Valmenna itsesi menestykseen

Webinaarista vinkit vahvaan vireyteen ja tuloksekkaaseen toimintaan

Lokakuussa pidetty ”Valmenna itsesi menestykseen” -webinaari keräsi linjoille yli 150 ekonomia ja kauppatieteiden opiskelijaa. Tapahtuman puhujana toimi Aino-Mari Kiianmies. Ekonomeille räätälöity tapahtuma koostui kolmesta osiosta ja 18 vinkistä.

 

I TIEDÄN, MIHIN OLEN MENOSSA

 

1. Tiedostan, mikä minulle on tärkeää

Ennen etenemistä on hyvä tiedostaa, mihin on menossa, mihin haluaisi olla menossa, mihin olisi tarkoituksenmukaista mennä, mikä olisi se tärkeä ja tavoittelemisen arvoinen päämäärä. Webinaarissa lähdettiinkin liikkeelle omien arvojen ja itselle tärkeiden asioiden pohdiskelusta. “Mikä minulle on tärkeää”, ”mikä siinä on minulle tärkeää” ja ”mikä siinä on minulle tärkeää” iteraatiokierroksia jatkaen päästään jyvälle siitä, mikä oikeastaan onkaan minulle tärkeää elämässä tällä hetkellä. Jotta olisin onnellinen ja eläisin arvojeni mukaista, tasapainoista elämää, on hyvä tavoitella niitä asioita, jotka koen tärkeiksi.

 

2. Mittaan menestystäni

Menestystä voi hakea elämän eri osa-alueilla, joita voi hahmottaa esimerkiksi ”elämänpyörän” kautta. On priorisoitava ja päätettävä, mikä on se osa-alue ja päämäärä, johon haluan ja johon on tärkeää panostaa eniten tässä hetkessä.

Kun itselle tärkeät asiat, joissa haluaa menestyä, alkavat kirkastua ensimmäisen kohdan pohdiskelun myötä, on hyvä miettiä, mistä tietää saavuttaneensa välietappeja ja lopulta päämääränsä. Tässä auttavat itselle laadittavat menestyksen mittarit. Mikäli haluaa esimerkiksi olla kansainvälisesti arvostettu johtaja tai energinen ja onnellinen, mitä tämä tarkoittaa minulle? Jos mittaan energisyyttäni ja onnellisuuttani esimerkiksi sillä, kuinka monena aamuna herään energisenä tulevaan päivään tai huomaan päivän kuluessa hymyileväni spontaanisti, ovat jollekin toiselle energisyyden ja onnellisuuden indikaattorit erilaiset. Siksi mietin omalta kohdaltani, mitä menestys tarkoittaa juuri minulle kunkin tärkeän asian ja päämääräni suhteen – ja mistä siis tiedän saavuttaneeni välitavoitteita ja kenties lopulta itse päämäärän.

 

3. Ymmärrän, missä pelissä olen mukana

Mitä peliä pelaan ja mitkä ovat sen säännöt? On turha kerätä pelimerkkejä, jos pelin ideana on päästä mahdollisimman nopeasti maaliin. On turha kiertää pelilaudan kaikki paikat, jos on mahdollisuus käyttää ohitustietä. On turha keskittyä näpertelyyn, jos pelin nimi on myynti, kassavirta ja kasvu. On hyvä haluta tiedostaa pelisäännöt ja opetella pelaamaan sitä peliä, missä on, mahdollisimman hyvin.

 

4. Tiedän tarkan osoitteen

Jos haluan New Yorkista Suomeen, ei polkupyörä tai auto ole kätevin menopeli, vaan kannattaa miettiä kulkuvälineeksi lentokonetta. Jos tiedän päämäärän maan tasolla (Suomi), huomaan pian, että Helsinki-Vantaalla tarvitsen tarkempia koordinaatteja. Ivalo on ihan eri asia kuin Helsinki. Mitä tarkemmin siis osaan määritellä päämäärän, osoitteen mihin mennä, sitä todennäköisemmin ja paremmin löydän perille.

 

5. Navigoin alati

Matkalla tulee aina vastaan karikoita, yllättäviä mutkia ja esteitä, mutta myös ohituskaistoja ja oikoteitä. Kipparoin alati, että päämäärä pysyy minulla kirkkaana mielessä ja että olen hereillä valmiina reagoimaan haasteisiin ja toisaalta valmiina löytämään yhä nopeampia ja parempia reittejä edetä. Samalla voin myös tarvittaessa päivittää alkuperäistä satamaa toiseen määränpäähän.

 

6. Löydän vahvan merkityksen

Tutkimusten mukaan Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukkojen, Navy SEALsin, rankoista fyysisistä ja psyykkisistä testeistä varmimmin selviävät he, jotka löytävät toiminnalleen itseään mahtavamman syyn ja tarkoituksen, esimerkiksi isänmaan palvelemisen. Jokaiselle tulee vastaan aamuja, kun ei jaksaisi nousta, ja kasapäin haasteita, joista selvitäkseen tarvitsee sisua. Näitä tilanteita varten onkin hyvä miettiä jo etukäteen mahdollisimman vahva merkitys toiminnalleen. Mitä pidemmän, voimakkaamman ja vahvemman miksi-listan pystyn kokoamaan, miksi päämääräni on tärkeä saavuttaa, sitä todennäköisemmin tulen jaksamaan, jaksamaan, jaksamaan ja selviämään karikoista.

