdollisuus vanhemmuuteen. Kaikesta olemme lopulta selviytyneet kunnialla.”

 

Warras elää lapsiperheen arkea vaimonsa sekä 4- ja 1-vuotiaiden poikiensa kanssa. Säännöllinen arki muodostuu rutiineista. Aamuisin perhe syö aamupalan yhdessä. Tämän jälkeen vanhin poika viedään päiväkotiin. Työpäivän jälkeen päivän kuulumiset vaihdetaan ruokapöydän ääressä. Iltaisin perhe käy ulkoiluttamassa kahta koiraa kodin lähellä Kaivopuistossa.

 

”Vanhin poika treenaa samalla polkupyörällä ajoa”, ylpeä isä kertoo.

 

Warras haluaa omistaa illat perheelleen ja lapsilleen.

 

”Leikimme ja olemme yhdessä poikien kanssa. Kylvetys on myös omaa aikaani poikien kanssa. Lasten nukuttamisessa vuorottelemme vaimon kanssa.”

 

Kotikonttori mahdollistaa Warrakselle sen, että hän voi viettää päivisin aikaa nuorimman poikansa kanssa. Töitä Warras tekee sopivissa väleissä, kuten pojan nukkuessa päiväunia.

 

”Lapset kasvavat paljon ensimmäisen viiden vuoden aikana, joten päätin tehdä kaikkeni, jotta näkisin nämä vuodet kummankin kanssa. Haluan olla läsnä mahdollisimman paljon. Siihen minulla on mahdollisuus, koska voin tehdä etätöitä melkein joka päivä.”

 

Lapset laitetaan yöpuulle hampaiden pesun ja iltasadun jälkeen.

 

”Yhdeksästä eteenpäin on omaa aikaa, jonka käytän töiden tekoon ja luottamustehtävien hoitamiseen. Omat yöunet jäävät nyt vähiin, mutta univelkoja yritän ottaa kiinni aina välillä”, Warras toteaa.

 

Aikataulujen sovittelua

 

Warras vaikuttaa Helsingin Ekonomien hallituksen lisäksi Suomen ja Ranskan kauppakamarin ja Aalto University MBA Associationin hallituksissa.

 

Luottamustehtävien hoitaminen edellyttää Warraksen mukaan arjen suunnittelua etukäteen. Aikatauluja hän sovittelee säännöllisesti vaimonsa kanssa.

 

”Käymme vaimoni kanssa kalenterit läpi parin viikon välein. Merkitsemme kummankin menot ylös ja yritämme välttää päällekkäisisyyksiä, mutta toki niitäkin tulee aina satunnaisesti. Helsingin Ekonomien tapahtumat ja tilaisuudet ovat usein iltaisin, joten lapsenvahtia käytämme välillä.”

 

Warrakselta on usein kysytty, miksi ruuhkavuosia viettävä yrittäjä on hakeutunut luottamustehtäviin.

 

”Halusin verkostoitua ihmisten kanssa, joita en ehkä muuten tapaisi. Olen asunut ja käynyt koulut Belgiassa, joten minulla ei ole samanlaista verkostoa kuin esimerkiksi Helsingin kauppakorkeakoulusta valmistuneilla. Halusin myös päästä vaikuttamaan maailman suurimman ekonomiyhdistyksen tulevaisuuteen”, hän kertoo.

 

Warras kannustaa perheellisiä Helsingin Ekonomien jäseniä hakeutumaan yhdistyksen luottamustehtäviin, kuten kerhojen johtokuntiin, työryhmiin ja hallitukseen. Hänen mukaansa myös isät ja äidit pystyvät hoitamaan hienosti luottamustehtäviä.

 

”Arki on kaikissa perheissä kiireistä, mutta priorisoimalla voi aina voi löytää vähän aikaa mielenkiintoisille jutuille.”

 

”Lapsiaan rakastaa yli kaiken”

 

Lapset ovat Warraksen mukaan rikastuttaneet elämää.

 

”Parasta isyydessä on se, kun lapsi näkee sinut pitkän päivän jälkeen ja juoksee luoksesi silmät rakkautta hehkuen. Kun he halaavat sinua ja eivät halua päästää irti – tai kun saat itse silittää heidän päätään ja katsoa vieressä heidän nukahtavan. Lapset ovat tärkeimpiä ja niitä rakastaa yli kaiken”, Warras kertoo.

 

Isänpäivää vietetään sunnuntaina. Millainen on Martti Warraksen isänpäivä?

 

”Saan varmaan vanhemmalta pojalta jonkun ihanan piirrustuksen tai yllätyksen ja nuoremmalta suukon. En haluaisi, että vain yksi päivä vuodessa on pyhitetty isälle, vaan yritän nauttia yhdessäolosta lasten kanssa joka päivä niin paljon kuin voin.”

 

Lue myös:
Miten päästä piireihin?