 

II PYSYN RYTMISSÄ

 

7. Suojelen unta

Pyhä kolminaisuus – lepo, ruoka ja liikunta – ja tärkein näistä on lepo. Aina kun on mahdollista, pyrin pitämään kiinni hyvistä, tarpeeksi pitkistä yöunista. Levänneenä on huomattavasti paremmat lähtökohdat sekä fyysisesti että henkisesti kohdata arjen peikot ja isommat leijonat. Sen takia yritän nukkua ensi yönä hyvät yöunet, ja aina sitä seuraavana yönä. Virkistyn, nuorennun, askel alkaa nousta reippaammin ja alan odottaa tulevaa uteliaasti ja toiveikkaasti.

 

8. Rakennan peruskuntoa

 Rakennan ja suojelen kapasiteettiani ja arkikuntoani normaalitilassa. Kun arjen peruskunto ja pienten haasteiden selättämiskykyni on vahva, minun on mahdollista mennä välillä myös äärirajoille ilman, että kaikki voimavarat on heti kulutettu loppuun. Teen normaaliarjessa sellaisia valintoja, jotka antavat minulle vahvan kivijalan eteentulevia haasteita, ongelmia ja kriisejä varten.

 

9. Syön hyvin, kohtuullisesti ja säännöllisesti

Pyrin syömään hyvin, kohtuullisesti ja säännöllisesti 80 prosenttia ajasta. Miksi? Että minulla olisi energiaa tehdä ja toimia, että pysyisin terveenä ja toimintakykyisenä. Miksi vain 80 prosenttia ajasta? Jos pyrkisin keskittymään optimaaliseen syömiseen 100 prosenttia ajasta, se itsekuri olisi pois muualta ja täydellisyyteen pyrkimisestä aiheutuva stressi vaikuttaisi kaikkeen. Kultainen keskitie ja kohtuullisuus, armollisuus ankaruuden sijaan, on usein mielekkäämpää ja vie pidemmälle.

 

10. Kuuntelen rytmiäni

Optimoin vuorokausirytmiäni ja päiviäni kuuntelemalla itseäni, oppimalla itsestäni. On turha aloittaa aamut kukonlaulun aikaan, jos olen tuottavimmillani yömyöhään. On turha ottaa pöydälle keskittymistä vaativia tehtäviä, jos mieli on levoton ja väsynyt. Kun tiedostan oman rytmini, milloin kaipaan lepoa ja milloin toimintaa, milloin olen valmis päikkäreille ja milloin taas valmis vastaanottamaan haasteen kuin haasteen, päivät ja viikot soljuvat paremmin. Pikaboosterit, kuten trampoliinihyppely tai menevä musiikkikappale, ovat niitä tilanteita varten, kun tarvitaan nopeaa energiaruisketta väsymyksestä huolimatta; pikareuntoutushetket niitä tilanteita varten, kun tarvitaan pikainen palautuminen ennen seuraavaa tehtävää.

 

11. Rakennan hyvät rutiinit

Rakennan rutiinit huomioiden ensimmäisessä kohdassa tekemäni arvopohdinnan ”mikä minulle on tärkeää”. Kun rutiinini johdattavat minua jo vankasti haluamaani suuntaan, on kurssi helppo pitää tuulessa kuin tuulessa. Rakennan rutiinit yksi kerrallaan, vähä vähältä, pala palalta palvelemaan kokonaisuutta pyrkien olemaan kärsivällinen. Selkeät rutiinit vapauttavat energiaani luovuuteen ja lisäarvoa tuottavaan toimintaan.

 

12. Olen valmistautunut

Etukäteen erilaisiin haastaviin tilanteisiin varautuminen on kaiken A ja O. On turha alkaa miettiä pelimerkkejään siinä vaiheessa, kun kriisi on jo päällä. Varautumiseen voi laskea niin oman resilienssikyvyn ja henkisen kriisinkestävyyden, tukiverkoston kuin esimerkiksi taloudellisen pelivaran varmistamisen. Kun pyrkii tekemään tärkeät asiat mahdollisuuksien mukaan jo ennen kuin niistä tulee kiireellisiä, luo näin osaltaan pelivaraa kriisitilanteisiin.

 

III TOIMIN YHÄ FIKSUMMIN

 

13. Suojelen mieltäni

Samalla tavoin kuin mietin, mitä laitan suustani alas, mietin, millä ruokin mieltäni. Vievätkö asiat, joita syötän mielelleni, minua kohti päämääriäni – vai päinvastoin? Koska en halua kohdella mieltäni huonosti, vahingollisesti, väkivalloin enkä tavalla, mikä ei edistä haluamiani päämääriä, mietin, mitä haluan mielelleni syöttää. Oman mielen tarkkailun myötä pääsen myös kiinni mielen toiminnan lainalaisuuksiin ja opin tunnistamaan ja välttelemään vaaranpaikkoja ja huonoja valintoja.

 

14. Annan ympäristön tukea

Pysähdyn tiedostamaan, miten ympäristöni, kuten kotini ja työpaikkani sekä ihmissuhteeni, antavat minulle energiaa ja voimaannuttavat – ja toisaalta vievät energiaa. Kuinka voisin muotoilla esimerkiksi kodistani hyvinvointiani ja arkeani paremmin palvelevan ympäristön? Millaiselle sosiaaliselle kanssakäymiselle ja ihmisille olisi tilausta elämässäni tässä hetkessä? Pyrin tiedostamaan, kuinka eri ihmiset vaikuttavat minuun, ei pelkästään livekontaktissa vaan myös virtuaalisesti.

 

15. Hengailen hyvien tyyppien kanssa

On hankala pysyä innostuneena, jos tiimin vire on latistava. On hankala olla energinen, jos kaverit nuokkuvat. On hankala ylläpitää positiivisuutta, jos kulttuuri on negatiivinen. Siksi valitsen huolella, kenen seurassa haluan viettää ja vietän aikani.

 

16. Benchmarkkaan

Polkupyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Kuka on sellainen henkilö, joka on menestynyt minulle tärkeissä asioissa? Kuka ilmentää niitä ominaisuuksia, joita minä haluaisin ilmentää? Kuinka hän toimii, kuinka hän ajattelee, kuinka hän elää? Benchmarkkaamalla ihmisiä, jotka ovat jo siellä, mihin minä haluan päästä, saan toimivia reseptejä kokeiltavaksi omassa elämässäni.

 

17. Kysyn parempia kysymyksiä

Sen sijaan, että pyrkisin löytämään kysymyksiin aina vain parempia vastauksia, pyrin myös kysymään parempia kysymyksiä. Uudenlaiset kysymykset vievät ajattelun uusille urille. Jos esitän kysymyksen, mitä pitää tehdä, että liikevaihto tuplaantuu, vastaukseni ovat todennäköisesti varsin ilmeisiä. Jos puolestaan lähden miettimään, mitä pitää tehdä, että liikevaihto kymmenkertaistuu, olen todennäköisesti pakotettu etsimään ratkaisut ihan erilaisella ajattelulla ja uudenlaisilla ratkaisu- ja liiketoimintamalleilla.

 

18. Otan aina vain seuraavan askeleen

Paras strategia on tekeminen – ja kaikki alkaa ensimmäisestä askeleesta. Ensimmäisen askeleen ottaminen on mahdollistamassa niin matkaa maailman ympäri, upeaa työuraa kuin unelmien elämää. Otan vain ensimmäisen askeleen. Keskityn sen jälkeen aina vain seuraavaan askeleeseen.

 

YHTEENVETO

Tiedätkö, mihin olet menossa? Pysytkö rytmissä? Toimitko yhä fiksummin? Toivon, että webinaari ja teksti antoivat uusia ideoita, näkökulmia ja ajatuksen liikettä, mutta ennenkaikkea toivon, että ne johtavat konkreettiseen muutokseen elämässäsi. Mielelläni verkostoidun (https://linkedin.com/in/ainomarkii) ja kuulen, minkä askeleen otat jo tänään?

 

Aino-Mari Kiianmies (ainomari.com) on laskentatoimen ekonomi Oulun yliopistosta vuodelta 2006. Lisäksi hänellä on mm. OTM-, YTM- ja HHJ PJ -tutkinnot. Hän puhuu ja kouluttaa  johtamisen ajankohtaisista teemoista, kuten tulevaisuuden johtajan mindset, kriisi mahdollisuutena ja luottamuksen rakentaminen etäjohtamisessa, jotka sivuavat myös hänen tekeillä olevaa väitöskirjaansa. Aino-Mari aloitti työuransa yliopistosta ja viimeiset kymmenen vuotta hän on toiminut startup-maailmassa niin yrittäjänä kuin sparraajana. Hänellä on hallituskokemusta mm. tietoturvayhtiö SSH:sta, Future Boardista ja Pohjois-Suomen Hallituspartnereista. Hän toimii parhaillaan Naisjuristien puheenjohtajana, EWLA:n Suomen edustajana sekä Strategisen Johtamisen Seuran skenaariotyöryhmässä. Ekonomipuolella Aino-Mari on ollut mukana Helsingin Ekonomien tulevaisuustyöryhmässä sekä Suomen Ekonomien yrittäjyystyöryhmässä.

Lue myös Aino-Marin blogikirjoitukset:

Vinkit vahvaan vireyteen
Kolme kiveä, joihin sinäkin kompastut
Rohkeus – Kohtaa pelkosi. Ota ensimmäinen askel. Avaa siivet.